Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Drapacz leży

 

Czas czytania: ~2 min


CTHpDS1oWpOxFBnnQL5erKwnaVPeGFhRWQU3wdA1AI1WVIQlP3wubL8xEBjM_vanke-centre.jpeg
Po sukcesie, jakim okazał się potężny kompleks mieszkaniowy Linked Hybrid w Pekinie, Steven Holl finalizuje kolejną realizację w Chinach. Kilka tygodni temu zakończyła się budowa Vanke Centre – obiektu hotelowo-biurowo-apartamentowego w Shenzhen. Zanim wnętrza obiektu zostaną wykończone (w 2010 r.), posłużyły jako przestrzeń ekspozycyjna – 7 grudnia została w nich otwarta wystawa „Urbanistyka: Steven Holl + Li Hu”. Jednym z prezentowanych na niej założeń jest właśnie Vanke Centre. Podobnie jak pekińska Linked Hybrid, budynek w Shenzhen włącza się w dyskusję o chińskiej architekturze i urbanistyce współczesnej, wprowadzając do problematyki masowego budownictwa mieszkaniowego kwestię ekologii i jakości życia mieszkańców oraz innowacji technologicznych. Vanke to budynek wzniesiony na ośmiu trzonach nad tropikalnym ogrodem. Konstrukcja obiektu jest nietypowa – łączy technologię mostu wiszącego i betonową ramę. Długa, pozioma bryła, z której – jak gałęzie z pnia drzewa – wyrastają asymetryczne skrzydła, przyniosła Vanke Centre przydomek „horyzontalnego wieżowca”. Słusznie, bo – jak wyjaśniają architekci – budynek jest tak długi, jak wysoki jest Empire State Building. Znalazło się w nim miejsce dla głównej siedziby firmy deweloperskiej Vanke Co. Ltd, biur, apartamentów i hotelu. Ponadto, poniżej poziomu gruntu – czyli pod ogólnodostępnym ogrodem – ulokowano centrum konferencyjne, spa i parking. Steven Holl: „Budynek sprawia wrażenie, jakby kiedyś unosił się nad powierzchnią wody, która teraz opadła, ukazując osiem dźwigających go, wysokich słupów”. Decyzję o nadaniu budynkowi formy długiej struktury osiągającej wysokość 35 metrów zamiast zaprojektowania kilku mniejszych jednostek, z których każda pełniłaby inne funkcje, architekci tłumaczą chęcią zapewnienia widoku na morze ponad dachami niższych zabudowań w okolicy, a także wygospodarowania jak największej powierzchni na bujny, tropikalny ogród. Na skutek umieszczenia budynku na wysokich podporach, nastąpiło odwrócenie hierarchii elewacji. Fasadą stała się spodnia strona budynku, z której wystają szklane kubiki, tzw. okna Shenzhen, zapewniające widok na zieleń pod i wokół obiektu. Ta nietypowa „elewacja frontowa” pokryta jest różnymi kolorami, a w nocy – podświetlana. Zaletą podniesienia obiektu na dość znaczną wysokość jest także otwarcie przestrzeni dla morskiej i lądowej bryzy, które zapewniają naturalną wentylację w ogrodzie i samym budynku. Architektom zieleni inspiracji dostarczyły brazylijskie ogrody Roberto Burle Marxa. Bujna roślinność poprzecinana ścieżkami i basenami kryje restauracje i kawiarnie. Budynek Vanke Centre otrzymał ekologiczny certyfikat LEED Platinum. Architekci przewidzieli również rozwiązania, która mają zabezpieczyć go przed tsunami.
bEYjzdvRS6lRUnOFV9T7uDyYSO0SaeOJ8VqfDlzlZPDR5dj4rQCue1L6xXYw_vanke-centre-2.jpeg
gXTjqSAYZlU8J04dVhuTHqE8a82i8wd3SbbYmyzJZBEE94B2nyiuOGov9AZ0_vanke-centre-3.jpeg
qRJOnQx10FAjI0imaGAVxkPwZqM59WKloC333iSb9C6elfq0EgUNOXooUj6m_vanke-centre-4.jpeg
bvyUm3tsr0CSKCX6cJyWDvI9Km229VERICZtltt8t8X8mhgHFMkPaoFvtjFm_vanke-centre-5.jpeg
byNt7UXETJtJC68XgfMWkRPJme00CKEVrEtDK6nx6yUpn2PcTaxe6dzLdXA5_vanke-centre-6.jpeg
FTzqu7y2Z9EOZmxg0sTbS59jsVA9oV4E4yriTPlRUdfGwkkJvKi85ESErYU7_vanke-centre-7.jpeg
hvre40sseWjX1gAXfdCttmJsVmRYBubwAsXhzqm8TbZ6W7hOyFdpiC8puKsl_vanke-centre-8.jpeg
GiVCGypAgVUiUhny88qsy5UikJABtUSySmfW4AiKZLPlPpUs8nkGqelT5lDu_vanke-centre-9.jpeg
E6xBb1fXKQxGNupIAgIaQPLgksb3o8H3DyXAxorj6yU8cgv06NuFq0mJVcNT_vanke-centre-10.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera