Cegła odkurzona - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Cegła odkurzona

 

Czas czytania: ~3 min


35uQPpidxZ7zrjShPz3AjAtfauXxMhuR736uwZdTyPHHEiKxITbaCCkMJx4f_sahrdc.jpg
W tegorocznej edycji konkursu Brick Award nagradzającego najlepsze ceglane budynki na świecie zajął drugie miejsce, zdobywając uznanie jury połączeniem funkcjonalności z pełnym ekspresji, „poetyckim” ukształtowaniem elewacji. Nowy budynek Południowoazjatyckiego Centrum Dokumentacji Praw Człowieka (SAHRDC) w New Dehli, zaprojektowany przez biuro Anagram Architects, łączy tradycyjny materiał i wykonanie z nowoczesnymi metodami projektowania. Południowoazjatyckie Centrum Dokumentacji Praw Człowieka to organizacja pozarządowa zajmująca się badaniem, dokumentacją i rozpowszechnianiem informacji na temat praw człowieka, a także działalnością edukacyjną w szkołach i na uniwersytetach w Indiach i za granicą. Nowa siedziba SAHRDC powstała na małej działce o powierzchni zaledwie 50 metrów kwadratowych. W połączeniu z niewielkim budżetem na inwestycję, wymusiło to na architektach położenie szczególnego nacisku na efektywne wykorzystanie przestrzeni oraz minimalizację kosztów budowy. Nowa siedziba SAHRDC powstała przy ruchliwym skrzyżowaniu, gdzie jest także duże natężenie ruchu pieszego. Ponieważ działka jest mała i nie było możliwości cofnięcia budynku od ulicy, architekci musieli znaleźć inną metodę na odizolowanie przestrzeni pracy od dobiegającego z zewnątrz hałasu. Kolejnym wyzwaniem było nasłonecznienie – dłuższy, mierzący 10 metrów bok działki przez cały dzień jest wystawiony na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Konieczne było więc ograniczenie penetracji wnętrz przez intensywne światło i ograniczenie ich nagrzewania. Mimo że stworzenie bariery od ulicy było niezbędne, fasada budynku miała pozostawać w dialogu z otoczeniem. Została więc ukształtowana jako dynamiczna powłoka współgrająca z gwarem ulicy i ożywiająca ścianę. Jej ażurowość zapewnia pracownikom prywatność i spokój, a jednocześnie urozmaica przestrzeń miejską. Efektywność wewnętrznej organizacji budynku została osiągnięta dzięki ukształtowaniu każdego piętra jako jednej, otwartej przestrzeni, którą można dzielić w zależności od oczekiwań klienta. Od ulicy, a więc najbardziej nasłonecznionej strony budynku, przestrzeń pracy oddzielona jest strefą buforową mieszczącą klatkę schodową i węzły sanitarne. Stanowi ona ekran akustyczny i tworzy barierę termiczną chroniącą wnętrza przed upałem. Zróżnicowana faktura ściany i otwory między cegłami sprawiają, że strefa buforowa jest dobrze wentylowana i zacieniona. Fasada budynku jest jego najciekawszym elementem. Ceglane moduły tworzą na jej powierzchni skomplikowany wzór nawiązujący do tradycyjnych w południowoazjatyckiej architekturze brise soleils. Najważniejsze zasady, jakimi kierowali się architekci podczas konstrukcji ściany ekranowej to: stworzenie bogatej faktury i perforacji ściany w jej centralnej części, wykorzystanie do budowy wyłącznie cegieł oraz konsekwencja w multiplikowaniu ceglanych modułów – wzór musiał się powtarzać przez całą szerokość i wysokość ściany, bez żadnych odstępstw od przyjętej reguły. Poszukiwania optymalnego rozwiązania dla wzoru fasady trwały około pięciu tygodni. Ostateczny efekt jest wypadkową modelowania komputerowego, dzięki któremu architektom udało się opracować prosty moduł zapewniający wizualną i fakturową spójność ściany oraz współpracy z miejscowymi murarzami i kamieniarzami, którzy wspierali architektów swoim doświadczeniem. Architekci: Anagram Architects Lokalizacja: New Delhi, Indie Zespół projektowy: Vaibhav Dimri & Madhav Raman Klient: Południowoazjatyckie Centrum Dokumentacji Praw Człowieka Powierzchnia działki: 50 m2 Powierzchnia budynku: 172 m2 Realizacja: 2005-2006 Fot: Courtesy of Anagram Architects
10fTvSyJUQtJqswC4h0IIZ5ybhmvfLruM0FYFwiLYN27oUCQLnhdfIPI4yp0_sahrdc-2.jpg
HZUENKNU5aDnS8oGZM5FdDS8TTIAOzHghsFMcKTUYVDQ3CrgVjI3P8nNqVBk_sahrdc-3.jpg
2qZcS50trzhpW42KQbtYrp9OzgJD4lMcN9uqyf4xaOZgubloCJkXkuzANuS4_sahrdc-4.jpg
y9NGonbTO3HFDeqYroOHuwJgP3pGkWEpkCF982IGKt0QADEQVa1kJGQ7PHc1_sahrdc-site-plan.jpg
NPyR4f15Azx2wXyUauo8h2fcqkJtlWu0oiUpAUaRHMdXe9ufXOgogaShvRwI_sahrdc-ground-floor-plan.jpg
7nDWeybaoq2QHhSS64zCJpxskUDq7V5Bw7VZ6OsxKU5TC9V88I6fDTawr0Io_sahrdc-typical-floor-plan.jpg
6Eehv9ninH38gPOK2J3NrLKtgwCZ8w51IKLcDVVfQp2pT7Qk0s5IX7UfZiz0_sahrdc-section-01.jpg
nIRy6S2aOAHNkljdy3sTCppfEjlXNDb4r0Hm8DtZQo5atD8ekAIxeqwYa6Qr_sahrdc-brick-wall-detail.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce
Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce

Nowoczesny dom jednorodzinny projektu Łukasza Lewandowskiego stanął kilka lat temu w Rybniku. Na pro ...

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera