Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Skalowanie cegły

 

Czas czytania: ~3 min


wbkXYjOCBJpeLMbErFMAAB9VSX2Y8U8qeaiJ3cdzniOyYCEnzge14q2lOmmR_corte-verona-zdjecie7.jpg
Inspiracji dla budynków szukać można wszędzie – w kształcie żagla, kielicha kwiatu, samolotu czy ptaka. Może się nią stać nawet obiekt tak przyziemny, jak zwykły, ceglany mur. Tak właśnie było w przypadku Corte Verona – luksusowego osiedla, które powstaje u zbiegu ulicy Grabiszyńskiej i Alei Pracy we Wrocławiu, kilka kroków od malowniczego Parku Grabiszyńskiego. Budowa zaprojektowanego przez krakowskie Biuro Projektów Lewicki Łatak zespołu mieszkaniowo-usługowego wielkimi krokami zbliża się do końca – ma się zakończyć późną wiosną 2010 r. Znakiem rozpoznawczym założenia jest sposób ukształtowania budynków jako szachownicy wysuniętych i cofniętych modułów przypominających przeskalowane klocki, lub – jak wolą architekci – cegły. Niejednorodna powierzchnia brył znalazła kontynuację w dualistycznej kolorystyce elewacji, na których nieco pstrokaty wzór tworzą jasne i ciemne płytki ceramiczne. Biuro Projektów Lewicki Łatak: Budynek Corte Verona kontynuuje charakterystyczne dla Wrocławia wielowiekowe użycie cegły w procesie budowania. W bezpośrednim sąsiedztwie znajdują się przykłady stosowania tego materiału przy realizacji budynków o takiej samej mieszkaniowo-usługowej funkcji (powstałe na początku lat dwudziestych ubiegłego wieku osiedle Grabiszyn autorstwa Paul’a Heim’a i Albert’a Kempter’a), jak i w two¬rze¬niu tzw. małej architektury: murków, ławek i ogrodzeń. Właśnie ten ostatni obiekt – ażu¬ro¬wy ceglany mur z sąsiedztwa – stał się bezpośrednią inspiracją dla ukształtowania struk¬tu¬ry nowej zabudowy. Cegły zostały (myślowo) przeskalowane do rozmiarów jednego mieszkania, a ich wzajemne rozsunięcia stały się loggiami. Budynkowi nadano znaną, dobrze funkcjonującą formę kwartału z po¬dzia¬łem przestrzeni na: publiczną (zewnętrzną), prywatną (mieszkania) i półpubliczną (dzie¬dziniec). Na parterach zlokalizowano usługi dostępne z zewnątrz, od strony ulic, wy¬żej znajdują się mieszkania – dostępne z dziedzińca poprzez hole wejściowe, a poniżej poziomu terenu jest garaż zapewniający wysoki wskaźnik miejsc parkingowych (1,2 stano¬wis¬ka / miesz¬kanie). W budynku przeważają małe mieszkania (45m2) składające się z pokoju dzien¬nego z kuchnią, sypialni, łazienki i małej garderoby oraz stosunkowo dużej loggii, o powierzchni około 8m2. Dzięki niej można doświetlić stosunkowo „głębokie” trakty mieszkań poprzez zastosowanie narożnych okien. Konstrukcję żelbetową zaprojektowano jako układ poprzecznych tarcz, które, wydzielając poszczególne mieszkania, izolują je akustycznie oraz płyt będących elementem „pływającej” podłogi. Wszelkie instalacje są prowadzone w szachtach w podłużnych ścianach, izolowanych akustycznie od strony mieszkań i korytarza dwoma niezależnymi warstwami muru. Fasada – w części parterowej silikatowy tynk (wzmacniany podwójną siatką polipropylenową) wraz ze ślusarką aluminiową. Wyżej – płytki ceramiczne (o dwu grubościach i kolorach, zmiennie rozmieszczone na każdym boku czworokąta) wraz ze stolarkę drewnianą i szklanymi balustradami. W projekcie w szczególny sposób potraktowano przestrzeń dziedzińca przeznaczonego dla pieszych (przewidziano możliwość wjazdu tylko dla samochodów specjalnych) – zapla¬nowano tam kompozycję inspirowaną malarstwem Władysława Strzemińskiego, na którą składa się zieleń (trawniki, kwiaty, krzewy i drzewa), ścieżki, pochylnie i schody, a także piaskownica, huśtawki oraz ławki.
9N7MRIU5j7vTYHLWuzWcEoRDNwPtl3MIdKWcGJymE6Ml6r6q6XpTbQ3n9vqe_corte-verona-zdjecie6.jpg
utySE09A08gHjbLPcqaPgcefmWl7VZ2csMzhlpX7PLsj0pxNc0isEGXPllbD_corte-verona-zdjecie5.jpg
aDQWCBtwDZHzRLoA9zfYRvEy8VKPAj14stG9ESoJQ8RCF83gdEOpRusBgito_corte-verona-zdjecie3.jpg
rZtjkWoIlektwzT82kUWtN7CZ118Yz1fSLHSAUTVl6A7iL450RvAuTfkEAXk_corte-verona-pzt.jpg
FwpuCx1eCRAyOU2TQtpE2ASt5IOLAFwnVx4TmClZioEGSh5zk2dwhVYA0oqw_corte-verona-rzut-0.jpg
uZ6eMUByxrw3WBZXUyxe1mlsdYnPQWoD7tDt2waAeiEJmWwpJ8ej1Tqma4W9_corte-verona-rzut-1-3-5.jpg
9Bj14tW2wHlxMyLkphlJEVZqaZ94iRaxdkDsKW81ssUnWjZa2mqqNxyS9h7y_corte-verona-rzut-2-4.jpg
fM3MI2oEU3bFWGblba8YacLbonqwquWS6Y6NCF8cvogN2SguxWBqNtz5E3XV_corte-verona-detal-1-20.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera