Zielono mi… - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zielono mi…

 

Czas czytania: ~2 min


2Czwj3k19GyhzQNWnjXT5URi6yj5Q8KqLy71Ln8uUXtcrvhiiRoij2eH7o8l_somos-vallecas.jpg
W morzu przeciętnych bloków jednego z madryckich osiedli wyrósł niezwykły budynek. Wielkością i kształtem nie różni się od innych – tu decydujące okazały się warunki zapisane w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Tym, co przyciąga do niego wzrok, są elewacje w kolorze soczystej zieleni. SOMOS Arquitectos: Wielkość ośmiopiętrowego bloku została określona rygorystycznymi wymogami planu zagospodarowania, które obowiązują na obszarze PAU de Vallecas. Jednocześnie, duża bryła funkcjonuje jak wizualny i akustyczny ekran, chroniący zielony teren za budynkiem. Respektując obowiązujące przepisy z jednej strony oraz dążąc do optymalizacji przestrzeni użytkowej z drugiej, sięgnęliśmy po narzędzia, które umożliwiły wprowadzenie nowej jakości urbanistycznej i architektonicznej w monotonne otoczenie. Elewacje budynku, pokryte panelami z poliwęglanu komorowego połączonego z aluminium, tworzą trwałą powłokę, którą w przyszłości można będzie poddać recyklingowi. Dzięki gradacji odcienia i jasności koloru, panele tworzą wibrująca, mieniącą się w słońcu fasadę. Dynamiki dodają jej okiennice, których położenie zmienia się nieustannie, w zależności od aktualnych potrzeb mieszkańców. Budynek mieści 123 mieszkania socjalne, dwie kondygnacje biurowe i 4 podziemne kondygnacje garaży. Centralną część bryły zajmuje zadaszony dziedziniec otoczony galeriami prowadzącymi do mieszkań. Takie rozwiązanie zapewnia dostęp naturalnego światła i lepszą wentylację mieszkań, a także umożliwiło umieszczenie okien z dwóch ich przeciwnych stron. Lekkie, stalowe galerie, które otaczają patio, zapewniają dobrą komunikację, a jednocześnie podnoszą jakość estetyczną i higieniczną przestrzeni wspólnej. Rozpięty nad dziedzińcem przezroczysty dach z poliwęglanu wpuszcza naturalne światło do patio i mieszkań. Żeby wygospodarować jak najwięcej przestrzeni dla części mieszkalnej, zaproponowaliśmy tylko dwa piony komunikacyjne, ulokowane na końcach wewnętrznego dziedzińca. Dostęp do zgrupowanych wokół patio apartamentów zapewniają stalowe pomosty. Mieszkania przeznaczone dla osób niepełnosprawnych zostały umieszczone na parterze, a ich okna wychodzą na zielony teren za domem. Od strony biegnącej wzdłuż ruchliwej ulicy fasady umieszczone zostały korytarze, garaże i funkcje komercyjne. Korpus budynku jest wykonany z żelbetu, natomiast galerie i schody zapewniające wertykalną komunikację wewnątrz patio są stalowe. Galwanizowane stalowe panele pokrywają również chodniki. Projekt: SOMOS Arquitectos Lokalizacja: Madrid, Spain Architekci: Luis Burriel Bielza, Pablo Fernandez Lewicki, Jose Antonio Tallon Iglesias Konstrukcja: Deroman S.L. Inżynieria: GD Inco S.L. Projekt: 2006 Budowa: 2007-2009 Koszt inwestycji: 6,115,627 euro Powierzchnia: 14,934 m2 Fot: SOMOS Arquitectos
xmbZ1Wsb2xOxBDz0HcOUo1UAzu6zjE7GPA1xZayg69svZdgmpsg3NeoBdr8N_somos-vallecas-2.jpg
szktYbUyh34pUBv22Qb0OqB2DTbTV19TdoNDSH3gzzvFLTLJqC3LIaQJRPyD_somos-vallecas-3.jpg
Nzauyn0onStKowL2c8llmgjXEOPoqPW9HO94QSkfeavu3LtD5UIIP89nwXgU_somos-vallecas-4.jpg
iyggB9b8andom3IVPraMYcCc36f3GCfwbVqxenWEbTmr6yTLBjQwIVqefVco_somos-vallecas-5.jpg
6u7XbFlhjcn5ppA2u7P533ynVhrQnK877CvS3SG4gtaiHxP8IXdSKdXGWf14_somos-vallecas-ground-floor-plan.jpg
le600WX7M9ciJGPZ3ylremqHQ4g8sylzRjBorwHFRFvLW8tUP0KqoYUXby0L_somos-vallecas0typical-floor-plans.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera