Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Górski kryształ

 

Czas czytania: ~3 min


rmsdCh7VUanzUPz5urIR6R0YQl69q9NDmCvWkqopPUr6qy7j44B84jW1ZMWZ_monte-rosa.jpeg
Na wysokości prawie trzech tysięcy metrów nad poziomem morza, na skraju lodowca alpejskiego masywu Monte Rosa wyrósł potężny górski kryształ. Architektoniczny. To nowe schronisko Szwajcarskiego Klubu Alpinistycznego, zaprojektowane przez profesorów i studentów Wydziału Architektury Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) w Zürichu. Efektowna forma łączy się tu z zaawansowanymi rozwiązaniami ekologicznymi, co jest szczególne ważne, bo budynek powstał na terenie rezerwatu przyrody. Pomysł zaprojektowania wysokogórskiego schroniska pojawił się latem 2003 r. Z inicjatywą wyszli profesorowie Andrea Deplazes i Meinrad K. Ebrle, którzy zaprosili do współpracy studentów. Przygotowania trwały przez cztery semestry. W tym czasie powstało wiele wersji projektu, a do realizacji wybrano budynek o formie przypominającej górski kryształ. Budowa trwała nieco ponad rok i była skomplikowanym przedsięwzięciem logistycznym – na lodowcu lato trwa bardzo krótko, a pogoda gwałtownie się zmienia. Prace zaczęły się późnym latem 2008 r. od zakotwienia w skale fundamentów. Drewniane ściany i stropy budynku montowane były z dostarczanych helikopterami prefabrykatów, co znacznie skróciło czas konstrukcji. Całe przedsięwzięcie pochłonęło 4,3 miliona euro. Studio Monte Rosa znajduje się około 80 metrów od starego schroniska na granitowej półce i jest pięciokondygnacyjną, modułową, drewnianą strukturą, mieszczącą jadalnię i miejsca noclegowe dla 120 osób. Na zewnątrz elewacje pokryte są lśniącą, metalową okładziną, która sprawia, że budynek wygląda jak skała, a jednocześnie stanowi ochronę przez wiatrem i zmianami temperatury. Drewno zostało wyeksponowane we wnętrzach budynku, wprowadzając do nich atmosferę przytulnego i bezpiecznego schronienia. Zestawienie tych dwóch różnych materiałów wprowadza dialog między tradycją a nowoczesnością, który jest kontynuowany na płaszczyźnie technologicznej. Celem architektów było stworzenie efektownego i innowacyjnego projektu architektonicznego – kamienia milowego w budownictwie na dużych wysokościach. Jednym z najważniejszych wyzwań, z jakimi musieli się zmierzyć, było zminimalizowanie negatywnego wpływu budynku na otoczenie. Odnieśli na tym polu pełen sukces – mimo, że schronisko powstało z ekstremalnych alpejskich warunkach, pod względem zużycia energii jest w 90% samowystarczalne, co oznacza, że tylko 10% energii musi być dostarczana z zewnątrz za pomocą helikopterów. Strategia energetyczna dla nowego schroniska została opracowana w Energy Science Center ETH w oparciu o dane dotyczące zużycia energii w starym schronisku. Zapotrzebowanie na energię zaspokajają kolektory słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne. Te ostatnie produkują prąd na potrzeby oczyszczalni ścieków, wentylacji, oświetlenia i wszystkich sprzętów gospodarstwa domowego. Termalne panele słoneczne z kolei zapewniają ogrzewanie budynku i ciepłą wodę. Nadmiar energii jest magazynowany w bateriach, zapewniając nieprzerwane jej dostarczanie nawet w pochmurne dni. Magazynowana jest również woda pochodząca z opadów i topniejącego sezonowo lodowca. Dzięki temu, a także jej oczyszczaniu i powtórnemu wykorzystaniu do celów technicznych i spłukiwania toalet, zimą nie będzie konieczne pozyskiwanie jej przez roztapianie śniegu. Ekologiczne rozwiązania uzupełniają odpowiednio dobrane materiały konstrukcyjne i skuteczna izolacja. W efekcie, mimo że zapotrzebowanie na energię w nowym budynku jest większe niż w starym (między innymi za sprawą systemu recyklingu wody), emisja dwutlenku węgla w ciągu doby jest o około 2/3 niższa. Nowe schronisko Monte Rosa jest również pierwszym w Szwajcarii budynkiem, którego realizacja była w pełni skomputeryzowana. Maszyny produkujące komponenty do jego budowy były sprzęgnięte z programami wykorzystywanymi do projektowania przez architektów. We wrześniu 2008 r. budynek otrzymał przyznawaną ekologicznym budynkom europejską nagrodę „Holcim Awards Bronze”.
JooTG84lB1Fil18zLOdEQ2PBS1Vz5EeW83qc4CFsmRgWuxV8aAO2SF0y7qAm_monte-rosa-2.jpeg
VXk8fXQH8mbhfoiKqomojUYpBVIhhakaONNP3ie0wOgXdsiNqjm3sIOvWqq2_monte-rosa-3.jpeg
YukrNG0KM0XEYViFdqXSl6mpgIeXtJaApSO6Mp9To7YDy83mCsuWF9tofkTs_monte-rosa-4.jpeg
akAUc4Ya8hKGdXHDmjfZM9seF7HaQYeGwWYirHMAFCRC0btcbT5ulsHkD7De_monte-rosa-5.jpeg
n7kRtNL25Kl8UhHFGtCS6LTgc8jQl8db6ArkDmoexI1HvOegGK28xin7DXrq_monte-rosa-6.jpeg
KpIkFwTOL28M7NdbLpzwWHD2x5MBG2Gtb3YSRhfbkPQD86cOjJilwe5YVFsD_monte-rosa-7.jpeg
cywcdGUidZrQI9pL6Y3n5Hd2la4nno79qTKcZBwEOMNC6H82b03ga5z2L4Wv_monte-rosa-parter.jpeg
gM4kmJW3KdFQQT9dkKp5au6zJePShFArlUOzkvUsYeRUdjTzPrSQ2x3q9jWw_monte-rosa-1pietro.jpeg
uODZQvsbxjDS7p6w1VVI1JIyc34Q6bBGlJso0tqBx6QEOshVo0RUUdzqT8cq_monte-rosa-2pietro.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

Horizone Studio projektuje w Krakowie
Horizone Studio projektuje w Krakowie

Horizone Studio jest odpowiedzialne za projekt architektoniczny zespołu sześciu domów jednorodzinnyc ...

Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid
Filharmonia w Jekaterynburgu nowy projekt architektoniczny od Zahy Hadid

Filharmonia w Jekaterynburgu – to jeden z nowszych projektów architektonicznych pracowni Zahy Hadid, ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera