Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W trzech bryłach

 

Czas czytania: ~3 min


GvhZOHzRvmtXWH1N57ZakriwI37Mb1NTRi0O80dekuASFm70OXEEsJKHOFYb_gdansk-kartuska.jpg
Ubiegły rok upłynął pod znakiem kryzysu. Ale, mimo że wstrzymano kilka najbardziej spektakularnych realizacji w kraju, rynek budowlany nie zapadł w całkowitą hibernację. Podczas gdy wielkie budowy stanęły, mniejsze spokojnie dobrnęły do końca. W najlepszej sytuacji były inwestycje o stosunkowo niewielkiej skali, takie jak biurowiec przy ul. Kartuskiej na gdańskich Siedlcach, zaprojektowany przez Pracownię Projektową „ARK". Ukończony w maju 2009 roku, jest właśnie zajmowany przez najemców. Największym wyzwaniem było dla architektów wpisanie budynku w chaotyczne otoczenie, w którym sąsiadują z sobą zróżnicowana pod względem stylistycznym zabudowa mieszkaniowa, obiekty przemysłowe, warsztaty i sklepy, Urząd Miasta i Sąd Okręgowy, a dominantę wysokościową stanowi neogotycki kościół. W odpowiedzi na tak skomplikowaną sytuację przestrzenną, powstał budynek złożony z dwóch kontrastujących z sobą brył – dynamicznej, ciemnej części frontowej i jasnej, dość monotonnej tylnej. Pracownia Projektowa „ARK”: Budynek powstał na działce w kształcie prostokąta, lekko złamanego w 1/3 swojej długości. Węższym bokiem zwrócony jest w stronę ul. Kartuskiej. Zgodnie z decyzją o warunkach zabudowy, nie mógł być wyższy niż 15 m, a stosunek wielkości powierzchni zabudowanej do powierzchni działki mógł wynosić maksymalnie 30%. Z uwagi na ekspozycję, elewacja od strony ul. Kartuskiej wymagała szczególnie starannego opracowania wynikającego z rangi lokalizacji (ulica ta łączy centrum miasta z osiedlami mieszkaniowymi). Budynek usytuowano jak najbliżej frontowej granicy, na nieprzekraczalnej linii zabudowy. Wpisano go w silnie wznoszący się w głąb działki teren, dzięki czemu od frontu możliwe było zaprojektowanie bezpośredniego wjazdu do garażu podziemnego. Poprzedzone terenowymi schodami główne wejście do budynku usytuowane jest z boku. Z tyłu zaś, na dwupoziomowym tarasie wpisanym w skarpę, wydzielono plac parkingowy. W sumie do dyspozycji oddano 60 miejsc parkingowych. Czterokondygnacyjny budynek zaprojektowano w oparciu o kompozycję trzech brył.Bryła frontowa, stanowiąca wizytówkę obiektu, z racji ekspozycji została wykończona materiałem elewacyjnym najwyższej jakości. Zastosowano tu panele elewacyjne Euronit, okładziny z blach Ruukki Faseti oraz ślusarkę aluminiową z systemem żaluzji przesuwnych. Te ostatnie rozwiązano w nowatorski sposób, montując je na specjalnej, stalowej podkonstrukcji z ukośnym nachyleniem względem płaszczyzny szklenia, co dodało bryle dynamiki. Bryła zapleczowa jest przeciwwagą kompozycyjną części frontowej. Zaprojektowano ją jako prostopadłościan z powtarzającym się rytmem okien, przełamanym w kilku miejscach prostokątnymi wykuszami o wysokości dwóch kondygnacji. Wykończono ją jasnym, gładkim tynkiem. Na styku obu części budynku zaprojektowano łącznik podkreślony wykonaną z betonu licowego ścianą nakierowującą na wejście główne do budynku. W łączniku zlokalizowano hol wejściowy o wysokości dwóch kondygnacji oraz komunikację pionową – klatkę schodową i windę. W budynku znajdują się pomieszczenia biurowe przeznaczone na wynajem, zaprojektowane jako „open space” do indywidualnej aranżacji, garaż podziemny, węzły sanitarne, pomieszczenia techniczne i socjalne.
cfvLEMYLxKISnorkpTCruVYSJ3M8KQ12mCXbiilW9dOa7jjnByQ4RkAjswbI_gdansk-kartuska-2.jpg
fDn1atrLxYbrrKtCFvO9PZLSFUKXw5sZrIGvSgh8WGnT99865CYB5cYCoYcW_gdans-kartuska-3.jpg
I7FZqQDEsDnXZBqbHck3BhPmpX646F1DZ6BxaijXw6jVdVP8G4T8RVYIdO9D_gdansk-kartuska-lokalizacja.jpg
YQnx1aUXQjWeNQDjDmcdHw4pnshJmqAxvFgsaLro2IqzQX2yips17Idv3MRG_gdans-kartuska-przekroj1.jpg
COU46DED4jifyjYH9Crg8tGo8kq4gNKcVkMCizCvH5KDcv38NXTdfs6PLNQu_gdansk-kartuska-rzuty01.jpg
qmngbZ6bd34HnLW79dwxtcaByFEo7ISsAMvhERi2veSRFxjraGIcr4sA5Ftg_gdansk-kartuska-rzuty02.jpg
cIwYtwhQ3DE9fdPpza20FswAtkbUuxjvEO9LIy4AOhBseNReY7zWYZaEQFF9_gdansk-kartuska-rzuty05.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera