Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Prefabrykaty w rezerwacie

 

Czas czytania: ~2 min


Oostvaardersplassen w Almere, Drost + van Veen architecten,

 

XlqtiJR7OEd2pPqmvIMa8lH9T8A1icTeYdyVQAjROTAECaOjf8L5zhW0gk4l_oostvaarders.jpg
Oostvaardersplassen w Almere (Holandia) uchodzi za jeden z najważniejszych w Europie rezerwatów przyrody na terenach bagiennych. Z jednej strony – jezioro o brzegach porośniętych trzcinowymi „łąkami”, z drugiej – las. A w nich – bogactwo gatunków roślin i ptaków wodnych. Budowanie w tak trudnym otoczeniu wymaga szczególnej ostrożności. W końcu jest to obszar, na którym ingerencja człowieka, jeśli w ogóle się pojawia, powinna być ograniczona do minimum. Trudno jednak całkowicie z niej zrezygnować, bo nie ma lepszego miejsca do nauki o świecie przyrody niż miejsca, w których można obserwować jego naturalne życie i różnorodność. Projektując budynek centrum edukacji przyrodniczej Oostvaarders, architekci z pracowni Drost + van Veen architecten skupili się na dwóch zasadniczych kwestiach – wpisaniu obiektu w otoczenie i rozwiązaniach ekologicznych zarówno na płaszczyźnie eksploatacji budynku, jak i samego procesu konstrukcji. W budynku Oostvaarders mieści się punkt informacyjny, sale lekcyjne, pokój widokowy z panoramicznym oknem, restauracja i reprezentacyjny pokój spotkań. Drost + van Veen architecten: Oostvaarders prezentuje się w dwóch różnych odsłonach. Kiedy patrzy się od strony parkingu, jego wertykalna sylwetka przypomina wyrastającą z równiny latarnię morską, natomiast od strony jeziora widać horyzontalną bryłę w organiczny sposób łączącą się z wałem ziemnym, przy którym się wznosi i z otaczającą budynek wodą. Na pierwszym piętrze znajduje się pokój widokowy z wielkim, panoramicznym oknem, które zapewnia wspaniały widok na jezioro. Wejście do budynku usytuowane jest u stóp nasypu. Następnie, klatka schodowa prowadzi zwiedzających do „bocianiego gniazda” – zewnętrznego punktu widokowego umieszczonego na dachu. Ten ruch w górę podkreśla kontynuowana przez całe wnętrze oś wizualna, łączącą wejście z „bocianim gniazdem”. Elewacje budynku wykonane są z prefabrykatów i pokryte okładziną z drewna sosnowego, tworzącą patchworkowy wzór różnych wzorów i faktur. Otwory okienne różnią się kształtem i wielkością, tworząc różne kadry dla obserwowanego przez nie otoczenia. Ze względu na lokalizację budynku na terenie rezerwatu przyrody, konieczne było zminimalizowanie jego negatywnego wpływu na środowisko, między innymi przez maksymalne skrócenie czas budowy. Dlatego obiekt został wzniesiony z prefabrykatów – sprowadzonych z Finlandii, drewnianych paneli Leno Tec, z których zbudowane są ściany i podłogi zostały. Użycie elementów prefabrykowanych umożliwiło również wysunięcie 8-metrowego ramienia budynku nad taflę jeziora. Drewno jest lekkim materiałem o wysokiej izolacjności, a dzięki użyciu tego materiału wnętrze budynku jest przytulne, jak wiejska chata. Projekt: Evelien van Veen, Simone Drost, Drost + van Veen architecten Współpraca: Onno Groen, Kees de Wit, Jos Lafeber, Bernhard Jaarsma, Perry Klootwijk Lokalizacja: Alemere, Holndia Klient: Gemeente Almere Konstrukcja: ABT Delft Realizacja: 2009 Fot: John Lewis Marshall, Ben te Raa & Roos Aldershoff
nG7I51VGEIYYpZb11XeaNM7oqkFQ1w6UMqiqnvmbZVRXSVyq8gHtrafC0xlA_oostvaarders-2.jpg
rM1djr4SogPIqZHR21BjmM07oejsgtu0Puri161Bb4RbQaibPAoyJLZgXNNW_oostvaarders-3.jpg
h0IwkSLx3itLCiY0ZIU6z5a0ma8YVqvhh8dkzoiLYENv1u9dQaspudBAghe0_oostvaarders-4.jpg
BuAoqwYbGjl75ALqAI9RVJv6dlR2sM02DhmwYJwnwDU8UnTl8Zj9dkC8IwNu_oostvaarders-5.jpg
k6mMbfNArdRMAY0isjv143gAU3L7Cn7llwnOEgUoKg19cetkBQN1qWygQLpI_oostvaarders-sytuacja.jpg
iBmBddn5XObYlVWlmtIYfYoFE7COfCUawbs7yJs3WiI2hV614GebcWtIDi7D_oostvaarders-parter.jpg
9eQgm2VEHBeUt5yI4IRZtTGYI8mX7H42LU4Z7PgUQpsVYXGFEKKLXQxEkY15_oostvaarders-1pietro.jpg
eAjoGmEmSqRCb4s7WgDib8X86XMbDPJKJzk90Qb4Ww0wI7eKPwkxrtHnMVhy_oostvaarders-dach.jpg
ZHIu6MmVh4VDfWSSlvj9pbGDPTxvTqa4HHopt0annKNWQtwCbwPo1EhGk6ZR_oostvarders-detal.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji
BBGK wygrywają konkurs na technikę prefabrykacji

Konkurs na opracowanie systemu prefabrykowanej zabudowy mieszkaniowej odbył się w ramach rządowego p ...

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera