Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z kryształową kurtyną

 

Czas czytania: ~3 min


L5Q6dRTomUm6OwTLaw5VjfZwvACsDAUHlNwm9EeuczjDn798AloyE0s2SCmL_taastrup-theater.jpg
W tegorocznym konkursie towarzyszącym World Architecture Festival w Barcelonie wrocławska Renoma – jedyna polska realizacja pretendująca do tytułu „budynku roku” – zmierzy się z obiektami z całego świata w kategorii „Nowe i Stare”. Jednym z jej kontrkandydatów jest Taastrup Theatre – zmodernizowany teatr w Taasrup pod Kopenhagą, otwarty w październiku 2009 r. Zaprojektowana przez duńską pracownię COBE interwencja obejmowała rozbudowę i renowację budynku teatru istniejącego od 1970 r. Jej głównym celem było powiększenie i otwarcie na otoczenie siedziby teatru, który znany jest z poruszania w swoich produkcjach – dramatycznych, muzycznych i tanecznych – współczesnych problemów społecznych (ze swoimi spektaklami Taastrup Theatre jeździ po Europie, odwiedzając także Polskę). Architekci postanowili jednak pójść o krok dalej i poprawić funkcjonalność budynku. Ich pomysł bazował na otoczeniu zastanej struktury transparentną „kurtyną”, która umożliwiła zwiększenie powierzchni obiektu i maksymalne otwarcie na poprzedzający go od strony północnej Kjeld Abels Plads. COBE: Nowa, przezroczysta fasada kojarzy nam się z teatralną kurtyną, która podnosi się, gdy zaczyna się spektakl. Na czas jego trwania, elewacja jest podświetlona na czerwono, co sprawia, że wyjątkowa atmosfera promieniuje na sąsiedni plac. „Kurtyna”, elegancko otaczając istniejący budynek, stworzyła przestrzeń dla nowego foyer, strefy wejściowej i kawiarni. Dzięki swojej transparentności, integruje zamknięte niegdyś wnętrze z sąsiedztwem – sprawia, że wizualnie i przestrzennie łączy się ono z poprzedzającym budynek od północy Kjeld Abels Plads oraz terenem zielonym po stronie południowej, a otoczenie staje się dodatkową strefą aktywności teatru. „Kryształowa” powierzchnia nowej fasady została wykonana z akrylowych graniastosłupów o zróżnicowanej wielkości i różnym stopniu przezierności – od transparentnego przez półprzezroczystego po całkiem nieprzezroczyste. Dzięki temu, tworzy piękną grę cieni i refleksów, dając ekscytujący efekt zarówno w dzień, jak i w nocy, kiedy jest podświetlona od środka. Między nowym foyer a wnętrzem budynku powstało wiele „bram”. W zależności od potrzeb, można je otwierać lub zamykać, dzięki czemu, wnętrze teatru może tworzyć spójną, otwartą przestrzenią, albo zachowywać tradycyjny podział na właściwą część teatralną i foyer. Taka kompozycja podkreśla jedność starej i nowej części budynku jako jednego dzieła architektonicznego. Projektując renowację wnętrz, odnieśliśmy się do klasycznej estetyki teatrów, żeby złagodzić wrażenie surowości, jakie dawały betonowe ściany. Złote kolory, lustrzane kafelki i kryształowe żyrandole – kojarzone z teatrem nie tylko przez dzieci – połączyliśmy z lampami fluorescencyjnymi oraz nowoczesnym barem i krzesłami z kolekcji sklepu Paustian. Zmieniliśmy także organizację pomieszczeń dodatkowych: toalety i kawiarnia zostały przeniesione z parteru na pierwsze piętro, dzięki czemu wszystkie funkcje poza technicznymi zostały usunięte z kondygnacji przyziemia. Pozostały tam jedynie pomieszczenia obsługi, administracji i blok biurowy, co usprawniło organizację pracy załogi teatru. Modernizacja elewacji i wnętrz zdecydowanie poprawiła funkcjonalność teatru, nadając mu przy tym nowy, pełen ekspresji wygląd. Lokalizacja: Taastrup, Dania Klient: fundacja Realdania i władze miasta Taastrup Program: Renowacja i rozbudowa istniejącego teatr Powierzchnia: renowacja 1.400 m², nowy budynek 250 m² Współpraca: COWI A/S Realizacja: 2009
d5tdu5uHeXBYiOItPcPtuh7k6G0ecg4iDoF0WifDUBVcjag5CAq2CBwdWaE1_taastrup-theater-2.jpg
a8SryiwoS5zz989oUX19o04FFCcmvsp1zuoJF8chpDrrn8MW37f13IJgNc3p_taastrup-theater-4.jpg
DsHl3SrmHiMOlotG0bW2TVDnVLn465SqGv1JdTo4pB969KAnjfGRigooFl0j_taastrup-theater-5.jpg
uwEGmv4KjmHeZwPfY77PDLQ6zEjPYWltHvD8LbMJE6B3YPl5gA9BoPejMe33_taastrup-theater-6.jpg
CnZTN7CGYyHK6DHA511mpthasgYUxovKRQ8h3FgVfmnnVSPOelIiZ1RL81W8_taastrup-theater-7.jpg
wHTfPotbBbdygCiZBaSM0pdncPPlHPhieUnL1o9zD7F4GyTBFJ2lydqodwc2_taastrup-theater-8.jpg
H9GM3wQjfH06h7LT8KSTizlZqn2Lq8drGcNFuA3wjJKg1bHODbJCwXYySAdk_taastrup-theater-10.jpg
Mj9XHdoLzJt1EvMvhWvcldXC9PggQ3qAWWzdgpLFzjpNhrDYvQOjjRO1TSPj_taastrup-theater-11.jpg
2NgVIJwK12ePEbcxutLHS6p0Igli2d5TnM3a1RN4L6kvQmmYKxbgt4891qjy_taastrup-theater-12.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera