Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Koń w bibliotece

 

Czas czytania: ~3 min


r2NBWCMTrHs7ugbZavboBEsiEb9WemWjA6bGDkTVCVfykgwVqoGLJW43CJxV_horse-on-the-ceiling.jpg
Szukając inspiracji w otoczeniu projektowanego budynku, architekci dają się uwieść różnym skojarzeniom. Na terenie Leonardo-Campus Uniwersytetu Nauk Stosowanych w Münster powstała biblioteka, której kolumny podpierające dach nawiązują kształtem do nóg idącego konia. Szklany pawilon biblioteki przylega do ceglanego budynku dawnej stajni i powstał w miejscu jej dziedzińca. Stąd pomysł, by kształt podpór nowego budynku wyprowadzić z komputerowo przetworzonej fotografii końskich nóg, a także podkreślić oryginalną ścianę sąsiedniego budynku za pomocą światła wpadającego przez ciąg świetlików w dachu. Autorami projektu są młodzi architekci ze studia Zauberscho[e]n: Mathias Horstmann, Andreas Schuering, Stephan Weber. Nad koncepcją biblioteki pracowali jeszcze jako studenci, pod kierunkiem profesora Herberta Buehlera, prowadzącego biuro architektoniczne Buehler und Buehler. Biblioteka mieści zbiory służące studentom wydziałów sztuki, architektury i designu. Zauberscho[e]n: Nowy budynek przylega do dawnej stajni, należącej dziś do Leonardo-Campus, w północnej części Münster i powstał z myślą o akademii sztuki oraz szkole architektury i designu, które mieszczą się za ścianą, w dawnej stajni. Dotychczasowa biblioteka z czasem okazała się zbyt mała i potrzebna była dodatkowa przestrzeń na regały z książkami. W miejscu, gdzie kiedyś konie czekały na wejście do stajni, teraz stoją książki ujęte w ramy szklanych elewacji. Ściany budynku, wykonane z wyjątkowo przejrzystego szkła, nadają budynkowi lekki i transparentny charakter oraz sprawiają, że książki są widoczne zarówno w dzień, jak i w nocy, stając się ważnym punktem kampusu i tworząc zapadający w pamięć symbol edukacji. Wnętrze biblioteki podzielone jest na trzy części, zapewniające różną atmosferę pracy. Tuż przy fasadzie budynku wydzielono trzy pokoje dla indywidualnej, spokojnej nauki, w głębi budynku zaś znalazły się stanowiska z dużymi stołami do pracy w grupach, oddzielone od siebie kurtynami akustycznymi. Zasłony nieustannie zmieniają relacje przestrzeni biblioteki: mogą dzielić ją na mniejsze strefy albo łączyć w dużą, wspólną salę. Ich zewnętrzne strony zadrukowane są cyfrowo przetworzonymi motywami ze Szkoły Ateńskiej Rafaela. Gottfried Semper postulował powrót do polichromii, a jego przekonanie, że kolor daje efekt mniej krzykliwy niż oślepiająco czysta, biała powierzchnia, staje się zrozumiałe, kiedy patrzy się na interakcje intensywnie zielonego sufitu i czarnej podłogi biblioteki z odcieniami zieleni drzew na zewnątrz i cegłą otaczających budynków. Przypominający skrzydło dach wspiera się na trzech kolumnach. Ich forma naśladuje ruch nóg koni, który kiedyś tędy chodziły. Uchwycony moment ruchu został przetworzony komputerowo i przełożony na język nowoczesnej, stalowej konstrukcji. W Münster często pada deszcz. Woda deszczowa gromadzona jest w zbiornikach umieszczonych na dachu budynku na całej jego długości i co jakiś czas opada jak kurtyna przed szklanymi ścianami, tworząc niezwykły performance. Następnie, woda jest magazynowana w rowach infiltracyjnych przed budynkiem i wraca do ziemi. Ciąg świetlików między dachem nowego i starego budynku, umożliwia oświetlenie historycznej ściany stajni. Umieszczone w niej stalowe schody i drzwi zapewniają komunikację między historycznym budynkiem i jego współczesną rozbudową. Klient: Land Nadrenia Północna-Westfalia Użytkownik: Uniwersytet Nauk Stosowanych w Muenster, Academy of Art Muenster Funkcja: Biblioteka Wydziałów Architektury, Sztuki i Designu Lokalizacja: Kampus Leonarda, Münster Program: 400m2, 1450 metrów regałów, 3 pokoje nauki, strefy nauki wspólnej, stref konferencyjna Architekci: projekt zbiorowy: Zauberscho(e)n, Münster, Buehler und Buehler, Monachium Zespół projektowy: zauberscho(e)n: Mathias Horstmann, Andreas Schuering, Stephan Weber; Buehler und Buehler: prof. Herbert Buehler Inżynieria: Ingenieurgemeinschaft Fuehrer Kosch Juerges, Aachen Generalny wykonawca: Averbeck Bau GmbH, Ostbevern Konstrukcja stalowa: Bentheimer Stahl und Hallenbau, Bad Bentheim Konstrukcja elewacji: Josef Gartner GmbH, Gundelfingen Projekt i realizacja: 2008-2010 Ukończenie budowy: kwiecień 2010 Fot: Roland Borgmann
Ju2z4vBIRGIDtkCPz9EBIcNd7yZ7ZzjYgiL4o2deKDFqbWVZubOpnPMEKpjL_horse-on-the-ceiling-2.jpg
pMBFyqMnRH86pReVHtbXJKVNSFHQrds409LUlvBIgS1SrS7Qc6CpyXURlTwM_horse-on-the-ceiling-3.jpg
B7cC84fpxTvxi2HsHmIkzKmfvUsDmrtIkRMtiTFAURfGgapOcMb2FnmUrveP_horse-on-the-ceiling-4.jpg
PwhH0qla9oBtOVtaDI3oy7oOq75YLXXwnS1iMZsYHLhzDXLqpHJSZxXdCphW_horse-on-the-ceiling-5.jpg
HxHAdWpCXSY3eZTN82mXhnLzC1CW8fzq7mN5dZjx46JKJT3SmF2mme6PCAHn_horse-on-the-ceiling-6.jpg
WQqKMckCYdjOIp0pGEHWY06qzSipMcY14nlOwzXiXgZWi1S0xd9ZtPbElEMW_horse-on-the-ceiling-7.jpg
ckO2NQ52TuxNSxbz0LWx1rcdLavt5238mRrOHcF8SHTtCxuXBnu6xyLc9Qv7_horse-on-the-ceiling-8.jpg
mgKoHOgdxgpFlBT7YmBC2urS2NxhBVCrjTqHxjfH5nM9OSuSw25NtJux6hPi_horse-on-the-ceiling-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego
Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 – znamy wyniki konkursu architektonicznego

Architektura Roku Województwa Śląskiego 2018 oraz Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2018 – to dwa konku ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera