Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Eteryczny wieżowiec

 

Czas czytania: ~2 min


OPa4Qf4xRFa3qIvipSUYXaMkaPsr8YIrnpUqN55KAWFggmRci6hv2tyatkDb_miyi-tower.jpg
Miyi Tower to zaprojektowany przez Studio Shift z Los Angeles wieżowiec, który ma powstać w Nowym Południowym Mieście, położonym w okręgu Miyi w południowo-wschodnich Chinach. Budynek o niezwykłej formie, mieszczący sale wystawiennicze i audytoryjne, restauracje, sklepy i zielone tarasy widokowe, będzie pełnić funkcje edukacyjno-rekreacyjne, służąc mieszkańcom miasta i przyciągając do niego rzesze turystów. Jego zadaniem jest również promowanie dziedzictwa kulturalnego i walorów środowiska naturalnego miasta i regionu. Budynek stanie na brzegu rzeki Anning i ma symbolizować przejście między nowoczesną częścią regionu, położoną na jej północnym brzegu, a terenami rolniczymi i rekreacyjnymi na południu. Miyi Tower będzie wieńczyć kilometrowej długości promenadę otoczoną ogólnodostępnymi parkami i rozciągającą się między gęstą zabudową mieszkaniową a centrum kultury, poświęconym sztuce regionu. Na ostatnim odcinku promenada ta zwęża się, a po obu jej stronach pojawiają się rampy, tworzące amfiteatr u podstawy wieżowca. Następnie, obie rampy są kontynuowane jako piesze mosty, pełniące jednocześnie funkcję tarasów widokowych, pozwalających podziwiać krajobraz okolicznych jezior i mokradeł. Koncepcję założenia krajobrazowego opracowali projektanci z SWA Group. Wieża Miyi, zgodnie z oczekiwaniami władz, ma być najbardziej charakterystycznym i rozpoznawalnym punktem w krajobrazie Miyi. Architekci sięgnęli więc po dynamicznie rozczłonkowaną bryłę, z której podstawy wyrastają „macki”, rozciągające się wzdłuż ramp wejściowych. Ważnym czynnikiem determinującym formę budynku był też gorący i słoneczny klimat tej części Chin. Na podstawowe elementy programu funkcjonalnego – sale wystawowe i audytoryjne oraz restauracje i sklepy – przeznaczono tylko połowę budynku. Znajdą się one na zabudowanych kondygnacjach, rozdzielonych podwójnej wysokości otwartymi piętrami, mieszczącymi ogrody, tarasy widokowe i miejsca spotkań. Wszystkie kondygnacje skupione będą wokół centralnego rdzenia budynku. Elewacje budynku zostaną pokryte ażurową powłoką, utworzoną z różnej wielkości, nieregularnie rozmieszczonych pionowych listew, wprowadzających do wnętrz ciekawą grę światła i cienia. Jak tłumaczą architekci, nałożenie na budynek takiej instalacji pozwoli uzyskać znacznie lżejszy, wręcz eteryczny charakter wieżowca oraz nawiązać do migotliwej, falującej powierzchni rzeki. W budynku pojawią się również naturalne i nowoczesne technologie filtrowania i oczyszczania wody z bardzo zanieczyszczonej rzeki, dzięki którym będzie ona zdatna do użytku dla mieszkańców miasta i gości.
IdiaSzSyN4eoOMuArfDYBCEzyrFs9999vdK2wx1SnD75nMH3clAbzPmbZWpw_miyi-tower2.jpg
l8lKleuaWEl6VcykeZErFtDYSpbZ0VpiscxXrRc5n66C8q7JkXFzl33x7Uyf_miyi-tower3.jpg
8vLkIRhJwQYi2hSYB15DP0ydSjAZ6CDNwfREKgQQ4ajdrZ5dlgdpzSNGBv9P_miyi-tower4.jpg
ghpXpo3GyyNfq0LgSaOVuuSVqY0reqXAg8tJQ3yAKkn5T96kSnUo24zl1umx_miyi-tower5.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Dom dopasowany od 3XB Architekci
Dom dopasowany od 3XB Architekci

Prywatny inwestor, zwracając się do pracowni 3XB Architekci Filipa Banacha z prośbą o projekt archit ...

Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek
Wieża kontroli lotów – odwrócony stożek

Wieża kontroli ruchu lotniczego, zbudowana w ubiegłym roku na lotnisku Katowice-Pyrzowice, jest jedn ...

Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019
Jacek Lenart laureatem Honorowej Nagrody SARP 2019

Jacek Lenart został kolejnym laureatem Honorowej Nagrody SARP. Przyznawana od 1966 roku decyzją złoż ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera