Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Wisząca stodoła

 

Czas czytania: ~3 min


QjqUz6stgyF1TST5gA5pZW4D7hVw7dgDvDaYawvPsnarRr0Ssm1tqPmvR4Ml_balancing-barn.jpg
Niedaleko wioski Thorington w Suffolk w Wielkiej Brytanii powstał dom, który zaledwie w połowie swojej długości posadowiony jest na ziemi. Druga połowa wisi nad zboczem wzgórza. To Balancing Barn – dom-stodoła zaprojektowany przez MVRDV i Mole Architects. Kto chce, może go wynająć. Projekt budynku powstał w 2008 r. dla Living Architecture – organizacji non-profit, która za cel postawiła sobie umożliwienie brytyjskiej publiczności bliskiego kontaktu z dobrą, nowoczesną architekturą. W tym celu postanowiła wznieść pięć domów wakacyjnych przeznaczonych na wynajem. Pierwszy z nich już jest gotowy i zostanie udostępniony 22 października. MVRDV: Dom Balancing Barn usytuowany jest w pięknym miejscu, w pobliżu niewielkiego jeziora na angielskiej wsi w Suffolk. Jego forma i rozwiązania inżynieryjne są odpowiedzią na uwarunkowania działki i jej naturalne ukształtowanie. Forma tradycyjnej stodoły i okładzina z metalowej blachy o lustrzanej powierzchni nawiązują do lokalnego budownictwa. W ten sposób zaprojektowany przez nas dom pełni podwójną rolę edukacyjną, pomagając przewartościować podejście do lokalnych technik budowlanych, a także umożliwiając szerokiej publiczności osobiste doświadczenie nowoczesnej architektury i designu. Widziana z pobliskiej drogi, Balancing Barn wygląda jak mały dom dla dwóch osób. Dopiero z bliska ukazuje się w całej okazałości – długa na 30 metrów bryła, której połowa nadwieszona jest nad zboczem wzgórza. Powodem, dla którego zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie, była natura – linearna struktura domu tworzy idealną scenę dla podziwiania pięknego krajobrazu okolicznych wzgórz. Utrzymanie równowagi budynku możliwe jest dzięki specjalnie wzmocnionej konstrukcji – centralnemu, betonowemu rdzeniowi w miejscu, gdzie część posadowiona na ziemi przechodzi w część nadwieszoną oraz zastosowaniu cięższych materiałów w tej pierwszej. Elewacje budynku pokryte są okładziną z metalowej blachy o lustrzanej powierzchni, która, podobnie jak skośny dach, jest nawiązaniem do lokalnej tradycji budowlanej, a jednocześnie – odbijając otaczającą naturę – włącza budynek w jej sezonowe przeobrażenia. Żeby zapewnić prywatność w domu i jego najbliższym otoczeniu, dłuższe boki budynku są osłonięte drzewami. Wewnątrz domu najbliżej wejścia znajduje się kuchnia i duża jadalnia. Dalej – cztery dwuosobowe sypialnie, każda z osobną łazienką i toaletą. W samym centrum „stodoły” ukryta została klatka schodowa umożliwiająca wyjście bezpośrednio do ogrodu poniżej. Na samym końcu nadwieszonego ramienia ulokowano duży pokój dzienny z oknami we wszystkich trzech ścianach zewnętrznych, a także w podłodze i suficie. Projekt wnętrz powstał w holenderskiej pracowni Studio Makkink & Bey. Pokoje są urządzone tematycznie. Pojawiły się w nich częściowo rozpikselowane i przeskalowane motywy chmur z malarstwa Johna Constable’a i scen wiejskich z obrazów Thomaa Gainsborough, które – w połączeniu z dywanami, tapetami i obiciami – wprowadzają element łączności między przeszłością i współczesnością Wielkiej Brytanii. Budynek jest energooszczędny – ma dobrą izolację, jest naturalnie wentylowany, ogrzewany za pomocą pompy ciepła i wyposażony w system odzyskiwania ciepła. Fot: Edmund Sumner
epeUkhN6E5CEuvzCfTFWrg4L8Lktc5lK5txdEolxqW4L9hBzKAx3XxVK3gAB_balancing-barn-2.jpg
hYmy4yzNMPTjzAmXzDvWRpRdr23hDkXC9UBsBm3GUApa2lptOGczOrQKzN9a_balancing-barn-3.jpg
7s0P0TkcFCL3VstMLtofM8tGAbOOAcb476dSxGlYLtsHW3CJcfMOUncEus9e_balancing-barn-4.jpg
viOZoPYy6ujYQMobOjums59LxqTpMTFYE2htcSW24RQV4jxgxoNgrj1dHids_balancing-barn-5.jpg
WQviGx7NupnENKwCg2JLK44yYVrNLav9igwx0t3tBBvkl5AAMuulcZ6ozDBt_balancing-barn-6.jpg
m5w74CQ6fdtdHzwxjnMpveh327vjUHKbOzLMt3DmEHizHiFCaxV3gabRdGsC_balancing-barn-7.jpg
mEhjkLx9mVuTA568yPcQmTmHr2mUcYBnywg3BuL92xFyFSnorplZd19hLHug_balancing-barn-floor.jpg
MjRYG9p81TJd2KK6LCo9FUlI1PBHJLPOhD3cw9zjwUrMj42DWX53NN1Fhu1w_balancing-barn-long-section.jpg
Vucx4fjvtcWRJ8inoXzNlL4KVQZBoPtrZLsFrTDoW2BbFxGmiiTg7JREcDaH_balancing-barn-south-fasade.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna
Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna

Nowa siedziba spółki Gdańska Infrastruktura Wodociągowo-Kanalizacyjna została wybrana w drodze konku ...

Dom podmiejski – ład w chaosie
Dom podmiejski – ład w chaosie

Dom podmiejski projektu pracowni Z3Z Architekci stanął w 2017 roku w podwarszawskiej miejscowości Jó ...

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera