Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z wstęgą

 

Czas czytania: ~1 min


2EcrZ8OGCM19aFcjeO6UVEg5zpRRJlT74ypo9VPtEcxayIARSp9RGFLhY4b0_atrium.JPG
Wyrastającą ze szczytu wzniesienia ciemnografitową bryłę opasuje horyzontalna, biała wstęga. Jej prostopadłościenna forma kontrastuje ze spadzistym dachem głównej części budynku. Łupek i drewno sąsiadują z betonem, szkłem i aluminium, a nawiązania do lokalnej tradycji budowlanej idą w parze z nowoczesnością. To dom Atrium w podkrakowskich Pielgrzymowicach – najnowsza realizacja pracowni Mobius Architekci. Dowód na to, że przeciwieństwa się przyciągają. Nazwa „Atrium” nie jest przypadkowa – budynek wzniesiony na planie litery „U” otwiera się „do środka”, na ukryty wewnątrz taras, z zewnątrz zaś sprawia wrażenie niedostępnego. Inwestor oczekiwał bowiem domu-twierdzy, który, choć usytuowany na szczycie wzgórza, zapewni mieszkańcom prywatność i poczucie intymności. Z kolei modny ostatnio mariaż form tradycyjnych (przede wszystkim wielospadowy dach) i nowoczesnych (białe, prostopadłościenne ramy) jest odpowiedzą na wymogi określone w miejscowych zapisach budowlanych – dom Atrium powstał na terenie Jurajskich Parków Krajobrazowych i, jak wszystkie wznoszone tam budynki, musiał nawiązywać do charakterystycznej dla tego regionu architektury. Mobius Architekci: Dom jednorodzinny parterowy o układzie atrialnym z dachem dwuspadowym. Forma domu – nowoczesne połączenie tradycyjnego dachu dwuspadowego z modernistycznymi białymi ramami – jest współczesną odpowiedzią na kulturowy charakter budownictwa w Małopolsce. Charakterystycznym elementem budynku jest rozwiązanie dachu oraz narożnikowych ścian elewacji, które zostały pokryte jednolitym materiałem – łupkiem naturalnym. W podcieniach zastosowano deskowanie, kamień oraz stolarkę aluminiową. Rozległy taras częściowo przekryty stropodachem otwiera się na ogród. Wnętrze budynku rozplanowane zostało w taki sposób aby poszczególne strefy mogły być otwierane bądź zamykane. Inwestor: Prywatny Lokalizacja: Kraków/Pielgrzymowice Projekt: 2007 Realizacja: 2009 Powierzchnia: 370m2
dpaRsp7bbknvVA7c5XsXiBSVVvR9FI0eYKzdHpYIOglsbwm4sanovrEhaUiQ_atrium-2.JPG
BCXbodcQZ0SsRANeuGNCrDXCOpdeq5TUWP02AFX8SOgrrUw46cTxE82buBhQ_atrium-3.JPG
JN34iFNMzwmxj0HLFfkSaZOoUQQPhrE1OVVfTV2ExKuYeDouGNbKAQDOyIr7_atrium-4.JPG
bhpiIaxBDDW6N2rwt0m4L8J9hXDJm7UCVpHwMf5HsyCjXkB6Ngbr5WPyQiQ8_atrium-5.JPG
jLLSRaX4mRTdIdNHzoi9SltAmL4FKdeSZfqoh0dW9nNHRopkzGXbBTsRJoZL_atrium-6.JPG
MN3ZYaI8MwczE2R3TOaToAy0NhXZsO9CBaiqTFsflaIohVvlD0hqx9YjrLaE_atrium-7.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera