W mozaice - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W mozaice

 

Czas czytania: ~3 min


DxhrCq5wTnrCFIxPq7hUJVR6o8LRsrYoA21bdkLjmc21xybUH35fh9bic5os_ravensbourne.jpg
Na terenie kampusu Ravensbourne College ulokowanego na półwyspie Greenwich w Londynie powstał intrygujący budynek o elewacjach pokrytych wzorzystą mozaiką i perforowanych okrągłymi otworami okiennymi. To nowa siedziba Szkoły Projektowania i Komunikacji zaprojektowana przez Foreign Office Architects i otwarta we wrześniu 2010 r. Abstrakcyjny, misterny wzór na elewacjach ułożony został z 28 tysięcy płytek z anodowanego aluminium w trzech różnych kształtach i kolorach. Układ tych elementów zależy od rozmiaru i położenia okien. Te zaś rozmieszczone są nieregularnie, a ich wielkość i częstotliwość uzależniona została od funkcji pomieszczeń, które doświetlają. W północnej elewacji są większe i gęściej rozmieszczone niż w południowej, żeby zoptymalizować ilość dziennego światła. Budynek ma 17 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni. Cztery kondygnacje zajmują otwarte przestrzenie nauki, na parterze zaś przeznaczony jest dla ogólnodostępnej części handlowej. Wnętrze budynku zorganizowane zostało wokół dwóch dziedzińców o różnym przeznaczeniu. Północne atrium jest przestrzenią publiczną, południowe natomiast dostępne jest wyłącznie dla studentów i pracowników uczelni. Północną i południową część budynku łączy wewnętrzny most. W Szkole Projektowania i Komunikacji Ravensbourne uczy się około 1,4 tysiąca studentów, którzy uczęszczają na kursy mody, projektowania produktu, architektury i architektury krajobrazu, projektowania graficznego, animacji, produkcji muzycznej i projektowania dźwięku oraz produkcji telewizyjnej i radiowej. FOA: Nowy budynek dla Ravensbourne – uczelni kształcącej w zakresie innowacyjnych cyfrowych mediów i projektowania – miał przede wszystkim stworzyć warunki dla edukacji spełniającej wymagania studentów XXI wieku, którzy oczekują zarówno dostępu do różnych źródeł wiedzy, jak i możliwości rozwijania umiejętności praktycznych. Naszym celem było zaprojektowanie nowoczesnego, elastycznego obiektu, który uwzględnia preferowane przez studentów różne sposoby nauki i ma szansę stać się impulsem do rozwoju współpracy między różnymi dyscyplinami i zawodami. Osiągnięto to poprzez zorganizowanie wnętrza budynku wokół dwóch połączonych atriów „przebitych” trzema poziomami programu funkcjonalnego. Ulokowanie dziedzińców przy elewacjach budynku wspomaga system naturalnej wentylacji wnętrz i zapewnia ich wizualną łączność z otaczającym miastem. Siedziba szkoły miała również odzwierciedlać współczesną kulturę. Pokrywająca elewacje nieregularna okładzina symbolizuje jej różnorodność, a także możliwości nowoczesnych technologii. Jednocześnie, inspiracją dla projektu były elementy znane z historii architektury – gotyckie okna rozetowe i ornament kwiatowy, które jednak nie zostały wiernie skopiowane, ale przetworzone w abstrakcyjną kompozycję. Do nowej siedziby szkoła przeniosła się we wrześniu 2010 r. z Chislehurst. Budynek przeznaczony jest nie tylko dla studentów, ale także przedsiębiorców. Znajdują się w nim między innymi dwa profesjonalnie wyposażone studia telewizji wysokiej rozdzielczości, a kolejne duże studio HD może zostać zaaranżowane w centralnym atrium. Oprócz tego, w budynku znajdują się studia cyfrowej postprodukcji. Budynek spełnia najwyższe standardy ekologiczne. Dzięki niskiemu zużyciu energii i ograniczeniu emisji dwutlenku węgla otrzymał ekologiczny certyfikat BREEM. Klient: Ravensbourne we wspólpracy z Greenwich Peninsula Regeneration Limited Ukończenie budowy: 2010 Powierzchnia całkowita: 21,500m2 Koszt inwestycji: 70 milionów funtów (łącznie z wyposażeniem technicznym) Zespół projektowy: Alejandro Zaero-Polo, Farshid Moussavi, Emory Smith, Mio Sato, Maider Llaguno, Sukyeong Kim, Nankuei Lyn, Cristina Parreno, Carmen Sagredo, Penny Sperbund, Daniel Spreier, Azizah Sulor, Changho Yeo. Fot: Morley von Sternberg
LNG9j1KKXXz0qQp8pEdwiAULMGjmUVVTyqeCqEnLU71d2XDdYxiJw7u71oeo_ravensbourne-2.jpg
x48LAzy8aox0tXJN6kjZ9ibgzbvzF6PR5Xqdx1L3sKFMNVCQvWCLmvlM7J1W_ravensbourne-3.jpg
HudgnX2JP0JSzrznVrv6b1yfFZkwSWtqzld1CAeoY8qB95rvQvJinUebJDBM_ravensbourne-5.jpg
ceFX9CISQS3SNdg8TMOVrsm7SIvPo43twHDfoP2PC5VJYJeWWLfP6vv40Y3u_ravensbourne-6.jpg
LO3P7KqarbGEFjplW4a3w9iEjufA5H0ppSlEQauGuPkyg4Dt1YNQsR6yosAY_ravensbourne-section.jpg
dbRcIj8r3pVmZhLD9SDHtI6X6C1JENxsuJWUG06pzNAMWlRaAEFnDsVFpm0h_ravensbourne-elevsec.jpg
rFCNCtYLno4IfVUhCbL6V1Q7ENLuz53bXrqemDFojaYJEdSF46XcLbu03qcl_ravensbourne-level1.jpg
ENak1bqPxXnhpkJ8Zag1S2tSCwpOCCpyynCyQE37qOW4RoFJlfCE3v0Xxl2Q_ravensbourne-level2.jpg
nyC2XYuG1FULUWfuG15ieYf3cdxH3lLwN0PVi1qX7Q1JSDt0xdRgPDvzzCC7_ravensbourne-level5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera