Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Czarna Kostka

 

Czas czytania: ~3 min


BbckTX5otbtqbmsugYEToWcSPeWUATfEtS5UkI2C9SlYZ8PMi1upv3wR9kPg_kameleonlab-czarna-kostka.jpg
Architektura mieszkaniowa lat siedemdziesiątych nie kojarzy się dobrze. I nic dziwnego – typowe domy-kostki realizowane w czasach narastającego kryzysu i legendarnych już braków materiałowych, nie mogą dziś zachwycać. Ani mieszkańców, ani obserwatorów. Wyjścia są dwa: wyburzyć i budować nowy dom od podstaw, albo postawić na gruntowną transformację. Efekty tej drugiej mogą być bardzo ciekawe. Z zadaniem takim zmierzyła się młoda wrocławska pracownia KamelonLab. Zachowując wierność minimalistycznej estetyce zastanego budynku i sięgając po proste rozwiązania, przekształcili siermiężny, peerelowski budynek w nowoczesny dom, spełniający oczekiwania współczesnych mieszkańców. KameleonLab: „Czarna Kostka” to przebudowa domu, który uprzednio był „białą kostka” – jedynym białym budynkiem na całej ulicy, typowym polskim domem z lat 60-tych i 70-tych XX w. Zastosowaliśmy tę inwersję kolorystyczną (i zmianę materiałową), gdyż, według nas, czarna kostka lepiej wpisywała się w kontekst ciemnoszarych, starych domów w sąsiedztwie. Projekt zakładał wspomniany „face lifting”, ale przede wszystkim prawie dwukrotne zwiększenie kubatury. Pierwotny dom był zdecydowanie za mały na potrzeby rodziny naszych klientów. Dom rozbudowano w dwóch pasach: północnym i południowym. W pierwszym umieszczono nową strefę wejściową i strefę nocną rodziców, w drugim – strefę dzienną z salonem przez dwie kondygnacje oraz, na piętrze, strefę dzieci. Dom jest zlokalizowany wśród miejskiej zabudowy jednorodzinnej, na niedużej działce, dlatego prywatność użytkowników była od początku jedną z podstawowych kwestii projektowych. Od strony ogrodu zaprojektowano strefę „in between”, która jest już poza domem, ale nie jest jeszcze ogrodem – to strefa pośrednia, tarasowa, która została stworzona poprzez duże nadwieszenie z sypialnią rodziców, wychodzące w strefę tarasu i zamykające ją od sąsiadów od strony północnej oraz ażurową, stalową konstrukcję otaczającą taras, na której zaprojektowano drewniane listwy (lub opcjonalnie – zasłony tekstylne). Osłaniają one taras i domowników od strony sąsiadów a także rozpraszają intensywne światło słoneczne latem. Strefa „in between” to w naszym zamyśle cześć domu, jednak już poza jego kubaturą – pozwala ona m.in. na naturalny, „miękki” przepływ przestrzeni wewnętrznej na zewnątrz, przy zapewnieniu maksymalnego otwarcia salonu na ogród. Ten koncept podkreśla rozwiązanie formalne elewacji. Cały budynek wykończony jest czarnymi deskami – łącznie ze strefą tarasu, gdzie deski pojawiają się jako ażur. Z kolei miejsca, z których jak gdyby „wyjęto” fragmenty kubatury, są wykończone tynkiem w kontrastujących z czernią kolorach. Zgodnie z życzeniem klienta oczekującego jak największej prywatności, elewacja frontowa ma niedużą ilość okien i sprawia wrażenie zamkniętej i niedostępnej. Odwrotnie jest od strony ogrodu, gdzie zaprojektowano duże przeszklenia, a także zapewniono mocną penetrację światła do przestrzeni użytkowych, takich jak np. hol wejściowy, poprzez przeszklenie z profilitu o wysokości 5 m, a także klika świetlików dachowych. Organizacja funkcji wewnątrz domu jest nacechowana przez strefowanie w układzie dwóch pasów odpowiadających strefom rodziców i dzieci. Dom czarna kostka, przebudowa typowego domu z okresu PRL Lokalizacja: Wrocław projekt: KameleonLab architekci: Kuba Woźniczka, Rafał Specylak współpraca: Marek Wożniczka powierzchnia: 235 m2 projekt: 2007-2008 realizacja: 2008-2010 www.kameleonlab.com
3Cg2eGlVUR9238r6gIGAjwTITDg0TJGUcGBpW3e8jZC5PuSTHXEG1wxCqH4N_kameleonlab-czarna-kostka-2.jpg
Z58u2SFOLrvjgNjJsd9hXgHIpn8cJPoETvRGmbkv7xWEdMaLqxtLl2hLyN0j_kameleonlab-czarna-kostka-3.jpg
nlY1urkdFu1ReihYPoCwssaCZZx0PedHV2dzOBdl2ocMDuUyenDjIUW791TI_kameleonlab-czarna-kostka-4.jpg
yUlgbwbGr9IjUNxcS3dPohdJc65KMHumbOCdKbn60amh1bkzIMYIcQ5vg81Y_kameleonlab-czarna-kostka-6.jpg
utbzebSJ6MpgAhUOGc3wZASwv6yQj3wSl7gAcUZZHREkhlzGOQqlQly5rxOx_kameleonlab-czarna-kostka-7.jpg
fTtzbY9MunAB3uqkX0JPrP3b75mNotRXkXUe4frHGi0lNvXtJ7gQFh1aJySi_kameleonlab-czarna-kostka-8.jpg
Hqv6RQcYshiWcdHfrAGKz3QsRiXXXx6YFZshRQRsBLjOnBtCV5RpDhpzpgt0_kameleonlab-czarna-kostka-schemat.jpg
nOSclLQQZz02epeHzckwEYxx55LWmGJJPd4oYkzfaNJaMEs4Go685zhhfTAF_czarna-kostka-rzuty.jpg
pupjUTkicCoE3lojn7bYBsx2Qdhbb102JHF8vP8WBiqKJBvXqAV8oLmgm526_czarna-kostka-przekroj.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera