Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Żywotna rzeźba

 

Czas czytania: ~3 min


wjyI1iqyW4MGQ1pJwCwAgag3o2j24Ce5sXdzHUgpLLYqTwNHGgkGBFeYmZfh_cooper-union-morphosis.jpg
Od uczelnianych budynków oczekuje się czegoś więcej niż tylko funkcjonalnego opakowania sal wykładowych. Coraz większą wagę przywiązuje się do ich roli społecznej, tworzenia warunków sprzyjających integracji studentów różnych wydziałów i oczywiście – formy, która podniesie prestiż uczelni, przyciągając do niej kolejne rzesze młodych ludzi. I taki właśnie ma być ukończony w tym roku nowy budynek Cooper Union. Nowojorska The Cooper Union for the Advancement of Science and Art, zwana po prostu Cooper Union, to jedna z najbardziej renomowanych w USA prywatnych uczelni, kształcących studentów w dziedzinie sztuki, architektury i inżynierii. W 2004 r. rozstrzygnięto konkurs na projekt nowego obiektu uczelni. Wygrało w nim Morphosis – biuro architektoniczne Thoma Mayne’a, Nowy, dziewięciopiętrowy budynek stanął na Manhattanie, przy Cooper Square 41 i mieści Albert Nerken School of Engineering oraz wydziały sztuki, architektury, nauk humanistycznych i społecznych. To pierwszy zrealizowany budynek Morphosis w Nowym Jorku. Nowoczesny, ekspresyjny budynek ze szkła i stali jest przeciwieństwem dostojnego, kamiennego gmachu głównego ulokowanego po drugiej stronie ulicy. Nie bez przyczyny – 41 Cooper Square ma manifestować postępowy charakter, żywotność i rolę, jaką na polu kultury odgrywa zarówno sama 150-letnia instytucja, jak i miasto, w którym powstała. Budynek odzwierciedla też ambicje uczelni bycia centrum nowoczesnej i innowacyjnej edukacji w dziedzinie sztuki, architektury i inżynierii. Morphosis: Ideą leżącą u podstawy projektu była chęć stworzenia wertykalnego, wielopoziomowego placu zamkniętego w półprzezroczystym opakowaniu. Wertykalny kampus zorganizowany jest wokół otwartego, wewnętrznego atrium, które jest „wydrążone” w całej wysokości budynku i na różnych poziomach przecięte pomostami. Wokół atrium rozmieszczone są pomieszczenia klas, laboratoriów i pracowni artystycznych, a na czwartym i ósmym piętrze – przestrzeń socjalna z pokojami spotkań, salami seminaryjnymi i ogólnodostępnymi stanowiskami komputerowymi. W praktyce nieformalna część socjalna budynku może funkcjonować nie tylko jako miejsce rekreacji, ale też nauki i dyskusji. Budynek został bowiem pomyślany jako „narzędzie” sprzyjające rozwijaniu współpracy i multidyscyplinarnego dialogu między studentami i wykładowcami zebranych tu trzech wydziałów uczelni, mieszczących się wcześniej w osobnych budynkach. Wertykalny plac – centralna przestrzeń swobodnej społecznej, intelektualnej i kreatywnej wymiany, jest sercem nowego obiektu uczelni. Rzeźbiarsko ukształtowana bryła budynku tworzy nową identyfikację wizualną Cooper Square. W elewacji od strony Trzeciej Alei, w postaci przeszklonej formy wyciętej w stalowej okładzinie, zaznaczony jest charakterystyczny, krzywoliniowy profil wewnętrznego atrium. W ten sposób podkreślone zostało otwarcie budynku na otoczenie, a z wnętrza – zapewniony widok na aleję i główny gmach uczelni. Fizyczna i wizualna „przepuszczalność” budynku ma pomóc zintegrować go z otoczeniem. Na poziomie ulicy transparentna fasada zachęca do obserwowania tego, co dzieje się wewnątrz budynku, a także do włączenia się w toczące się tam intensywne życie i twórczą aktywność. Z tego samego powodu wiele funkcji publicznych – między innymi część handlowa i hol pełniący funkcję przestrzeni ekspozycyjnej – ulokowane są na poziomie parteru, a do drugiej galerii i sali audytoryjnej dla 200 osób bez problemu można się dostać z ulicy. Narożniki budynku, w których zlokalizowano wejścia, są uniesione, zapraszając ludzi do środka. Nowy budynek Cooper Union jest również przykładem rozwiązań ekologicznych, zwłaszcza zorientowanych na ograniczenie zużycia energii elektrycznej. Stalowo-szklana powłoka budynku została zaprojektowana tak, by umożliwić kontrolę dostępu świata dziennego, zużycia energii i naturalną wentylację. Podwójne elewacje umożliwiają również efektywne sterowanie nagrzewaniem budynku, a „skutkiem ubocznym” jest dynamicznie zmieniający się wygląd elewacji. Ruchome panele, redukując dopływ promieni słonecznych latem i umożliwiając użytkownikom decydowanie o warunkach panujących wewnątrz budynku, tworzą na jego powierzchni nieustannie zmieniające się wzory. Rozwiązaniami ekologicznymi budynek Cooper Square 41, jako pierwszy akademicki budynek Nowym Jorku, zasłużył na certyfikat LEED Gold. Fot: Wade Zimmerman
pesfx8kgcSt28ceSe9OAZZM30FpvaZLptPQgq8UrTXXYjkITsWVZ8058gtS8_cooper-union-morphosis-2.jpg
EmqdEohyZkviOi66eZdbS7uJElRf247EL71zYORk0gCQC5Jgsq2qQ4hBHnDi_cooper-union-morphosis-3.jpg
rzJxdnGxPiVQElk5DqdONhiQZrQx0Uk789T7mB2GQf1hd0Be0jB8RmDwIZ7O_cooper-union-morphosis-4.jpg
TzGMiD3fBhJugv6pyWrjB85x23PzYpFBJu8BYF5QJmw3oF9o4q6auyGg1HTj_cooper-union-atrium.jpg
jrwPOHf1BbuMsfIJjuIxwfqVB5FWeiqQr19NeufaTzsOE5FGXWuWrFoiYdWe_cooper-union-basement.jpg
kth5tTW3eGmchc29DJMarMMAtTPOXPuQbjpwXw1dqOLerElDzKvf9lSgDYGP_cooper-union-plan1.jpg
5QLm1Su9FTqBDktVu6SMfELjHITL3nclmRezEX5n5Xrg9MwqR8vy5yC6n6Pj_cooper-union-plan2.jpg
1wpKynMBPOdByoPZ5K6Byw4lykb8BLwudSt3K24Xar3e5vhfn0SobI0jzEmP_cooper-union-plan9.jpg
DqsvNpy3pIzLNAGS3QqQHfPGPuU6GVZ0QYDDfugXh01UNjR5bEDq9IZy2HBf_cooper-union-section.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera