Platine daje nowe życie - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Platine daje nowe życie

 

Czas czytania: ~3 min


YYk7AyoRQA3HwmpCSfolSZssmsf10KSqaHvA9smj4Cyyk90HkVSxuhAoE7q4_lin-cite-du-design.jpg
Rewitalizacja terenów poprzemysłowych, design i ekologia. Te trzy niezwykle istotne i popularne we współczesnej architekturze i urbanistyce nurty łączy ukończone w listopadzie 2009 r. Cité du Design w Saint-Étienne – nowy obiekt Centre International du Design, zaprojektowany przez berlińskie biuro LIN Architects. Cité du Design to instytucja zajmująca się badaniami i edukacją w zakresie designu, komunikacji i mediów. Jej działalność adresowana jest do różnych grup odbiorców, łącząc miejskie i społeczne działania z aktywnością artystyczną i przemysłem. Nowy budynek powstał w centrum miasta, na terenie dawnej Państwowej Fabryki Broni – kompleksu, który, oprócz hal fabrycznych i magazynów, obejmował dziedziniec, wewnętrzne uliczki i ogrody. Inwestycja przebiegała dwutorowo, łącząc renowację istniejących zabudowań i wznoszenie nowych obiektów: horyzontalnej bryły zwanej „Platine” o wymiarach 200 na 32 metry, wysokiej na 31 metrów wieży widokowej oraz dwóch zieleńców i publicznej promenady. „Platine” funkcjonuje jak łącznik między różnymi elementami programu zlokalizowanymi w poszczególnych budynkach na terenie działki. Mieści przestrzeń wystawienniczą, salę audytoryjną, bibliotekę multimedialną i tradycyjną, salę teatralną i oranżerię. Jej najbardziej charakterystycznym elementem są elewacje wykonane z 14 tysięcy transparentnych i nieprzezroczystych modułów w kształcie trójkątów równobocznych. Niektóre z nich zawierają ogniwa fotowoltaiczne, inne są szklane, jeszcze inne – metalowe. Moduły te wyznaczają wewnątrz budynku strefy jasne i zacienione, odpowiadające potrzebom poszczególnych pomieszczeń, a jednocześnie pełnią funkcje dekoracyjne i stanowią ekologiczne źródło energii. Pierwszym nowym elementem poddanego transformacji zespołu była wieża obserwacyjna. Przełamując symetryczną i horyzontalną kompozycję założenia, funkcjonuje jako widoczny z daleka znak Cité du Design oraz symbol jego rewitalizacji, a jednocześnie zapewnia widok na miasto i otaczające je wzgórza. Na umieszczoną na szczycie ażurowej konstrukcji platformę widokową prowadzą dwie otwarte klatki schodowe oraz winda. Saint-Étienne, gdzie odbywa się jedno z najważniejszych w Europie biennale wzornictwa i projektowania, to miasto z długą tradycją produkcji przemysłowej. Obecnie, wiele opuszczonych, industrialnych obiektów poddawanych jest rewitalizacji. Inwestycja na terenie Państwowej Fabryki Broni była jedną z najważniejszych, między innymi ze względu na położenie zespołu w sąsiedztwie historycznego centrum. Lokalizacja kompleksu fabrycznego w takim miejscu zaowocowała wieloletnią izolacją i zapomnieniem tego fragmentu miasta – długo pozostawał on „czarnym punktem” na mapie Saint-Étienne, całkowicie wymazanym ze świadomości mieszkańców. Przekształcenie go na centrum kultury umożliwić ma ponowne ożywienie tego terenu i tchnięcie w niego nowego życia, przywracając rolę pełnoprawnego fragmentu miasta. Lokalizacja: Saint-Étienne, okręg Loire, Francja; Klient: metropolia Saint-Étienne; Zespół projektowy: architekci: LIN Finn Geipel + Giulia Andi, Berlin/Paryż oraz: Philip König, Stefan Jeske (kierownicy proejktu), Jan-Oliver Kunze, Judith Stichtenoth, Francois Maisonnasse, Muriel Poncet, Marielle Gilibert, Heiko Walth; Konstrukcja: Werner Sobek + Thomas Winterstetter, WSI, Stuttgart/Nowy Jork; Inżynieria: Fréderique Binvignat + Christian Desquiens, BETOM ingénierie, Corbas; Inżynieria środowiska: Matthias Schuler + Arnaud Billard, Transsolar, Stuttgart/Nowy Jork; Akustyka: Richard Denayrou + Emily Morin, Altia Acoustique, Paryż; Scenografia: Gérard Fleury , Architecture & Technique, Paryż; Oświetlenie: Andy Sedgwick + Jeff Shaw, Ove Arup, Londyn; Architektura krajobrazu: Clément Willemin + Frank Poirier, BASE, Paryż; Powierzchnia netto: 21 140m²; Konkurs: 2004; Realizacja: 2006 – 2009; Koszt inwestycji: 41,5 miliona euro Fot: LIN Architects
5SWcRZZfGRrqybGXFNMryogMmPiqLC5cNq6qD3JFOsyKCDSNFwC5wKKrl8el_lin-cite-du-design-2.jpg
T7xmXs9JVWsLj2iFB8o2DfxjNJcXezAOZMDvh9GE7QDT6VuzdBNakfA9neKT_lin-cite-du-design-3.jpg
Ra8lvPB9lw30H4x0AfD8oJhErRdcoRMJg3WWmdlAkLxerfqOzBxx2eciK14Y_lin-cite-du-design-4.jpg
RPc75InnL5K31cck7FJsfGtIZaneZheWru5HtjVA9WHudtK1TpUarasURqS9_lin-cite-du-design-5.jpg
XE2OqzLuK0XXeoUlMvEn5KpbzS3WWtlEKNuOPv2lGmxlBcwS6QMzbNGlDbco_lin-cite-du-design-6.jpg
g7WpfbGnERqR7NdmLaLfSRM27AsSHiahIzFnkzNA35qaqlo60JgDmTzUgRez_lin-cite-du-design-7.jpg
gGlmf0Td3PeWXV4ozjBbSNewJeUM5Owe1ejrDC31ql8mdmeOWEcKwfvaHFMT_lin-cite-du-design-9.jpg
lo9dXua00ucXg5Q36kLUy6jjW9Gzb7i5VGb5eR3k9pTM1TzptOGQwlmN5hSH_lin-cite-du-design-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera