Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Osikowa chata

 

Czas czytania: ~2 min


sGc5QI7i028GzzOZQTvPGOu2zPn8L3MUJeyfm0ys9kKCu5XIyoa5ZCHcqPWv_beton-kosciol-1-1.JPG
Minimalizm i skromność zdecydowanie nie są domeną naszej architektury sakralnej. Wciąż dominuje u nas raczej religijność „na bogato”, bicie dzwonów zamiast cichej kontemplacji. Od czasu do czasu pojawiają się jednak realizacje niezwykłe, stawiające raczej na bogactwo duchowe, niż to, które widać na zewnętrz. Tak jest w przypadku świątyni Votum Aleksa w Tarnowie nad Wisłą, zaprojektowanej przez młodą warszawską pracownię Beton, Marty i Lecha Rowińskich. Celem architektów było stworzenie kościoła wpisującego się w krajobraz wiślanej skarpy oraz przyjaznego i bliskiego mieszkańcom. Dlatego sięgnęli po formy najbardziej dla architektury podstawowe – prostą bryłę nakrytą dwuspadowym dachem. Jego połacie sięgają do ziemi, tworząc pozbawione okien ściany, a jedynym źródłem światła jest przeszklona tylna ściana szczytowa. Za nią roztacza się widok na rzekę, tworzący naturalne tło dla drewnianego ołtarza i dający przebywającym w środku ludziom sprzyjające kontemplacji poczucie kontaktu z naturą. Budynek pokryty jest tradycyjnym osikowym gontem, a drewniana konstrukcja oparta została na płycie z żelbetu. Czynnikiem, który miał przybliżyć nową świątynię mieszkańcom, było również zaangażowanie podczas jej budowy lokalnych wykonawców. Kościół w Tarnowie nad Wisłą jest nietypowy jeszcze z innego powodu – ufundowany został przez prywatnego darczyńcę w czasach, kiedy tradycja takich donacji praktycznie zanikła. Beton: Kościół został ufundowany przez prywatnego inwestora z myślą o przywróceniu niewielkiej wsi Tarnów miejsca kultu i kontemplacji, które zniknęło stąd w XIX wieku – kiedy Wisła zmieniła bieg. Jest to także prywatne votum fundatora. Kościół został wzniesiony na wysokiej skarpie, tuż nad Wisłą. Drewnianą konstrukcję oparto na żelbetowej płycie, a całą formę pokryto powłoką z wióru osikowego w ten sposób, że przejście dachu w ściany jest niemal niezauważalne. Szczytowa ściana wejściowa jest pokryta deskowaniem, którego częścią są dwuskrzydłowe drzwi. Światło słoneczne wpada do budynku tylko przez przeszkloną tylną ścianę szczytową, która stanowi tło dla ołtarza i przez którą widać daleki, wiślany horyzont. Taka przestrzenna redukcja ma sprzyjać wyciszeniu i uspokojeniu myśli. Kościół został wzniesiony siłami głównie lokalnymi, stąd bardzo prosta technologia i mało skomplikowany detal. Autorzy projektu: Beton/ Marta Rowińska i Lech Rowiński klient: inwestor prywatny powierzchnia: 85 m2 czas: w trakcie realizacji (planowane oddanie do użytku: 2010)
4rLG3q4iYFpb1Luweve0hgZG9gDddXRirpALqPB9TxxuiIi3H0UScv55NGWK_beton-kosciol-2-1.JPG
fBNEPjrpGDuEmXYR1yYJKsGV8KiBxN7rQOs8nXYRlfJofFrVbSPJVvQFf2DN_beton-kosciol-4-1.JPG
STGnEiPWmttgSMJxw9DEXWT3B2wP1vp9KuXv9chxDgu3pLTHzITR59AwUCUz_beton-kosciol-5-2.JPG
zOisSYcynNVqoU3V6ERcXcc9PUb2WPgAQKWZ9KL8MlSJUpkzmAlbSMdrbZWL_beton-kosciol-6-1.JPG
k7tGvMrOKH1CYOuntAEZIX5NsYzig0N27zzaVBJt1wqPju3Nesas0FVzGuuX_beton-kosciol-8-1.JPG
CwvF6w5yd7JUIot6uk94rPGomrpc87YfGC7Wl7jaFKIpu9bhRHZThII9houm_beton-kosciol-12-1.JPG
1PAPQxP1VpE2Dw2sJZCSIFiDe2Xqog0XbvCphUzdRfdxrvbMWk9Zv42C71kn_beton-kosciol-sytuacja-1.JPG
AaYxzDhrEHUweAVsR5r7Zxn1FWFnBUchB4W4xYSh7ysuSgQ8Z24pVg96RMDY_beton-kosciol-aksonometria-1.JPG
g9z7hsd9Yzv5kHcKZgEG3cLlDRX8QEfHwLyMAogPIwyGkNskWHKEvSGo51ep_beton-kosciol-rysunki-1.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Akademeia Highschool – nietypowa szkoła
Akademeia Highschool – nietypowa szkoła

Akademeia Highschool – to prywatna szkoła, zbudowana na terenie nowej warszawskiej dzielnicy – Miast ...

SkyGarden – dom, który oszczędza
SkyGarden – dom, który oszczędza

SkyGarden – to dom jednorodzinny, zbudowany na obrzeżach Warszawy według projektu pracowni menthol ...

4EXPO – budynek jak drzewo
4EXPO – budynek jak drzewo

4EXPO – to budynek produkcyjno-magazynowy z częścią socjalno-biurową, który stanął w miejscowości Su ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera