Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zamieszkać na silosie

 

Czas czytania: ~3 min


jjyBiDPAMXJkePex5c3QyM0jvatAGRPyFCFXZ4KybdIm92gGVofRmzxyIFOB_silos-2.jpg
Do architektonicznych ingerencji w obiekty poprzemysłowe i ich adaptacji na mieszkania i hotele już zdążyliśmy się przyzwyczaić, ten projekt jednak zaskakuje. Odważną, niepokojącą formą, zachwianiem proporcji, lokalizacją w centrum miasta i w końcu samym pomysłem. Silo Olomouc, czyli przebudowa na mieszkanie nieczynnego silosu zbożowego przy ul. Polskiej w Ołomuńcu, jest dziełem polskiej, mającej swoją filię również w Czechach, pracowni C+HO_ar. Na szczycie potężnej „nogi” z mocno już przybrudzonego betonu wyrosła nowoczesna konstrukcja – częściowo wysunięty poza podstawę silosu biały prostopadłościan, którego lekka forma kontrastuje z masywną bryłą. Niedostępny, intrygujący dom z ukrytym przed światem ogrodem stoi na wieży silosu trochę jak na szczycie szklanej góry. Tyle, że w mniej bajkowym wydaniu. Założenia autorskie: Projekt Silo to adaptacja budynków silosu zbożowego do funkcji absolutnie dla niego nowej i „nieodpowiedniej“. Wymagało to od nas ingerencji nie tylko w istniejący obiekt ale, ze względu na lokalizację, ingerencji w samo miasto (pamięć mieszkańców). Wymagało „zmiany“ ze wszystkimi tego konsekewencjami. Wykorzystując fenomen windy, rozbijającej relację między czasem a przestrzenią, zaproponowaliśmy schemat funkcjonalny na zasadzie „aperspektywicznie“ połączonych ze sobą samodzielnych fragmentów (atrium, silos, ogród, przestrzeń dzienna i prostopadłościan). Przejście pomiędzy nimi sprowadza się do otwarcia i zamknięcia drzwi windy. Każdy z fragmentów został zaprojektowany inaczej przy czym ważniejsze od nich samych są różnice pomiędzy nimi. Następnie, nie chcąc ograniczać się do jednej decyzji projektowej połączyliśmy ten pomysł z innym, przeciwstawnym mu motywem wizualnego scalenia poszczególnych części. Ma to „zaprzeczać“ zaprojektowanej przez nas fragmentaryzacji, a także podkreślać efekt wertykalności obiektu. W trakcie projektowania nie wiedzieliśmy, jaki będzie efekt połączenia obu strategii. Nie chcieliśmy tego sprawdzać. Przede wszystkim jednak nie chcieliśmy zapomnieć o tym niesamowitym momencie sprzed podjęcia decyzji. Momencie, kiedy jeszcze wszystko było możliwe. Stąd próba zakwestionowania własnej decyzji, jej swoiste „podkopanie“. Najbardziej rzucający się w oczy jest jednak prostopadłościan. Jego przeskalowanie i asymetryczność względem całości wynika m.in. z chęci podkreślenia zmiany, która zaszła. Jak zmieniać to zmieniać. Radykalność tego gestu jest chyba jedynym powodem, że, mimo olbrzymich zmian do jakich doszło w trakcie realizacji, projekt ciągle „działa“. W architekturze lubimy bowiem zdecydowane gesty, zderzenia, niekonsekwencje, cytaty – np. donice w ogrodzie są dokładną kopią istniejących lejów zsypowych silosu. Prostopadłościan jest również subtelną kpiną z czeskiej architektury, w której obowiązująca neomodernistyczna forma jest równie bezmyślnym fenomenem, co dworek szlachecki w Polsce. Szymon Rozwałka Autorzy: Szymon Rozwałka(C+HO_aR), Tomas Pejpek Współpraca: Paweł Wachnicki (C+HO_aR), Alice Michalkova, Pavel Martinka, Grzegorz Gogolin, Aleksandra Rachwalska (C+HO_aR) Konstrukcja: Statika Olomouc s. r. o – Daniel Lemak, Alena Koutna Generalny wykonawca: Caska Invest a.s. Inwestor: prywatny Powierzchnia użytkowaUsable floor area: 320 m2 ProjektDesign: 2005-2006 RealizacjaConstruction: 2006-2007
ULLWgoaX1lmlI7LGUe7v9QCy1xKTwmWzIBnwfjl2zNllJ1D1ESWFeUSOBlpu_silos-3.jpg
kIkzKUbIPquxdG2zLPjdEemjBziKFRLk8XmMwX0rOnUgfVWFbuSXwIgqknrw_silos-4.jpg
dO3BXV2gwSTTHI0UoclWejjtLeyo8z602kLSip5Sd9jHkIvB1SvUy7lh0ZGL_silos-5.jpg
6CY7iJSJXUComn875b9slwUxH0BD3Zv1tcCYPKsgtoR97HRVAHATE1b31LG7_silrys1.jpg
6QIMDWYgYn137sStVpebrsMykmZLCAcqjoAsG9YxNxAx4RIqTCjC5KV7kaVf_silrys2.jpg
Up3BxJMVnWcH89jy05QTK8jvmVpClfewcqqepoKz9yicU6YlQqQSZmzcaTJj_silrys3.jpg
3tWxGRtb7o54SmiCDfnc1lX82wbfAmmnzdshbGqF1lBxWxXwGlfS0uePcfO3_silrys4.jpg
73E3TqEz0VXWu3Dxhq9kcifQNXtNYZSOM1NVbo633Mx74lFi7jnFsOo2cZHn_silrys5.jpg
xXUrb5QMAD1o81dxhG4ozGwR0ktYNhMfHke6607u2VxmMjLCwcJ6xfh6g1YG_silrys6.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera