Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kościół ubogi

 

Czas czytania: ~2 min


kuk1wrqRsprhfhRfs3kBzOs7kqdj36cZZBY8WX0d7kqdZ8EoubzJ4Am1gFUU_sami-kaplica-1.JPG
Prostota i minimalizm mogą mieć znacznie większą siłę wyrazu niż przepych i nagromadzenie form. Nawet, a może zwłaszcza wtedy, kiedy dotyczą obiektów sakralnych. To, co praktykuje się od dawna – zarówno w powszechnie kojarzonej z prostą i surową architekturą protestanckiej Skandynawii, jak i bliższym naszej obrzędowości Hiszpanii czy Włoszech – w Polsce dopiero przeciera szlaki. Idea kościoła ubogiego nie do końca odpowiada naszym estetycznym upodobaniom. Raczej preferujemy świątynie „bogate”, wpisujące się w powszechnie akceptowalny kanon form historyzujących. Nurt minimalistyczny nie ma specjalnie wzięcia. Nawet, jeśli ma wielu zwolenników wśród architektów, to przecież projekt wybierają księża i parafianie. Ale jaskółki zmian się pojawiają. Jedną z nich jest ukończona w 2004 r. kaplica uniwersytecka przy ul. Balaton na warszawskich Bielanach. Jej autorami są projektanci z pracowni S.A.M.I Architekci. Kaplica powstała na terenie kampusu Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego. Niewielka, prosta bryła z białej cegły nakryta dwuspadowym dachem i z dostawioną niewiele wyższą dzwonnicą jeszcze niedawno była magazynem. Za pomocą oszczędnych środków wyrazu udało się architektom przekształcić go w budynek sakralny niepozostawiający wątpliwości, co do swojego przeznaczenia, a jednocześnie daleki od nachalności i ostentacji. Ograniczona do minimum dekoracja – rozeta nad głównym wejściem i widoczny z pewnej odległości, ułożony z wysuniętych cegieł krzyż na tylnej elewacji – w naturalny sposób stapia się z architekturą, stanowiąc jej dyskretne uzupełnienie. Za projekt kaplicy S.A.M.I Architekci – Anna Albiniak, Marta Busłowicz, Seweryn Grobelny, Mariusz Korytkowski i Mariusz Lewandowski – otrzymali w 2005 r. nagrodę w konkursie Życie w Architekturze dla wyróżniającej się młodej pracowni architektonicznej. Założenia autorskie: Budynek charakteryzuje się prostą bryłą z wyraźnie wydzielonym skrzydłem pomocniczym i akcentem w postaci dzwonnicy. Wejście główne, poprzedzone szerokim podestem i cofnięte do wnętrza u góry zwieńczone jest rozetą. Doświetlenie wnętrza zapewniają ponadto szklenia kurtynowe w ścianach bocznych i w połaciach dachu, przebiegające wzdłuż ścian szczytowych. Szklenia kurtynowe stanowią pionowe pasy wyraźnie oddzielające ściany szczytowe od bryły kaplicy. W bocznych ścianach znajduje się po 7 wąskich okien, których łączna liczba odpowiada ilości stacji Drogi Krzyżowej. Piętrowa część skrzydła nawiązuje do głównej części użytkowej kaplicy, zwieńczona jest dzwonnicą, której konstrukcję stanowią wyciągnięte w górę ściany zaplecza, ich kształt nawiązuje do ścian szczytowych nawy. Realizacja: 2004 r. Inwestor: Uniwersytet Kardynała St. Wyszyńskiego Adres: ul. Balaton, Warszawa Powierzchnia: 171m2
nlnXyT1wO03xwzrpFgS0IdKV4rH0XlkYkf0LEB22rRNQZwXbXISxgR75RWVV_sami-kaplica-4.jpg
t8WMvf0mvoSI3Wcph4DXiBjPToHtzJRL1n6owuEg7gkqEa8S9Mp8zgCRoVMm_sami-kaplica-5.jpg
kyiJILlbtkpFid2U6s7p04Uwl2VNHMfBvAFG1dAqFqfkWeY248ueD6QgTTkK_sami-kaplica-6.jpg
WsKuvfXLb4LlPnKYcjGJDezlqi2sIj11HlhVsuNUC3cqHQ5cV9QlY9oSXitu_sami-kaplica-7.jpg
oZ77DnL278uKooC2jUSbCZCq4GIPS4SlPldvt7WXPXFPaG2FLAWU86LPQgFy_sami-kaplica-8.jpg
olDMrW5nOD0XgoeoiurHBv2IqHjwtqQ77Q5F3RiyvV0jxMC97KfPnoqR5WUc_sami-kaplica-syt.jpg
IFMUx3y7UR79Y8jUjzwhxrxP7sejETG59g21U2myh0SyzSaqJU6DyvvgpCtY_sami-kaplica-rzut.jpg
Gk7t2SYZ7NUvGlvvFsDHI821kHu1yRwymLpCHVVWBugnn4P7m5YMBPHIui8b_sami-kaplica-przekroj.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera