Kampus z duszą - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Kampus z duszą

 

Czas czytania: ~3 min


Vl0yqEI70csRw138L0SqBjAR1KAiwTAgmiFWktmlkKxFWMkPJBOPV4lrE9sN_kolding.jpg
Otwartość i elastyczność to najważniejsze cechy projektu duńskiego biura architektonicznego Henning Larsen Architect, który został wybrany w konkursie na koncepcję kampusu uniwersyteckiego w Kolding w Danii. Nowe założenie SDU (University of Southern Denmark) powstanie w centrum miasta i ma być nie tylko ośrodkiem skupiającym instytucje edukacyjne, ale też ogólnodostępnym dla wszystkich mieszkańców miasta i atrakcyjnym pod względem architektonicznym miejscem spotkań. Autorom projektu przyświecała idea, że misją uniwersytetu jest w równym stopniu zapewnianie dostępu do nauki, jak inspirowanie życia społecznego. Żeby optymalnie wykorzystać cechy działki na której powstanie uniwersyteckie miasteczko, została ona podzielona diagonalnymi osiami. Umieszczone na nich budynki staną się ekranem dźwiękowym, oddzielającym założenie od ruchliwej Østerbrogade i nie będą zacieniały nadrzecznej promenady. Możliwe również będzie stworzenie kampusowego placu. Kontrastujący z istniejącymi w sąsiedztwie, prostopadłościennymi budynkami, usytuowanymi równolegle do rzeki, trójkątny gmach SDU będzie charakterystycznym, silnym znakiem w przestrzeni miejskiej. Ogólnodostępny plac kampusu, pomyślany został jako miejsce spotkań, inspirujące ludzi do aktywności. Tu życie uniwersyteckiego miasteczka przenikać się będzie życiem miasta. W nocy i podczas weekendów plac ten będzie idealną sceną dla dużych wydarzeń, np. kina plenerowego, koncertów, okolicznościowych jarmarków i imprez sportowych. Kontynuacją placu wewnątrz budynku SDU będzie centralne atrium. Z niego można się będzie dostać do biblioteki, kawiarni, klubu fitness, sal wykładowych i punktów informacyjnych. Na potrzeby organizowanych tu imprez można będzie otworzyć przesuwne, szklane ściany sal audytoryjnych i stworzyć wewnątrz budynku jedną, otwartą przestrzeń. Duża klatka schodowa może wówczas służyć jako widownia. Wnętrze atrium zostało ukształtowane poprzez przesunięcie kolejnych pięter o 90 stopni wokół wspólnego rdzenia. W ten sposób powstały półokrągłe platformy, z których otwiera się widok na otwarte balkony innych kondygnacji. Mimo że zadaszone, atrium zalane jest światłem, które wpada przez duży świetlik w dachu i tworzy zmieniające się, mozaikowe wzory na podłodze. Klatka schodowa, poprowadzona po półkolu wokół przestrzeni centralnej, na każdym piętrze przechodzi w duży balkon, pomyślany jako „nieoficjalna” przestrzeń nauki i odpoczynku z pokojami dla grup seminaryjnych, aneksami kuchennymi i otwartymi tarasami z widokiem na miasto i rzekę. Na wszystkich piętrach znajdą się stanowiska z dostępem do Internetu, gdzie można używać laptopów, czytać lub po prostu obserwować życie w budynku. Ostatnie, piąte piętro zajmie kawiarnia z widokiem na plac kampusowy, centrum miasta i stary zamek królewski – Koldinghus. Będzie ona ogólnodostępna, a wejść do niej można będzie nie tylko przez budynek, ale też schodami lub windą bezpośrednio z placu. Kawiarnia może działać także po zamknięciu całego budynku – wówczas jest wydzielona przesuwnymi szklanymi ścianami. Biura i pomieszczenia lekcyjne są ulokowane na peryferiach każdej kondygnacji. Gabinety wykładowców i pracowników naukowych są ulokowane w północnej części budynku i skomunikowane oddzielną klatką schodową i windą. Ta część budynku może zostać odcięta od atrium. Duży nacisk projektanci położyli na elastyczność przestrzeni oraz integrację użytkowników, tworzenie poczucia wspólnoty i sprzyjanie komunikacji studentów z mieszkańcami miasta i gośćmi.
WewYtJMjUOcwObFVHV7pF0D8EBGKHkTjmyiJJcOirEUQPRBylkdheFRtej1f_kolding2.jpg
yvzQcb3vYjCTapi3wRJhs37FYaBallYudTw08jBegWH2UOBiJrjTU1Imy8WQ_kolding3.jpg

Podepnij swój artykuł

tagi

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera