Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Supermarket z jeziorem

 

Czas czytania: ~1 min


tDqRa1ydkFjrqLRuen8SV6fdPhXW8R6UTPlYvzYKpw1ci1U9fDTMw1bJOLDt_jeziorozenmarket-3.jpg
Biuro Bolles+Wilson to w Niemczech symbol jakości. Zdobywcy wielu prestiżowych nagród.
3mKIhS0RLVONaUFZCzd7yaUvozEuhfNiiMXMbs2egqpesJDLY2rx7PngNQl0_jeziorozenmarket-1.jpg
(znaleźli się również na liście 100 najlepszych biur). Mieliśmy okazję poznać ich bliżej na IX Biennale w Krakowie. Obiekt w Münster to trzeci z ich projektów centrów dystrybucyjnych dla sieci meblowej RS+Yellow.

Niespodzianką obiektu jest „jezioro” - oczko wodne o wymiarach 45 x 60 m ulokowane na dachu magazynu. Krawędzie jego brzegu zostały specjalnie ukryte, przez co całość sprawia wrażenie powierzchni płaskiej, jak lustro.

Podwodne elementy w dnie zbiornika eliminują fale. Zarówno nadbudowane obiekty, (które mają funkcje kawiarni i centrum konferencyjnego), jak i sielankowy pomost mogły zostały ulokowane nisko, tuż przy basenie. Dzięki temu tworzą z nim jedną płaszczyznę.

Interesującym elementem jest ogromna, drewniana żaluzja, którą, za przyciśnięciem jednego guzika, można zamknąć, osłaniając przed słońcem ciąg panoramicznych okien wychodzących na jezioro.

Wykorzystane jako podstawa projektu aluminiowe „pudło” domu towarowego powstało w 1992 roku. Jego konwencjonalna, dwupiętrowa bryła, została przez architektów pokryta pasiastym wzorem. Pastelowy błękit wchłonął wszystkie okna oraz otwory wentylacyjne.

Połączenie przemysłowego obiektu z przyrodą i wodą jest niezwykle harmonijne. Wszystko to zgodne z filozofią Wschodu. Sami twórcy określają zamysł jako przeskalowaną, japońską herbaciarnię.

Projekt: Bolles + Wilson
Rok ukończenia: 2009
Lokalizacja: Münster, Niemcy
Całkowita powierzchnia podłogi: 9,158 m
Klient: RS+Yellow

Małgorzata Kuleta
kfkg6b5ADlje0gvMhipRZYKbLeMxRG7HukeTJ5rZvd8lQH6LwCibblUiA5ka_jeziorozenmarket-4.jpg
3U6IgpoN9cO2GlRM3FI7tt82pvnv5UeaYQ72veGHCTlNdxVvpGqxPOQT8egL_jeziorozenmarket.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera