Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Opakowanie kameralne

 

Czas czytania: ~3 min


KFXGxWucnT341JzkZXndkmKsxpYww0jwjEqK5XTw5pGVUwQoLXebysFrsovb_cristal-park-widok1.jpg
Pierwszym obowiązkowym punktem przy projektowaniu biurowców jest zapewnienie dostępu naturalnego światła do wnętrz budynku. Drugim – funkcjonalność, uzyskana dzięki możliwości różnej aranżacji powierzchni i dopasowania jej do indywidualnych potrzeb najemców. Z „opakowaniem” naszpikowanej nowoczesnymi technologiami przestrzeni pracy bywa różnie. W końcu nie ona jest tu najważniejsza. Na szczęście nie zawsze zostaje zepchnięta na ostatni plan. Otwarty w kwietniu 2009 r. Cristal Park przy ul. Mszczonowskiej w Warszawie to trzykondygnacyjny budynek o elewacjach ze szkła i aluminium. W jego prostej i eleganckiej formie już na pierwszy rzut oka rozpoznać można rękę jednej z wiodących polskich pracowni – JEMS Architektów. Biurowiec powstał w najbardziej dynamicznie rozwijającej się w strefie biurowej stolicy – obszarze Alei Jerozolimskich, w sąsiedztwie kilku centów handlowych. Niewysoka zabudowa w okolicy skłoniła architektów do zaprojektowania budynku niskiego, o kameralnej skali – powierzchnia najmu wynosi 10,3 tysiąca metrów kwadratowych – którą podkreśla rozbicie bryły na kilka połączonych z sobą segmentów rozdzielonych dziedzińcami. JEMS Architekci: Działka, na której zaprojektowano budynek, znajduje się obok centrum handlowego, w drugiej linii zabudowy jednej z głównych arterii komunikacyjnych miasta. Chaotyczna zabudowa najbliższego otoczenia, typowa dla przedmieść Warszawy, w tej okolicy nie przekracza wysokości kilku kondygnacji. Dało to możliwość zaprojektowania niewysokiego obiektu o kameralnej skali. Przyjęto układ budynku składającego się z trzech niezależnych, powtarzalnych segmentów biur, połączonych dwoma transparentnymi łącznikami komunikacyjnymi. Pozwoliło to na realizację założenia otwarcia przestrzeni biurowych do wewnątrz, w stronę utworzonych między segmentami kameralnych dziedzińców wejściowych, osłoniętych od ulicy drzewami i krzewami. Zmienna grubość segmentów budynku pozwoliła uzyskać dynamiczną bryłę i optymalne warunki doświetlenia biur oraz umożliwia elastyczną aranżację wnętrz poprzez zróżnicowaną głębokość traktów biurowych. Główne wejścia do budynku zostały zlokalizowane w dwóch wycofanych od ulicy przeszklonych łącznikach. Pozwoliło to na czytelny dostęp do poszczególnych pięter każdego z segmentów biurowych, ułatwiając podział budynku na wielu najemców. Uporządkowaną estetykę chłodnej, stalowo-betonowej elewacji, stanowiącą przeciwwagę sąsiedztwa budynku, przełamano swobodną kompozycją zieleni oraz ciepłymi drewnianymi okładzinami wnętrza hallu wejściowego. Przestrzenie biurowe, doświetlone dużymi oknami wysokości kondygnacji, osłonięto od słońca wystającymi betonowymi gzymsami. Wschodnie i zachodnie krańce segmentów biurowych, najbardziej eksponowane na poziome światło słoneczne segmentów biurowych, wyposażono w stelaże dla roślin pnących stanowiących dodatkowe zacienienie i wizualną barierę oddzielającą od otaczającej zabudowy. Autorzy: JEMS Architekci sp. z o.o - Olgierd Jagiełło, Maciej Miłobędzki, Marcin Sadowski, Jerzy Szczepanik-Dzikowski Współpraca autorska: Izabela Bednarska, Hubert Cała, Tomasz Japa Inwestor: Yareal Polska sp. z o.o. Powierzchnia terenu: 10 939 m2 Powierzchnia zabudowy: 3827 m2 Powierzchnia całkowita: 18 557 m2 Projekt: 2005-2006 Realizacja\: 2008-2009
ImPbD2Do0jEIpP7WpYZ3EHG5ziTpnML9uzOlmbSVkT51jnX7aSsbfiCQHaOJ_cristal-park-widok2.jpg
vK732AlLFqeJous5cncQCDTxaJL42mluTJ5PuTcPBg2pPMhxuCvxlGUeJ59P_cristal-park-widok3.jpg
A2OuJ5eZxAJkjenjlJRej340jHcLhPB0TFIlSPAzItfSahtVpPd0shPrEhHX_cristal-park-widok4.jpg
Rm6fCJGvylFPK11lsNYgbGX2ZpTwLeGbQyqpSIEV9ICS8x6CuHpdZRtJ0SyB_cristal-park-widok5.jpg
4EVDx4YmFCLR0GxDZ5dD5xif9auWFxgdNlfvhcPu0ljMuIJqLKss6Y1BpXih_cristal-park-widok6.jpg
gVcDhIWBbetT4ItU0xgCvQKyjCBMXuYi2ZiFRZuVb2HVVrKApXWPgsH4BlA9_cpplan.jpg
BMLE1w2RggHadSJd5tQiJOus68x2m8Ajs6qbgFAkvGlHfvT6L1Helg1l57V6_cpprzekroj.jpg
GUn8rFszpnNpLK4CkeCnms4J9MCqy2K1IL0KHiWoXiDYDLCdBpDE9XS7xfPZ_cpparter.jpg
Plan parteru
PtACuIGsVm1zIpGkJ5A7V9SeNyKbwu8xqf87NyYKx2H8c2HB4L3PjBWqTe7a_cp1pietro.jpg
Plan piętra

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle
B3000 – projekt architektoniczny z koleją w tle

B3000 – tak nazwano projekt przebudowy i rozbudowy dawnego budynku wielopoziomowego parkingu, jaki o ...

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera