Do środka - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Do środka

 

Czas czytania: ~3 min


SUPulA2Vneow5Iqkmh4k0lQ2YuY3k9TNDIwUS2f0ZyKP4ljZu9fTQItRRs4l_zana-house.jpg
Od kilku lat w architekturze biurowej panuje moda na budynki lekkie i ekstrawertyczne, w których to, co na zewnątrz, przenika się z przestrzenią wewnętrzną. Ale co zrobić w sytuacji, gdy otoczenie zdecydowanie nie zachęca, by otwierać się na nie wielkimi przeszkleniami? Może, wbrew trendom, postawić na architektonicznego introwertyka? Zaprojektowany przez biuro Stelmach i Partnerzy budynek biurowy Zana House w Lublinie na pierwszy rzut oka nie zdradza swojej funkcji. Monolityczna, sześcienna bryła i elewacje w formie gęstego szpaleru betonowych słupów przywołują raczej na myśl antyczne świątynie czy klasycystyczne gmachy użyteczności publicznej. To nietypowe rozwiązanie, które pozwoliło na odizolowanie budynku od uciążliwego i nieatrakcyjnego otoczenia, nadało mu jednocześnie indywidualny charakter i stało się jego znakiem rozpoznawczym. Zdobyło również uznanie w oczach środowiska architektów, które zaowocowało przyznaniem budynkowi wyróżnienia w konkursie SARP w kategorii obiektów zrealizowanych ze środków niepublicznych w 2008 r. Stelmach i Partnerzy: Budynek jest zlokalizowany w wielkomiejskim centrum dzielnicy. Otaczająca przestrzeń jest nieprzyjazna, o brzydkiej chaotycznej zabudowie. Trzeba było postawić dom wbrew temu kontekstowi, który będzie istniał sam dla siebie. Obiekt jest więc „zamknięty” w stosunku do tego agresywnego otoczenia. Jedyne otwarte przestrzenie to zielone tarasy na ostatniej kondygnacji, gdzie dalekie widoki miasta równoważą amorficzność sąsiedztwa. Struktura obiektu wynika z geografii jego lokalizacji i funkcji. Dom ma trzon komunikacyjno-instalacyjny, obsługujący otaczającą go open space o funkcji biurowej. Na ostatniej kondygnacji zlokalizowano przestrzenie wspólne – bar z tarasami. Ze względu na ograniczony budżet i łatwość realizacji, elewacje kształtują żelbetowe prefabrykaty z niewielkimi pionowymi przepruciami – szczelinami. Te zewnętrzne ściany i trzon stanowią strukturę nośno-instalacyjną obiektu. (Bolesław Stelmach) Obiekt zlokalizowany jest w Lublinie przy ul. Jana Sawy, w sąsiedztwie istniejącej zabudowy wielkomiejskiego centrum. Jest to budynek biurowy, z 4 kondygnacjami nadziemnymi i 1 kondygnacją podziemną oraz miejscami postojowymi na terenie działki. Budynek stanowi zwartą bryłę z dwoma podcieniami wejściowymi o wyraźnie zaznaczonych pionowych podziałach elewacji. Konstrukcja mieszana: słupy żelbetowe, stropy wylewane krzyżowozbrojone, ściany osłonowe z betonowych elementów prefabrykowanych. Na poziomie -1 znajduje się parking podziemny mieszczący 21 miejsc postojowych, wjazd na poziom -1 za pomocą pochylni poza obrysem części nadziemnej. Wejście do budynku z poziomu terenu obsługuje powierzchnię usługową parteru i poprzez trzon komunikacyjny umożliwia dostęp do trzech kondygnacji biurowych. Każda z nich kształtowana jest jako „open space”, na poziomie +3 z dostępem do zewnętrznych tarasów. Budynek został wyposażony w inteligentne systemy zarządzania oraz we wszystkie dostępne sieci miejskie na warunkach technicznych gestorów mediów. Zespół autorski: STELMACH I PARTNERZY Biuro Architektoniczne Sp. z o.o. Ul. Krakowskie Przedmieście 55, 20-076 Lublin autor: Bolesław Stelmach współautorzy: Marek Zarzeczny, Zbigniew Wypych współpraca: Jarosław Gołębiowski, Sławomir Kłos, Jarosław Kowalski, Konrad Opasała Inwestor: Zana House Wykonawca: Lubelskie Przedsiębiorstwo Budownictwa Ogólnego S.A. Realizacja: 2006-2008 Źródło finansowania: ze środków własnych
FKHj6FnRZQkUvjOK6QY57iLhl4Jj7ZtEXBgdtOgVLthpCkPHRbyIFKcXBXtR_zana-house-sytuacja.jpg
VJ9BcXKWpLnpJKmw49qlGMbSIOJD4wayvtLnoGjEKGUVW5Knlvr0FfMKqyAm_zana-house-2.jpg
sNJiD3SedYrZ67SMo1H5rsPK4jPm2uCWUp1NOc8SVzuWzNLqGVszM3bJvLl1_zana-house-3.jpg
6E8UAcnIF35xoIrD7IegTuGXh0OYm56M21G0x3f3c7wnpeeb6bR5Kl3nuVVZ_zana-house-4.jpg
8pwGqvH5dYF60QJJDzLDnsaBvaL0kQ3WfDROUg88YtSY4y2cpzDLWjX1Ozxh_zana-house-5.jpg
th8aPJ6CgDbzUpDjxICsYGy6BjJPrek0AsNgvyIBDfDSPcnAoXyhGiI4H05V_zana-house-6.jpg
IN3te0OITegJWb45s1uEgiJYWgkaTcgO4MsDX0vjUR0C1SbdWMPRiu2Npse2_zana-house-7.jpg
hYlcooPmdx1H2zGOVFq4OYSlCeQKMVti0HIimjZ0RUvcMeLTroptoaHbriQa_zana-house-poziom-0.jpg
XxnnBxDlsbxQqzncltfvQhPlv5ZDpwiGwmZbipzWoBLRu8C2dUOnVUL48QQk_zana-house-poziom-2.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera