Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nie przeszkadzać

 

Czas czytania: ~2 min


JTtAsly9gcFCINElm9OVXCBLcehhUMxZzGtyo9OB6WjERAkYBkjf09k02OYR_search-vals.jpg
Za sprawą Petera Zumthora Vals – niewielka miejscowość w szwajcarskich Alpach – stało się Mekką dla wielu miłośników architektury. Każdy obiekt, który tam powstaje, pozostaje w cieniu zaprojektowanych przez niego łaźni termalnych. Niektóre budynki chowają się dosłownie. I to pod ziemię. Pod koniec ubiegłego roku w sąsiedztwie słynnych term powstał dom, dla którego punktem wyjścia była jedna idea – nie przeszkadzać. To podziemna willa zaprojektowana przez architektów z pracowni SeARCH we współpracy z holenderskim biurem Christan Müller Architects. SeARCH: „Podziemny dom jest próbą odpowiedzi na pytanie: jak ukryć budynek wznoszony na zboczu Alp, by nie zakłócał on widoku na góry i budynek łaźni, a jednocześnie zapewnić dostęp dziennego światła do wnętrz. W zboczu góry wycięliśmy okrągły krater który stanowi fasadę budynku. W przeważającej części jest ona przeszklona, by wprowadzić do wnętrza jak najwięcej naturalnego światła. Boczne ściany krateru kadrują niezwykły widok na góry wznoszące się po przeciwległej stronie pobliskiej doliny”. Zaskoczeniem by fakt, że lokalne władze wydały pozwolenie na budowę willi, bo niestandardowa, nowoczesna architektura nie jest w Vals mile widziana. Planiści uznali jednak, że ukryty w zboczu wzgórza i nie przypominający domu mieszkalnego budynek nie będzie rywalizować z „kultowymi” termami. Projekt został potraktowany nie tyle jako normalna konstrukcja, co pewnego rodzaju eksperyment, przykład dyskretnej i nie rzucającej się w oczy architektury odpowiedniej dla tak wymagającej i delikatnej lokalizacji. Zaakceptowano również nietypowe wejście do budynku, które prowadzi przez starą stodołę i podziemny tunel. W przypadku podziemnej willi odstąpiono również od przepisu szwajcarskiego prawa budowlanego, który mówi, że pozwolenie na budowę może zostać wydane dopiero po wstępnym „teście”, polegającym na umieszczeniu na działce drewnianego modelu budynku w skali 1:1. Ma to umożliwić lokalnym mieszkańcom ocenę proponowanego obiektu i wyrażenie sprzeciwu, jeśli uznają, że nie pasuje on do okolicy. Nietypowy budynek został jednak potraktowany w nietypowy sposób i ten etap procedury pominięto. Proejkt: SeARCH & CMA Lokalizacja: Vals, Szwajcaria Architekci: Bjarne Mastenbroek, Christian Müller Wnętrza: Studio JVM, Jeroen van Mechelen i Bjarne Mastenbroek Konstrukcja: Kurt Schnyder Bauunternehmung, Vals Inżynieria: Alex Kilchmann, Schluein, Szwajcaria Konstrukcja szklanej fasady: Walch GmbH, Ludesch, Austria System wentylacji mechanicznej i odzyskowania ciepła: Lippuner EMT AG, Grabs, Szwajcaria Zabezpieczenie przed lawinami: Geobrugg AG, Romanshorn, Szwajcaria Realizacja: 2009 Fot: Iwan Baan
D3GWJmReXl8WbB6wDxzRl6UCQBEdmtaFLsf4mdkAIgK3dSmKx8MTvpELNB6k_search-vals-2.jpg
q5MxOJiUHZXi8B5sAUSiubCUGYAoOZ39sGRS1lR0uS1BMJa7Pni4scSkybfY_search-vals-3.jpg
FBV6D6SY7IJC8Ja0qxIXfK2JleH1fjxbuNBA16T3KtGAdOF67VOl9Ik4A98d_search-vals-4.jpg
KgHtgBef5MDCHcSTwhEs7ZffKAACfQDnU1AZwUsqGvvmSlz9nPHrVRexkL9R_search-vals-5.jpg
svqzFWpegc6Ma2pRvsOdJx7nNDRIgPJfpEbPiWUmi86EqUUQi3Jr2ndS89OD_search-vals-6.jpg
y5ozzxaOsNzicjphjTmdT5tQBfAW5yxoR4QJPUWuiriRV1QtLurSgmHSEJ2d_search-vals-7.jpg
3Jc1SEkG5m5Q4VrhTKAoUDuI6n5W6yUwTkcG10X67OfbFwWiEsWShWOkpjw4_search-vals-8.jpg
2neIOeR5nxKfKAGns1hsZypeMNa1K7uBbO3VXkKJw8rOffC4CsslGndLLEmF_search-vals-9.jpg
0Q7d6BuiJqcBEFkE0DOWUgPrjfSPg79Br4XNusYdOEc05qKeb6XizuyzYtSN_search-vals-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018
Webinarium: VELUX Archi-Vizje: Światło w architekturze 21.06.2018

Zapraszamy 21 czerwca 2018 na bezpłatne szkolenie dla architektów, którego tematem będzie: „VELUX Ar ...

Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze
Mundial 2018 – gdzie grają piłkarze

Mundial 2018 wzbudza sporo kontrowersji, krytykowana jest lokalizacja mistrzostw (choćby to, że Rosj ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera