Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Miejsce na papier

 

Czas czytania: ~3 min


QelULojJhPJGBUQeISZw64ygW9bERcLvJg2PpaV7zQC8DChTC2Vp9lMDKzMB_neostudio-biblioteka.jpg
To wcale nie sale wykładowe są centrum uczelnianego życia. Rolę tę pełnią raczej biblioteki. Mimo postępującej digitalizacji zbiorów, zapotrzebowanie na budynki bibliotek (które coraz częściej przybierają formę centrów multimedialnych) nie maleje. W kwietniu tego roku zakończyła się budowa biblioteki Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Zaprojektowany przez pracownie Neostudio, Consultor Sp. z o. o. i APA Jacek Bułat obiekt wyrósł na tyłach gmachu Collegium Maius, w otoczeniu historycznej zabudowy centrum miasta. Mierząc się z tym niełatwym i wymagającym sąsiedztwem, architekci starali się połączyć w projektowanym budynku to, co najlepsze w historycznej tkance miasta z nowoczesnością i rozwiązaniami funkcjonalnymi odpowiadającymi na potrzeby współczesnych użytkowników. Założenia autorskie: Biblioteka Wydziału Filologii Polskiej i Klasycznej Uniwersytetu Adama Mickiewicza zlokalizowana jest w okolicy wielkich realizacji pruskich z początku dwudziestego wieku, w bezpośrednim sąsiedztwie Opery i Zamku Cesarskiego, tuż przy Placu Mickiewicza – w sercu Poznania. Zaprojektowana jako rozbudowa Collegium Maius – dawnego budynku pruskiej Królewskiej Komisji Kolonizacyjnej (Hakaty), ma skromną ekspozycję, zasłoniętą z trzech stron przez Collegium Maius i dodatkowo przez Urząd Wojewódzki. Bryła biblioteki, przedzielona na pół, z masywnym dołem z piaskowca i lekką górą ze szkła, w zamyśle autorów pokazywać ma połączenie historii ze współczesnością. Projekt powstał w wyniku konkursu rozstrzygniętego we wrześniu 2005 roku. Główną ideą było pogodzenie sprzeczności wynikających z charakterystyki obiektu – szacunek do zastanego miejsca i jego historii oraz determinacja, aby zrealizować obiekt współcześnie funkcjonalny, powściągliwy w formie, z wyczuciem nawiązujący do otoczenia. Celem nadrzędnym były rozwiązania przyjazne dla studentów, ale także pogodzenie wymagań inwestora z zapisami warunków zabudowy – przy bardzo ograniczonej dopuszczalnej powierzchni zabudowy wymagano znacznej powierzchni użytkowej i rozbudowanego programu funkcjonalnego. Zaowocowało to układem wnętrza, który jest opracowany w sposób wykorzystujący dostępną powierzchnię do maksimum, dokładnie analizując wymagania przestrzenne użytkownika. Znaczne skomplikowanie projektu potęgowała dodatkowo sytuacja gruntowo-wodna, ponieważ budynek częściowo posadowiony był na dawnym pierścieniu obronnym Poznania – na murach obronnych i zasypanej fosie, a częściowo na podziemnym cieku, który został niejako przedzielony nową strukturą. W realizacji projektu i budynku bardzo pomagała rzeczowa i ciągła współpraca z inwestorem. Dzięki rozmowom i kompromisom, od momentu konkursu projekt został wzbogacony i udoskonalony. Bryłę budynku zdominowały dwa materiały – szkło i piaskowiec. Rysunek kamienia, identycznego jak na istniejącym obiekcie Collegium Maius, nawiązuje do starych podziałów, jednocześnie wprowadzając stonowane zaburzenia jego rytmu. Lekką strefę szkła i masywną kamienia łączą piaskowcowe żyletki, które, ciągnąc się poprzez całą wysokość obiektu, są wolnym odzwierciedleniem wertykalnych podziałów elewacji podwórzowej zastanej zabudowy. Ślad żyletek został przeniesiony na rysunek posadzki placu oraz do wnętrz budynku. Pracownia projektowa: Consultor Sp. z o. o.+ APA Jacek Bułat + Neostudio Architekci Autorzy: Jacek Bułat, Bartosz Jarosz, Joanna Kapturczak, Michał Kapturczak, Paweł Świerkowski Konstrukcja: Pracownia Projektowa Piotr Fait Konstruktor: Piotr Fait Inwestor: Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu Wykonawca: Forbud Powierzchnie: - działki: 7308 m2 - zabudowy: 564 m2 - użytkowa: 2062 m2 - całkowita: 2464 m2 Kubatura: 9970 m3 Kalendarium: Projekt konkursowy: czerwiec 2005 Projekt budowlany i wykonawczy: październik 2005 - czerwiec 2006 Realizacja: październik 2007 - kwiecień 2009 Lokalizacja: ul. Fredry 10, 60-701 Poznań
tHLP6Tf0Bu1aKVDx6UG2y1Sq4D7iQCwZqvKRlqlj07yO5aPRDT3I613NuFWM_neostudio-biblioteka-2.jpg
vgf5j1Dv9Tolzs2SJh8FD6jGbl0F3CaKpXk0F9SReqlcNV3q0cmPxdfT2nF3_neostudio-biblioteka-3.jpg
Qliu7tU0TpjJ4M6SAtJBt5OAclfboSb9B08pzEWiDIdTF7MzgUYFqXfUCHIO_neostudio-biblioteka-8.jpg
AAAH1pfKNlhxoDRZE39jtOyvL5t8YXlBSLX5VFwTa3SV9AaRMietjWsVCQNv_neostudio-library-north-ele.jpg
mCnSgPptWmbEcU8UiR05uZrroIkbY9ySFw8MhuIpurPfgWspw0vd7UQs498L_neostudio-library-site-plan.jpg
j095k0CG7TRDbIxvRUn4taIjcZyw0aHbxRcE8WTcLt9mfJnxZ6a2RNyarYVF_neostudio-a-section.jpg
8xusdG4a5JgLKChqLLDUlxumTWVxK2FktyLAb2FJAEEzSAz8FisRyo0DivsL_neostudio-library-basement.jpg
LH7FQShdMkcPTWaY1oNZj49McBP3mZw6CmTTMWCGAnyMeWZhuTQaxrzpRSY3_neostudio-library-ground-fl.jpg
zM51AKPrrucctyXYa5PpsWxTQcjRbHSDRVrxjVuz7HOqNKUvKsSDt4XsHuIp_neostudio-library-first-flo.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Potocka – zabawa geometrią
Apartamenty Potocka – zabawa geometrią

Apartamenty Potocka – to projekt biura Pole Architekci. Pięciokondygnacyjny dom wielorodzinny został ...

WXCA przebuduje Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach
WXCA przebuduje Teatr im. Stefana Żeromskiego w Kielcach

WXCA zaprojektuje przebudowę Teatru im. Stefana Żeromskiego w Kielcach. Dokona tego we współpracy z ...

II linia metra – unieważniony konkurs
II linia metra – unieważniony konkurs

II linia metra powstaje na warszawskiej Pradze i na Bemowie. Środkowy odcinek linii już działa – ter ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera