Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Hala z respektem

 

Czas czytania: ~2 min


pRFwLxC5RYRjhjdaMlyOnpXcMBFPM7GgbHKpVYwRaELpue149d07rQ4RPqGf_volkerstaab-nya-nordiska.jpg
W centrum niewielkiego miasteczka Dannenberg na północy Niemiec dominują niewysokie, stare domy o konstrukcji szachulcowej i brukowane ulice. Jak w takie otoczenie wpisać budynek fabryczny, żeby nie zaburzyć zastanej harmonii? Z takim zadaniem zmierzyli się architekci z berlińskiej pracowni Staab Architekten. W 1997 r. jeden z historycznych budynków w centrum Dannenbergu kupiła produkująca tkaniny firma Nya Nordiska i postanowiła urządzić w nim swoją główną siedzibę. Żeby zapewnić odpowiednią ilość przestrzeni dla biur, pracowni i części produkcyjnej rozwijającej się firmy, konieczna okazała się rozbudowa obiektu. Szukając najlepszego rozwiązania, zarząd Nya Nordiska ogłosił zamknięty konkurs architektoniczny, do którego zaproszono cztery pracownie: Grüntuch Ernst Architekten, J. Mayer H. Architekten, ASP Schweger Associates i Staab Architekten. Jury, w którym – oprócz przedstawicieli firmy – zasiadali architekci i urbaniści – wybrało koncepcję zaproponowaną przez tę ostatnią. Budowa zaczęła się w sierpniu 2009 r. i trwała rok. 3 września 2010 r. nowa siedziba firmy została oficjalnie otwarta. Wyzwaniem, przed jakim stanęli architekci, było stworzenie funkcjonalnej i estetycznej fuzji starej i nowej architektury, przy zachowaniu pełnego szacunku dla otaczającej zabudowy. Ich propozycja obejmowała dobudowanie nowych obiektów o łącznej powierzchni 4 tysięcy metrów kwadratowych i elewacjach pokrytych okładziną z anodowanego aluminium o rdzawym kolorze i profilowanej, przypominającej tkaninę powierzchni. Centralnym punktem założenia jest zielony dziedziniec otoczony przez sześć nowych, połączonych brył, których wielkość oraz wysokość kondygnacji dostosowane zostały do sąsiednich, tradycyjnych domów. Całość przykrywa dach, który architekci porównują do pulpitów w salach wykładowych. Inspiracją było dla niego naturalne, pagórkowate ukształtowania terenu w okolicy, a także zróżnicowana wysokość budynków w historycznej części miasteczka. Zadaszenie nowej części fabryki w dyskretny sposób łączy tradycyjne, spadziste dachy domów szachulcowych z typowymi dla obiektów fabrycznych dachami pilastymi. Aranżację dziedzińca – przestrzeni wspólnej założenia – zaprojektowała berlińska pracownia architektury krajobrazu Levin Monsigny. Posadzono w nim dęby i zimozielone rośliny, które kontrastują z rdzawoczerwoną barwą aluminiowych elewacji. Na dziedziniec wychodzą okna biur studia projektowego. Jako że pomieszczenia te stanowią serce całego procesu produkcyjnego fabryki, architekci zapewnili łatwy dostęp do nich ze wszystkich innych stref: biznesowej, wytwórczej oraz szwalni i magazynów. Fot: Marcus Ebener
5P7ngLwwop6KyccMHglpnW2cXdZHQZ7T3RX1GyinoDp1Ay9PKR1H2kR70OnM_volkerstaab-nya-nordiska-2.jpg
WNEtAcrD4RaVQAsqqQWOI6cF5zohYKbVWeicNKcR8rD4dMSBTZ3aJocNs5EO_volkerstaab-nya-nordiska-3.jpg
cCGEz8C3RnlMHG9Da0ZDMtQmnkPvvvfGEa8oHoRzSIB5HUJyxTtVBjOWz8yw_volkerstaab-nya-nordiska-4.jpg
JgyJ5ePzbfc1KqvXp8E5pK97Z8TzwWra4McoKHnWETbc2GWHNhaTkBhENIAw_volkerstaab-nya-nordiska-6.jpg
Rm0eA12XkhHCnThz9I2xdwdeRmvrAkV1U0tm1ckRcX8pel3RLw5oW6l6xEdF_volkerstaab-nya-nordiska-7.jpg
HGkxYpIkuVI8RoKqVxaKXaPzMa47KZIacJP2Y3XEbLlY2b0MrGirmrQfnT0S_volkerstaab-nya-nordiska-8.jpg
BCvEvRB9s9DVVsU2ge6OUw83GsN6xBs4UYniOtgKeHjFmYtF5qhk8Qzi51wK_volkerstaab-nya-nordiska-9.jpg
skdrLGRE3zVG58368gkAxr6q4ER5sDPZLUfxN9Q1ZQzI22Xhg9tRiVFg9nh4_volkerstaab-nya-nordiska-5.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera