Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sklejone drewnem

 

Czas czytania: ~1 min


hKEDcppkwpf8uP0wKVJWjzqLZckePKMZXABW1sDGwdFnmWv4vQLGG7mF3nMW_ls-1.jpg
Położone obok siebie budynki prezentowały absolutnie odmienne, wręcz sprzeczne ze sobą estetyki. Mimo to Anton Žižek i Marjan Poboljąaj, twórcy grupy Superform z Ljubljany, połączyli je w spójną całość. Pierwszy był typowym, prostym domem z drewna i kamienia. Zamknięta na otoczenie, masywna bryła raczej nie przykuwała uwagi. Przytłaczała płaską fasadą i ciężką formą. Drugi obiekt był lżejszy, wykonany ze szkła, drewna i stali. Geometryczny, kanciasty kształt, wysunięty do przodu element dachu oraz duża powierzchnia przeszklenia nadawały mu modernistyczny charakter. Ściany fasady ustawiono pod rzadko spotykanym, ostrym skosem. W ten sposób podkreślono stromość zbocza, o które obiekt jest oparty. Rzut budynku budził skojarzenia z Arką Noego zacumowaną przy skarpie. Skomponowanie w całość dwóch tak odmiennych elementów było bardzo trudnym zadaniem. Spoiwem okazało się drewno użyte w obu przypadkach jako element konstrukcyjny. Drewno, spowodowało też wtopienie obiektu w otaczającą przyrodę. Dzięki srebrno-grafitowym kolorom wnętrza w dom wkomponowano też nowoczesność. U podnóża powstał również basen, na który roztacza się widok z okien. Otoczenie geometrycznego lustra wody tworzy drewniany pomost, co raz jeszcze podkreśla integracyjną funkcję drewna. We wnętrzach dominują drewniane formy o ciekawych, nowoczesnych kształtach. Dzięki temu wnętrza są zarazem otwarte, eleganckie i przestronne. Obiekt położony jest w Ljubno ob Savinji, 70 km. od stolicy Słowenii, w malowniczej dolinie. Architekci: MARJAN POBOLJŠAJ, ANTON ŽIŽEK; Superfrom, Ljubljana Lokalizacja: Ljubno ob Savinji Powierzchnia: 420m2 Zakończenie realizacji: 2009 Małgorzata Kuleta
CfGXLPzLrlk1ybce8VgpTHaQtkqpmG5unriJIoxYiAnekg5DtiC5jzZ7b5O3_ls.jpg
Gpj3zN2Q2dfH8wCuIqtJ9A3h6WELxRmYIOEAwUXArJugnLjb6mZWjPEJKI0C_ls-2.jpg
6j3NWpLS9cV7ZIGT6Fup9CFZY6AhwkV9bS62rgFNRiYa4OhPkjn1S0L5lmK8_ls-3.jpg
4M9gkc2Q6QaJdNIhAZIzgX5ry78DwLIucP1kHiuQy4y1xbKhm9Bq7IN2hlfF_ls-4.jpg
kCfjlHm7dUbijoA1Nih0th8g1zeF6C8Zbj9yc56fbUiX870vCe7d1QcFpKgs_ls-6.jpg
miPHJAHoTuVFzg4ODFCyGcaTHHW1OumDyVO5HL971vjETauqowTUNDK8inji_ls-7.jpg
wdSxWQKtKh6GHzkPz7Qa6j5ay8P2dqhnYaCYAb72Bmd8r1hzfynnY75IZGXF_u2.JPG
s3RHBg3MDyaXti7rhn81ySXPMFWudCdVQyYeQbZSaYXqxPN76En2UyEYIEOc_u2-1.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera