Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom na ruinach

 

Czas czytania: ~2 min


wX0J3Ofom2NIMrg5V6BqJl3LRClmj64rxy85p4AuCLeBYpfBMqx3Lm5pG0GL_house-of-ruins.jpg
Połączenie kontrastów sprawia, że nawet najprostsza, spokojna forma nabiera dynamiki. Cicha walka nowej tkanki wdzierającej się w stare mury, gładkich i szorstkich powierzchni, szumu wiatru i domowego zacisza tworzy wewnętrzne napięcie, ale jednocześnie wszystkie te sprzeczności pozostają z sobą w harmonii i wzajemnie się uzupełniają. „Dom na ruinach” w Sace na łotewskim wybrzeżu Bałtyku zaprojektowała młoda pracownia NRJA (czyli „No Rules, Just Architecture”) z Rygi. Bazą dla budynku miały być pozostałości po XIX-wiecznej, kamiennej stodole. Zamiast je wyburzać, klienci postanowili wykorzystać je jako mur-ekran, który chronić będzie ich prywatność i jednocześnie stanowić będzie „parawan” osłaniający dom i ogród przed silnym wiatrem wiejącym od morza. W efekcie, nowy budynek nie tyle powstał na ruinach starego, co schronił się w nich jak w bezpiecznej, zapewniającej intymność skorupie. Takie rozwiązanie stworzyło pierwszy i najbardziej zmysłowy z kontrastów – mur stanowi granicę między światem zewnętrznym, którego synonimem jest zimny wiatr, a ukrytym wewnątrz domowym i rodzinnym ciepłem. W efekcie, udało się zapewnić komfort nowoczesnego mieszkania ze spokojem, jaki daje obcowanie z naturą. W przypadku „Domu na ruinach” nie ma mowy o próbach udawania czy fałszowania chronologii. Nowa struktura demonstruje swoją nowoczesność, tworząc uderzający kontrast z elementami historycznymi. W miejscach, w których stary mur był zniszczony, nie próbowano go odtworzyć w formie nawiązującej do pierwotnego wyglądu. Zamiast tego, wszystkie luki uzupełniono nowoczesnymi ścianami z betonu, które, mimo uwydatnionego szalunku, wydają się gładkie i precyzyjne na tle nieregularnej „układanki” różnej wielkości kamieni. Szorstkości muru przeciwstawiono również nieskazitelną powierzchnię tafli szkła. Dom ma powierzchnię 200 metrów kwadratowych. Życie toczy się w nim na jednym poziomie, którego przedłużenie stanowi i niewielki dziedziniec z ogrodem. Wyżej ulokowany jest tylko duży taras, z którego roztacza się widok na morze i otaczające dom łąki. Od momentu powstania „Dom na ruinach” wzbudza duże uznanie, którego potwierdzeniem są liczne nagrody, min. Grand Prix dla najlepszego współczesnego budynku na Łotwie (2005), nagroda za nowoczesne rozwiązania technologiczne przyznawana przez Interior Digest Magazine (2006, za zastosowaną konstrukcję i elektronikę), oraz nominacja w 2007 r. do nagrody im. Miesa van der Rohe. Dzięki wykorzystaniu naturalnego światła, zastosowaniu energooszczędnych urządzeń i sztucznego oświetlenia, a także skutecznej izolacji, dom ten jest także dobrym przykładem „zielonej” architektury. Lokalizacja: Saka, Łotwa Architekci: NRJA (Uldis Luksevics, Martins Osans) Klient: Una i Andris Vitolins Generalny wykonawca: RBS Skals Obiekt: dom prywatny Powierzchnia: 200 m2 Realizacja: 2002
VnDVgZjyLirFEMsgdbyvBzwd6s3AprlacOlD9knaLxr4RIND7xuA4gfBUiEd_house-of-ruins-2.jpg
Qhs5SbGreWFzvec7ZpjMMSBg6JYCrsrWDYNmw1r7aCjazsdYeSz2lmUgT3oa_house-of-ruins-3.jpg
RameDTaC47YIu4f6GcRxthXcs2fjOULNUGL9GNv6rskkeHKV5LBgdALTp7R7_house-of-ruins-4.jpg
XkUHLnDXHTGlbIQNMONGgdQ8UkrTd3x3gbgD053vWtzKZgn7b6IMnzcfnBYA_house-of-ruins-5.jpg
145gwf20tjy9XZGG1dxNFW8LNsZtED9G4mq2tj1jzG4mVj48em7plfcESSxk_house-of-ruins-6.jpg
H6v95qEMpBqJhLYtQkw9hpEWcwhkSAQXp3xnWNIgoB93AA0yPoG5GSJugPyJ_house-of-ruins-7.jpg
C70uvfKlviBlsvBUefzidvtK4tuHia0fopbc623bKlQ03A4Z0792J2aOLjkv_house-of-ruins-8.jpg
3JeLhcYRc9wjU32vM6ojyvb5MhCFIudMZMQx25H2K4xuNvyZ3mYEHhQaPqMn_house-of-ruins-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera