Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Dom z odzysku

 

Czas czytania: ~2 min


StnwQ0ujjrVz0EXrPHSl7HckPJ3VyGsv3PyxTGHQZCTCAgUm6hI7LQtQBDfW_neostudio-dom-pod-poznaniem.JPG
Problem budynków, które zakończywszy swoją pierwotną misję stają się niepotrzebne i – jak nie ulegające biodegradacji odpady – nastręczają problemów, co z nimi zrobić, sytuuje się w ścisłej czołówce największych wyzwań współczesnej architektury. I choć przykłady recyklingu „zużytych” budynków – przede wszystkim poprzemysłowych – i ich adaptacji na biura, hotele, centra handlowe czy mieszkania, można mnożyć niemal w nieskończoność, temat wciąż pozostaje niewyczerpany. Tak, jak niewyczerpane jest jego źródło. Z wyzwaniem tchnięcia nowego życia w opuszczone mury zmierzyli się także architekci z poznańskiej pracowni Neostudio. Niedawno zakończyła się realizacja zaprojektowanego przez nich domu pod Poznaniem. Punktem wyjścia dla inwestycji była zastana na działce zabudowa – dawna suszarnia nasion poznańskiej Akademii Rolniczej. Rozbudowując ją i przekształcając w nowoczesny dom mieszkalny, architekci podkreślili spotkanie nowego za starym przez zastosowanie w obu częściach bryły innych materiałów i kolorystyki, a jednoczenie nadali im spójny, minimalistyczny charakter dobrze wpisujący się w naturalne otoczenie. Neostudio Architekci: Projekt powstał w oparciu o posiadającą unikatowy klimat działkę, na której istniał budynek suszarni nasion Akademii Rolniczej. Działka jest w przeważającej części zalesiona drzewostanem z okazałymi robiniami akacjowymi. Ideą przestrzenną dla nowoprojektowanej struktury było wzbogacenie istniejącego budynku i zaakcentowanie jego roli oraz współczesności. Do istniejącej kubatury, zaadaptowanej w parterze na część garażową i gospodarczą a na piętrze na sypialnie, dobudowano jednokondygnacyjną strefę dzienną z salonem, otwartą kuchnię i przekrytą świetlikiem klatkę schodową. Cały dom dzieli się na wyraźnie zaznaczone kubatury, które uzmysławiają pierwotne przeznaczenie starej części oraz współczesność zastosowanych rozwiązań w części nowej. Zastosowane materiały oraz duże okna części dziennej starają się nawiązać dialog zaprojektowanego budynku z otoczeniem. Projekt: Neostudio Architekci Autorzy: -architektura: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski -wnętrza: Bartosz Jarosz, Paweł Świerkowski oraz Magda Nowak Powierzchnia terenu: 1 267 m2 Powierzchnia zabudowy: 189 m2 Powierzchnia użytkowa: 221 m2 Powierzchnia całkowita: 297 m2 Kubatura:905 m3 Projekt: 2008 Realizacja: 2008-2010 Zdjęcia: Paweł Świerkowski
DwztFOnCX28AyDlhVVglshsKjQz9zdNQrm3TMMRr4qzwVnyQQc6gnLCz63N6_neostudio-dom-pod-poznaniem-3.JPG
d7H8wJjIl24t0HcruYBvpXKe59Dk5ptyRvPJu2rx4znlzvJzxcTFClaPdh3j_neostudio-dom-pod-poznaniem-4.JPG
lwo10NTQWZ44pYashf1kKZsoy2OaUCyTajNR6f83IwTXwfvTqDix7u84t6U2_neostudio-dom-pod-poznaniem-5.JPG
cxIodOiw45NXIicSsatC4b9xmXsvOXH3f4V4IzCW7dgBRdBYFHAZmtJuqyYJ_neostudio-dom-pod-poznaniem-6.JPG
R8PMfzJC0MGgf5Cw93PJR8CfcF2QczjQyGyniBasdI6qHwDKyWPTpOyWm2iy_neostudio-dom-pod-poznaniem-7.JPG
jxfSwKLotvYcRTqNPyIWIZgTm7t0d7wio6UPOhBVbB64lLmuPSecJl3DRicO_neostudio-dom-pod-poznaniem-stary.JPG
sIXAUvIBTGbp3rOBNAUVkhQTlnCReUb4rSj85AafRP4qOQagnPNb6yKvwsDa_neostudio-dom-pod-poznaniem-przekroj.JPG
6f16pqLLra7csFZ1PXCyLY9oG2xG4oN3Dr039gtv7QgJ2tElTZk52hUejidT_neostudio-dom-pod-poznaniem-parter.JPG
85264qPWEbicmZyyNBwCBdJVKAs1F6I4s4aAT6145eB3HNIMP5NOCKcxLZNZ_neostudio-dom-pod-poznaniem-1pietro.JPG

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera