Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Znak w cegle

 

Czas czytania: ~3 min


6UzjbaeB3JwUqlwqhFeS5lc8nHKGGorZzQ1AU4bKdZP3xNBWOKc9CgxZ6xOO_canea.jpg
Architektura powstaje dla ludzi, dlatego równie ważna, jak opinia specjalistów, jest akceptacja ze strony „zwykłych” odbiorców i użytkowników. Od kilku lat mieszkańcy Śląska mają szansę wypowiedzenia swoich opinii na forum i wskazania budynków i miejsc, które, ich zdaniem, zasługują na miano Najlepszej Przestrzeni Publicznej Województwa Śląskiego.
U9nEHJXC2aLEZz22FRDednLjAM9Mql7Kh5ZI0eB1sDTJLwDjOyrAx8aIsgJM_canea-2.jpg
W tym roku do wyboru mieli 23 propozycje. Głosowanie internautów przyniosło zwycięstwo budynkowi biurowo-magazynowemu firmy CANEA przy ul. Ogrodzonej w Cieszynie. Autorami projektu są Jerzy Stożek i Ryszard Zapolski z pracowni Stożek & Partnerzy – tej samej, która zgarnęła Grand Prix w konkursie Architektura Roku 2008 za rozbudowę i modernizację Teatru Rozrywki w Chorzowie.
gf3BhZ0QzYHggGQY3TOUHMOy7QgmDhHEWnW723gMDzkg8eAUL14HsjXJYcNa_canea-3.jpg
Jerzy Stożek

Ideą było stworzenie zespołu budynków umożliwiających adaptację do zmiennych wymagań funkcjonalnych Inwestora, a także stworzenie charakterystycznego profilu zabudowy, będącego wizualnym znakiem firmy (lokalizacja przy drodze krajowej nr 1 Skoczów – Cieszyn). Cały zespół podzielono na dwie części. Wszystkie funkcje związane z kontaktem z zewnętrznymi klientami wyodrębniono w formie budynku frontowego. Za nim zlokalizowano podstawową halę magazynową, w której wydzielono część socjalną dla pracowników oraz dodatkową przestrzeń pełniącą różne funkcje w zależności od potrzeb (np. wzorcownia, sezonowa produkcja, pakowalnia etc).

Budynek frontowy zaprojektowano jako dwukondygnacyjny, praktycznie jednoprzestrzenny układ. Centralną częścią budynku podkreślającą jego jednoprzestrzenność jest dwukondygnacyjny hol, zamknięty przeszkleniem strukturalnym. Ma on formę walca, po którego ścianie pnie się spiralna klatka schodowa. Hol doświetlony jest charakterystycznym świetlikiem, którego szczelinowa forma przestrzenna wynika z przecięcia się walca z dachem. Parter budynku przeznaczono na obsługę klientów hurtowych i detalicznych, zlokalizowano tu sklep, stanowiska sprzedaży, jest miejsce na wystawy, istnieje również możliwość wytwarzania kompozycji kwiatowych oraz kompleksowego przygotowania dekoracji. Zlokalizowano tu również kotłownię, której komin jest charakterystycznym, wertykalnym elementem całego układu. Piętro przeznaczone jest na sekretariat, gabinet właściciela i administrację.

Do budynku prowadzą dwa wejścia dla klientów. Wejście główne zlokalizowano na osi przeszklenia strukturalnego budynku, służy ono zarówno klientom, jak i pracownikom biurowym firmy. Drugie, do którego dochodzi się kładką nad sadzawką, obsługuje zasadniczo sklep dla klientów detalicznych, ale jednocześnie umożliwia zmiany funkcjonalne w działaniu całego parteru budynku. Budynek posiada jeszcze trzecie wejście z portiernią, przeznaczone dla pracowników fizycznych, dla których pomieszczenia socjalne i szatnie umieszczono w hali zlokalizowanej za budynkiem frontowym. Cały zespół oddzielony jest od drogi strefą parkingów, których charakterystycznym elementem jest zbiornik przeciwpożarowy w formie sadzawki.

Budynek frontowy został wykonany w konstrukcji murowanej z ceramiki poryzowanej, strop międzykondygnacyjny jest wykonany z konstrukcji monolitycznej żelbetowej. Dach został wykonany w konstrukcji stalowej. Budynek obłożono cegłą elewacyjną, która stanowi również istotny element wnętrz. Halę wykonano w konstrukcji stalowej ocieplonej. Ze względów na wymagania ochrony przeciwpożarowej, część ściany hali jest ceramiczna i też obłożona jest cegłą elewacyjną. Ściana ta docelowo ma być zazieleniona.

py2dBOKYt0Tmu68LUcYJyonfv37Gnq41MnCNTFmPqIZlYT29s7N4HiCdOXoO_canea-4.jpg
4B2JHoJg1nzc7WWvloyZjzBM48rTfyhj7avbPbISbV5AgdguKzRz5Y8XfO9P_canea-5.jpg
ufor2NXyp0CJN3WyySrgR2fpT6bKVcG59SOCjPStxEaAnO7ZtUCHTfn92dfB_canea-6.jpg
eTpREau2rqBhvypBYRJIE5PGt2W20GDEdyxyHxHVTYMORltyWRrU8hKfFI0v_canea-7.jpg
XTCNJ7x9Z9d2auddBss5QDkSWkq5TsLjofHZp0fXBYYWfEga5rSO88TtWPxf_canea-8.jpg
cxwWXqIqrXOnLpa6Xs66lyE3Tl4nMCPO0h4h1BrbqQ3vshIzKLr8nSTzgpWx_canea-rzut-parter.jpg
l3Tszliav6LiJmEdlQdO5j08C2367UNyQtvMstxFnmZNWlLqwZAvih0shHoj_canea-rzut-pietro.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera