Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Chiński ogród

 

Czas czytania: ~1 min


zZxuIglrnQ5QDvhflxreUEOOfuyoIOYL1ymGyCnoosNQ5FEkb8ov2ClgJR1y_henn.jpg
Biuro Henn Architekten z Monachium wygrało konkurs na projekt siedziby największej chińskiej firmy ubezpieczeniowej, która ma powstać na wiejskich przedmieściach Pekinu. Za punkt wyjścia dla swojego projektu architekci przyjęli tradycyjne chińskie budownictwo i przełożyli je na język nowoczesnych technologii i form. Kompleks będzie się składać z głównego, centralnie położonego budynku oraz otaczających go obiektów przeznaczonych na laboratorium do badań naukowych oraz centrum szkoleniowe połączone z pensjonatem. Budynki będą otoczone zielenią, a całe założenie opływać będzie woda. Ważnym aspektem projektu Henn Architekten jest połączenie nowoczesnego kompleksu z naturą oraz wprowadzone rozwiązania ekologiczne. Forma głównego obiektu zespołu przypomina tradycyjne chińskie rezydencje. Został on zaplanowany na rzucie kwadratu, co ma symbolizować siłę przedsiębiorstwa. Lekkie, przeszklone budynki tworzą ramę dla wielkiego dziedzińca, na którym znajdzie się ogród z basenami. Atrium to pomyślane zostało jako rdzeń całego założenia, miejsce spotkań i komunikacji, a jednocześnie wyciszenia i kontemplacji. Na dziedziniec można się dostać przejściami umieszczonymi w każdym skrzydle budynku. Szklane panele, wprowadzające wertykalne podziały elewacji dwóch wyższych pięter centralnego budynku nadają mu dynamiczny, nowoczesny charakter. Mają również zapewnić przyjazne warunki do pracy, chroniąc wnętrza przed zbyt silnym światłem słonecznym, jednocześnie nie zasłaniając widoku na zielony dziedziniec.
1ClALuram3U1jhJdfnKt0ZB4WbrWfn0DCbNWvVKqGta7r6E8GY3wvkd06H8B_henn2.jpg
BmZAgImG2utVJVnkyspqNKUMYj1WaoFS2H3BQaEzdNKrhFNT5R0xTg3wvGYn_henn3.jpg
c6DhzwnksKiR7Ms7A3h62ikeLNBDTkBrpUD015AEbyJofZUGeqCogGOgbHPP_henn4.jpg
i1dgdnzeKudNK9w4rUTHToe0RJnG1gbKhXCU3nvvR17QPNQn8F5XSjK6eeFh_henn5.jpg
sZdGXSNFZ1Z5alxpiS6flts14LsezZrp7N1v3FCUGFytgU2jFfDmyALYvOkQ_henn6.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro
Przedszkole w Sułkowicach – budynek z widokiem od Macieja Franty i Łukasza Pióro

Przedszkole w Sułkowicach jest jedną z najnowszych realizacji architektonicznych duetu Maciej Frant ...

Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym
Webinarium Galeco: dachy płaskie w połączeniu z ukrytym systemem rynnowym

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2
Webinarium Geberit: Łazienka bez barier. Część 2

Zapraszamy na bezpłatne szkolenie dla architektów, studentów, wykonawców i wszystkich zainteresowany ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera