Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zagęszczanie satelity

 

Czas czytania: ~3 min


8CmXtowRdqOIxgTA3KypLl6XK6KIeBiZfmVkgLRYt073J6076axXzwLYJfFU_ofis-podpec.jpg
Kupno własnego mieszkania, zwłaszcza w mieście, to poważna inwestycja. Coraz częściej ludzie – zwłaszcza młodzi – przenoszą się więc z dużych ośrodków do znacznie tańszych miejscowości satelickich. Tyle, że tam architektura jest często nijaka i nie zawsze odpowiada ich potrzebom (i estetycznym, i funkcjonalnym). Oczywiście, zdarzają się chlubne wyjątki. Słoweńskie biuro architektoniczne Ofis Arhitekti ukończyło właśnie realizację podmiejskiego osiedla w Podpecu w Słowenii. Backbone Village Houses to zespół domów jednorodzinnych w przystępnej cenie, budowanych z myślą o młodych rodzinach. Nowoczesne, proste bryły obłożone płytami z włóknocementu, drewnem modrzewiowym i kolorowym tynkiem, mieszczą funkcjonalne mieszkania, których układ pozostawia użytkownikom pewną dozę swobody, umożliwiając im udział w kształtowaniu wnętrza swojego domu. OFIS: Centrum Lublany otacza wiele gęsto zabudowanych formacji o wiejskim charakterze. Wszystkie one, spięte odgałęzieniami odchodzącymi z głównego urbanistycznego rdzenia, tworzą miasto. A ponieważ miasto to nieustannie się rozwija, miejskie i wiejskie strefy powoli się przenikają i integrują. Na skutek niekontrolowanego wzrostu urbanistycznego, tradycyjny charakter i historyczne wzorce ośrodków wiejskich powoli zanikają. Nasz projekt jest częścią większego studium urbanistycznego dla podmiejskich terenów wokół otaczającej Lublanę obwodnicy. Jednym z nich jest Podpec – miejscowość sąsiadująca z terenami zielonymi i polami uprawnym. Nowa zabudowa powstaje tam często w sposób chaotyczny i w efekcie nie przedstawia większej wartości urbanistycznej i architektonicznej. Główną ideą naszego projektu było „zagęszczenie” miejscowości poprzez dodanie do jej głównego rdzenia rozgałęzień, których struktura nawiązuje do historycznego, wiejskiego układu skupisk podłużnych budynków otoczonych zielenią i usytuowanych wzdłuż drogi. Wewnętrzne uliczki stanowią „kręgosłup” każdego mniejszego założenia, które składa się z ośmiu parceli odchodzących od osi kompozycyjnej jak żebra w klatce piersiowej. Zaproponowane przez nas budynki powstały z myślą o młodych rodzinach, których nie stać na mieszkanie w mieście, albo które po prostu chcą mieć swój kawałek ogródka i żyć bliżej natury. Z drugiej strony – obecność młodych wniesie w monotonne życie podmiejskiej miejscowości witalność i nową energię. Projekt musiał uwzględniać określone wymogi ekonomiczne, być funkcjonalny i umożliwiać elastyczne kreowanie przestrzeni. Każdy dom, mieszczący 3 sypialnie oraz strefę dzienną z dostępem do ogrodu i trzy miejsca parkingowe, kosztuje 140-160 tysięcy euro. Jest to cena przystępna dla młodych par z umiarkowanymi dochodami. Wszystkie domy są dwukondygnacyjne, a każdy poziom ma 55 metrów kwadratowych powierzchni. Na parterze mieści się pokój dzienny otwierający się na taras i ogród oraz kuchnia ze spiżarnią. Z przestronnej części dziennej można wydzielić dodatkowe pomieszczenie – pokój gościnny lub gabinet do pracy. Pierwsze piętro to część sypialna – znajdują się w niej trzy pokoje, dwie łazienki oraz garderoby. Z sypialni można wyjść na długi taras z pergolą. Przykrycie domów spadzistymi dachami umożliwiło wygospodarowanie dodatkowej przestrzeni na strych lub dodatkowy pokój. Lokalizacja: Podpec, Słowenia Typ: domy jednorodzinne Powierzchnia: 110 m2 (55 m2 / piętro) Powierzchnia działki: 420 m2 Parking: 80 m2 Ogród: 165 m2 Taras: 40 m2 Konstrukcja: żelbet, wypełnienie ceglane Dach: drewno Wysokość: 8,3 m Fot. Tomaz Gregoric
KZxAXPRDRkrIscfo4xpxYw4FdGX1YoobjQiiMZ55R5vFSQF7CPlIQHM2W0MK_ofis-podpec-8.jpg
g7M2gi9zy5w95h4jEPTSPYC3KclnZ292bhZSNdxck8HTUgFeLlgs2aFFpSrd_ofis-podpec-2.jpg
26BwwVqvmwmNaPnrVhao1GDmHsc3QSM0PnOjx6piCsJCRkWQrLopqJiCWIdN_ofis-podpec-3.jpg
F1gjjgqIMRRIhsmDeO7y3CbtAZjhainReLL6QotZUU9S9NTshaSi9i5lD6ko_ofis-podpec-4.jpg
CF9tPXMNYR8F0xGG3o38RmWkUBylJ3uDWCF2WMW3Z0I9YK3ghAtL56dIz27R_ofis-podpec-5.jpg
tllsfGil9H0j6FsowfLaBmKF8QEXeKDnsLshWp2i6KYTcujGGlqCTx92Ug5p_ofis-podpec-6.jpg
60G7ylVnhrAIFfpKSMPxebm1ThSSrXH4dux8vRsb7wXtwchphIHRncHLycfL_ofis-podpec-7.jpg
hN73c2FscvTi4sFwXidx6zdU4IZOTxKqFNGZwdtEZP7yBVOhMhW8ias8JWZQ_ofis-podpec-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte
Archiwum Państwowe w Białymstoku otwarte

Archiwum Państwowe w Białymstoku otworzy swoje podwoje już 20 czerwca 2018 roku. Nowoczesna placówka ...

Przedszkole w Lądku-Zdroju
Przedszkole w Lądku-Zdroju

Przedszkole w Lądku-Zdroju powstało dla 180 dzieci. Miało pomieścić – poza salami dla kilkulatków – ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera