Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Modernizacja po śląsku

 

Czas czytania: ~3 min


GxCr3XZIvVbTVyIdxsxU09rfyGANXJBdRBtgt5sgt0owyS5yoda5b1gbBslU_teatr-rozrywki-chorzow.jpg
W tegorocznej edycji śląskich nagród architektonicznych na podium stanął trzykrotnie: w konkursie na Najlepszą Przestrzeń Publiczną Województwa Śląskiego uznany został za najlepszą modernizację ubiegłego roku, zaś w walce o tytuł Architektury Roku otrzymał równorzędne Grand Prix oraz nagrodę za najlepsze wnętrze. Odmłodzony Teatr Rozrywki w Chorzowie, przebudowany według projektu katowickiej pracowni Studio Stożek & Partnerzy, zdobył uznanie między innymi „harmonijnym połączeniem z tkanką miejską”, „świetnym operowaniem materiałami” oraz holem, z którego, jak twierdzi jeden z członków jury konkursu Architektura Roku, Arkadiusz Płomecki, „wychodzi się oczarowanym”. Chorzowski Teatr Rozrywki od początku swojego istnienia mieści się we wzniesionym w 1900 r. budynku dawnego, luksusowego hotelu Graf Reden, w pobliżu Rynku. Choć reprezentacyjny, gmach ten nie spełniał wymagań współczesnych spektakli. Prace remontowe rozpoczęły się w 2006 r. i trwały do jesieni 2008 r. W ich efekcie zmienił się zarówno zewnętrzny wygląd obiektu – od strony ul. Marii Konopnickiej otwiera się on teraz przeszkloną elewacją, a na wysokości pierwszego piętra zamontowano potężną donicę, w której wiosną sadzone są rośliny – jak i wnętrze. Gości wita nowy hol wejściowy z kasami, a program funkcjonalny teatru wzbogacił się o Małą Salę z własnym foyer, szatnią, bufetem i toaletami. Pojawiła się również kawiarnia i winda dla osób niepełnosprawnych. Wszystkie te zmiany prowadzone były tak, by nie naruszyć historycznej wartości budynku, a nowe elementy harmonijnie wkomponować w zastaną strukturę. Jerzy Stożek: Istotą projektu było stworzenie nowych możliwości działania i istnienia Teatru wewnątrz istniejących historycznych struktur budowlanych, których ukształtowanie wewnętrzne nie odpowiadało współczesnym potrzebom tego typu budynków. Idea ta zrealizowana została poprzez sanację zasadniczej części zespołu budynków. Fizycznie zmieniono i wzmocniono konstrukcyjne elementy trzech najniższych poziomów. Zmianom konstrukcyjnym towarzyszyły prace renowacyjne historycznych elewacji obiektu. Zmiana układu nośnego pozwoliła na nowe ukształtowanie wewnętrznej przestrzeni, której zasadniczym elementem organizującym jest dwukondygnacyjne foyer wypełniające mackami przestrzeń Teatru. Od strony funkcjonalnej foyer zapewnia dostępność istniejącej Dużej Sceny i znajdującej się na pierwszym piętrze Małej Sceny, łącząc je poprzez galerie i sztolnie z wejściami do budynku, szatniami, sanitariatami, palarniami, bufetami i kawiarnią w jedną całość. Od strony wizualnej zaś otwiera widoki w głąb struktury budynku poprzez strukturalne przeszklenia na szklanych żebrach i pozwala przenikać się przestrzeniom Teatru z przestrzenią Miasta. Gra światłem i kolorem, przeszklonymi perspektywami odsłaniającymi śląskie podwórka z czerwonej cegły, tworzenie nowych ikon miejskich i szacunek dla tego co było, zieleń i przestrzeń dla pieszych tworzy strefę rewitalizacji zmęczonej przemysłowością XIX wiecznej struktury Chorzowa. Projekt zazielenienia całej niehistorycznej elewacji Teatru pnączami. Grupa drzew posadzonych na wysokości II piętra jest wyznacznikiem optyki nowego widzenia tradycyjnej miejskiej ulicy. Integralną częścią zmian budynków była zmiana ukształtowania otaczających go dróg. Rozwiązano problemy dostępności dla osób niepełnosprawnych, wprowadzono nieistniejącą wcześniej zieleń. Dobór nowego oświetlenia ulicznego zmienił nocny krajobraz tej części miasta.
La13K5CkWSWHUo6p9wuS4vvAuCDvByRl020nciPvd4ScDsObmX4qxcD1psU6_teatr-rozrywki-chorzow-2.jpg
VEflOlYske3g8qBQfTMwAb6vZJ2qMAeG5vM3AcnQvWZo4OPmYVMw8BNcmwgg_teatr-rozrywki-chorzow-3.jpg
gy3yeH0AOt6PugruIiB8Jhb8YQyLqFC0EcxCF00eRfhFPvYSJz84BHJjYOm1_teatr-rozrywki-chorzow-4.jpg
1gXM7UZHWS92VKHx2chJ7o2BgbzAIYfXFOzg8yJBHLKbKiCN0ZFhhA0mVdPg_teatr-rozrywki-chorzow-5.jpg
pD0hHYaalB42EG6v0i6Z6aeumUF8tGz2JfYHCsMV2dXv6UXc8Ycv7AlN8soi_teatr-rozrywki-chorzow-6.jpg
HJtCEHv1uMAj6b6sypaAUeiS9ShNC1inQM9dW6gaDihStV4xMCtQImXCjzwS_teatr-rozrywki-chorzow-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera