Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Choroba w puchu

 

Czas czytania: ~3 min


Mkuccbd2uBUY4Ypa64oWYJZ80s6178Va1eerfzbihK9vDh6hUQQbXs3LCX3x_circlebath-by-foster-partners.jpg
Szpital jak luksusowy hotel? Biorąc pod uwagę teorie, w myśl których dobrze zaprojektowany szpital i panująca w nim przyjazna atmosfera mogą przyspieszyć proces leczenia i rekonwalescencji, uprzyjemnić czas pacjentom, a personelowi zapewnić komfortowe miejsce pracy – takie obiekty powinny być standardem. Póki co jednak, są domeną prywatnych klinik, a na gruncie publicznej służby zdrowia – ewenementem. CircleBath w Anglii to pierwszy szpital zaprojektowany przez biuro Foster+Partners. I od razu szpital niezwykły. Stosunkowo niewielki, trzypiętrowy budynek usytuowany wśród wzgórz w pobliżu miejscowości Bath, z założenia miał odchodzić od tradycyjnych metod projektowania szpitali, tworząc miejsce przyjazne i dla pacjentów, i personelu. Architekci wykorzystali przy tym wiejski krajobraz, w jakim budynek powstał, by przepełnić wnętrza naturalnym światłem i otworzyć je na otoczenie wielkimi przeszkleniami. Po niezbędnych kontrolach pierwsi pacjenci zostaną przyjęci w lutym. Foster + Partners: CircleBath to pierwsza realizacja w ramach programu budowy nowych, niezależnych szpitali, które radykalnie odchodzą od ortodoksyjnego podejścia do projektowania tego typu obiektów. Bardziej przypomina luksusowy hotel niż tradycyjny szpital. Trzypiętrowy budynek położony jest wśród wzgórz, na skraju objętej ochroną strefy lasów, 9 kilometrów na południowy-wschód od Bath. Niewielkie rozmiary i rozplanowanie wokół wewnętrznego atrium pełnego naturalnego światła, zapewniają poczucie intymności i łatwość poruszania się w budynku, czego brakuje większości „zwykłych” szpitali. Prostopadłościenna bryła zdaje się unosić nad wierzchołkami wzgórz, a dzięki pokryciu elewacji panelami z aluminium, odbija światło, lśniąc w słońcu. Nieco inaczej potraktowana została najniższa strefa elewacji północnej wykonana z cegły oraz niemal całkowicie przeszklona elewacja południowa. Główne wejście do budynku znajduje się w części północnej i prowadzi prosto do atrium. Wysoki na dwie kondygnacje, wewnętrzny dziedziniec jest miejscem, w którym spotykają się pacjenci, pracownicy szpitala i goście. Zadaszona przestrzeń, dzięki umieszczonym w dachu świetlikom, pełna jest naturalnego światła. By nie było ono zbyt ostre, łagodzą je i rozpraszają „żyrandole” utworzone z wstęg półprzezroczystej tkaniny. W atrium znajduje się recepcja i kawiarnia, stąd także przechodzi się do pokoju pielęgniarek oraz pokoi indywidualnych konsultacji lekarskich ulokowanych na parterze budynku. Zastosowana we wnętrzach paleta kolorystyczna obejmuje przede wszystkim ciepłe barwy ochry i rdzy zestawione z panelami akustycznymi z naturalnego drewna i poprzeplatane taflami szkła, wprowadzającymi wizualną łączność między atrium a pokojami na piętrze. Ponieważ kontakt z naturą może mieć znaczącą rolę terapeutyczną, jednym z głównych założeń projektu było otwarcie budynku na świat zewnętrzny. Ulokowane na parterze sale operacyjne i pooperacyjne mają całkowicie przeszklone południowe ściany, za którymi znajduje się przylegający do szpitala ogród, z kolei z pokojów dla chorych wyjść można na balkony obsadzone kwiatami i krzewami. Bliskość natury ma wprowadzić swobodną i przyjazną atmosferę, odmienną od tej, z jaką chorzy spotykają się w większości tego typu placówek. Podziały między poszczególnymi oddziałami są minimalne, ułatwiając pacjentom poruszanie się po szpitalu w czasie konsultacji oraz redukując odległości, które muszą pokonywać pracownicy. CircleBath Lokalizacja: Bath, Anglia Realizacja: 2006 – 2009 Klient: Circle Health Properties Management Ltd Powierzchnia działki: 10,103m2 Powierzchnia budynku: 6,400 m2 Ilość pokoi konsultacyjnych: 9 Ilość pokoi dla pacjentów: 26 pojedynczych, 2 podwójne/rodzinne Ilość sal operacyjnych: 4 Koszt inwestycji: 21 milionów funtów Zespół projektowy: Spencer de Grey Paul Kalkhoven, Darron Haylock, Hans-Christian Wilhelm, Ingrid Solken Pritesh Patel Kierownik projektu: Buro Four Inżynieria: WSP Cantor Seinuk Obsługa inżynierska: Arup Architekt krajobrazu: Plincke Landscape Główny wykonawca: Taylor Woodrow Construction (część VINCI)
WXsg5914GWtN4zdWKSLOHu4T4I6cpNh0v0msM0r22qPMGfaFOslatwD4Su6F_circlebath-by-foster-partners-2.jpg
rA1oJjStBgLGzyMlySIWJNn0coiGzexa55Lk1VLlCrO4qSAXka9FDcTpWAQg_circlebath-by-foster-partners-3.jpg
D9e7fykJBVTMh7EtzZK7NUqB52WDZWSXVqJqedJLescShQfzRpQwbjQ4ndKD_circlebath-by-foster-partners-5.jpg
4P54d5Wm5KsGENJukBtQXIDW7VOvtkpXSWAyIbsnBmPNeZvcOk4M8ThqEtuO_circlebath-by-foster-partners-6.jpg
BS2Pl7r1xG36W0mJTDPAmOyjzjL94PPu1nM16NvkQT5JkH63zsHJB8GJG91X_circlebath-by-foster-partners-8.jpg
0vUhePmnjVh0p3Hv3ezvDVOXw5fc8RSQbknqiab8Gma310ki7gdS4s107SzE_circlebath-by-foster-partners-9.jpg
MBY6X5XYQOVvtBAw7fvjhwOmOP45MRpKNwfPlV3ztHIpobPg0VWeKw4OCt7i_circlebath-by-foster-partners-12.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera