Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budynek-ciało

 

Czas czytania: ~3 min


GmMp1WPgPlcHnSqrLXqAisvDrPG7oS3SRRze2VjbKvQlXTctUZfQLu7Q25si_knut-hamsun-center.jpg
Niedaleko położonej na północy Norwegii wioski Hamarøy wychował się Knut Hamsun – jeden z najbardziej znanych norweskich pisarzy nurtu psychologicznego i egzystencjalnego, laureat Nagrody Nobla, a przy tym postać niezwykle kontrowersyjna (w czasie wojny oficjalnie opowiadał się po stronie Hitlera). W 150 rocznicę jego urodzin – 4 sierpnia 2009 r. – właśnie w Hamarøy zostało oficjalnie otwarte poświęcone mu muzeum – Centrum Knuta Hamsuna. Autorem budynku jest nowojorski architekt, Steven Holl. Projekt powstał 15 lat temu, wzbudził jednak wiele kontrowersji i był przedmiotem ponad 300 polemicznych artykułów. Jego realizacja długo stała pod znakiem zapytania i dopiero w 2005 r. zapadła ostateczna decyzja o budowie centrum na podstawie pierwotnego projektu. Przyczyniło się do niej przede wszystkim środowisko norweskich architektów, między innymi LY Arkitekter z Oslo, Alf Einar Øien i Aaslaug Vaa. Centrum Knuta Hamsuna mieści przestrzeń ekspozycyjną, bibliotekę z czytelnią, audytorium na potrzeby muzeum i lokalnej społeczności oraz kawiarnię. Górująca nad wsią monolityczna, prostopadłościenna bryła pokryta jest okładziną z czarnego, smołowanego drewna. Na jej szczycie znajduje się otoczony bambusowym płotkiem ogród na dachu. Obok głównego budynku znajduje się mniejszy – horyzontalny, mieszczący audytorium. Łączy je zadaszone przejście. Budynek został pomyślany jako przełożenie twórczości pisarza z języka pisanego na architektoniczny. Inspiracją dla autorów projektu były literackie poszukiwania i eksplorowanie zawiłości ludzkiego umysłu przez Hamsuna. Budynek pełen jest metafor, porównań i personifikacji. Jego skorupa to „puste pudło skrzypiec”, a balkon widokowy – „dziewczyna z podwiniętymi rękawami polerująca żółte szyby okien”. Podstawową ideą było jednak potraktowanie budynku jak żywego ciała – „pola bitwy niewidzialnych sił”. Została ona zrealizowana zarówno na zewnątrz jak i wewnątrz. Szkieletem „budynku-ciała” jest centralnie umieszczony szyb windy wykonany z perforowanych mosiężnych płyt, a elewacje przebijają nieregularne, niewielkie otwory okien, wpuszczające do środka promienie dziennego światła. Ich diagonalne linie przecinają pogrążone w półmroku wnętrza, zamieniając przestrzeń w spektakl światła i ciemności. Został on „wyreżyserowany” tak, by promienie w odpowiednich dniach roku padały na wybrane miejsca. W ten sposób goście centrum stają w obliczu zaskakującego doświadczenia przestrzeni, perspektywy i światła, które tworzą inspirującą ramę dla wystaw. We wnętrzach dominuje surowy, pomalowany na biało beton. Ważnym aspektem projektu Stevena Holla są również nawiązania do lokalnej tradycji budowlanej. Smołowane, czarne drewno pokrywające elewacje nawiązuje do średniowiecznych drewnianych kościołów, a ogród na dachu i otaczający go bambusowy płot – do tradycyjnych dachów pokrytych darnią. Również w wielu innych elementach budynku wykorzystany został lokalny styl budowania, ale nie jako źródło, z którego czerpie się wprost, tylko jako punkt wyjścia dla architektonicznych eksperymentów, inspiracja, którą poddaje się reinterpretacji i przepuszcza przez filtr współczesnego języka architektonicznego.
pXswJMuYgXaRvGOm25nHuGfEUJu7y9GFhuyJhaURWi6vxmY2wvdAjhf3zfPA_knut-hamsun-center-2.jpg
hGb7PVBbbDCAEuOqP7XndgJkp1d5WykwVDyrWRfP8NYfJC1bAM7HRj7u03KU_knut-hamsun-center-5.jpg
o9Yxldg7RGpvthT2lJgweEPM8n7SxmXtjAv1elyb9BDo21AzxPEfdqaHPoUf_knut-hamsun-center-6.jpg
Rw4gvhaF7I5TcZR5cwaOburdZuB5t47z2Z6oR6JFzVAWTYhJqNSH6CXwuuj5_knut-hamsun-center-7.jpg
yYQ2kYxRVKFTuZ7vKHs06yykVGrNCo5V1KUSAk6gPRiM4qAmtIzhkTutM12A_knut-hamsun-center-8.jpg
gSFtQtA9zeLAcAvRbIbU3deTLcbKPC8tUVlmsKSKAuzlU1PquO5RhFuZpOPR_knut-hamsun-centre-by-steven-holl-site-plan.jpg
qrNq1lvegzz8v4P3ex7XFHUEk2d8kerbhsAVUTWH9fwi1OGlHfGegKw9zX6j_knutnorthandeast.jpg
IRb0F7nGZSnPlsaYNrRQiQdSw1l3ZAaARgyxVHJiQev4XZaht3xjEHZumn8E_knutgroundfloor.jpg
NRDao1rv8ix72hRRANryAw5fLI1TtykvGcZhzBFbc15NHhZqGuuAtdg4mhBV_knutfirstfloor.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera