Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spotkanie nad książką

 

Czas czytania: ~4 min


6Wj33g86qqBLkufAaKZBOriQytHaYsGYvoyqhmECsHL4ID2j0gU0wpU9bBc4_biblioteka-opole-3.JPG
Połączenie starego z nowym, jeśli przeprowadzone z wyczuciem i szacunkiem dla zastanej, historycznej struktury, daje niejednokrotnie efekt ciekawszy, niż w przypadku budynków powstających zupełnie od podstaw. Kontrast między przeszłością i współczesnością wprowadza dynamikę i napięcie, tym silniejsze, jeśli w ostatecznej strukturze nawarstwiają się nie dwie, a więcej epok. Takim przykładem jest Miejska Biblioteka Publiczna w Opolu przebudowana i rozbudowana według projektu pracowni ARCHITOP Andrzeja Zatwarnickiego. Nowoczesna bryła spotyka się tu z XIX-wieczną kamienicą czynszową i średniowiecznymi murami miejskimi. A wszystko to w otoczeniu zabytków Starego Miasta. Inwestycja zakończyła się w październiku 2010 r., a budynek zostanie oddany do użytku na początku 2011 r. ARCHITOP: Budynek zlokalizowany jest na skraju starego miasta w Opolu, niedaleko rynku. Sąsiaduje z kanałem Młynówką i parkiem miejskim – plantami starego miasta, a także gotycko-barokowym klasztorem Franciszkanów oraz Muzeum Jeńców Wojennych. Obiekt posadowiony jest na marglowym uskoku starorzecza Odry. W czasie prac archeologicznych wykonanych podczas realizacji budynku ujawniono fragmenty średniowiecznych murów miejskich, które, po odtworzeniu, zostały wyeksponowane w obiekcie. Budynek biblioteki składa się z dwóch zewnętrznie i stylistycznie różnych modułów: starszego obejmującego istniejącą XIX-wieczną kamienicę i wykorzystującego jej neoklasycystyczną fasadę oraz nowego, o prostej formie kaskadowo wtapiającej się w otoczenie. Nową część z głównym wejściem do biblioteki wpisano w zadany kwartał, zachowując istniejącą linię zabudowy starej fasady. Od strony placu Wolności – parku budynek został nieznacznie cofnięty od granicy działki co umożliwiło stworzenie wejścia do kawiarenki z czytelnią prasy z poziomu parku, tuż obok planowanego zejścia nad wodę i przyszłą przystań na Młynówce. Elewacja południowo-zachodnia zachowuje linię zabudowy wyznaczoną przez dawny miejski mur obronny wzdłuż Młynówki. W głębi działki od strony Centralnego Muzeum Jeńców Wojennych pozostawiono niewielkie otwarte patio. Główne wejście do biblioteki znajduje się w nowej części budynku, na ciągu komunikacyjnym od strony ul. Minorytów. Miejsce to wyznaczają przeszklona szczelina między pylonami i wydzielony pas posadzki przenikający do wnętrza. Elewacja starej, XIX-wiecznej kamienicy (odnowiona i adaptowana bez przebudowy) zestawiona została z nową, prostą formą. Oddzielenie stanowi przeszklona szczelina. Nowa część w sposób symboliczny kojarzyć się ma z pełnioną funkcją biblioteki – tomami książek ustawionymi na półce czy arkuszami zapisanego papieru. Ściany “popisane” gazetowym graffiti (ulubione teksty Edwarda Stachury z czasów studenckich) poziomym rytmem nawiązują do podziałów i gzymsów zabytkowej fasady. Szczeliny i przeszklenie od strony parku i kanału Młynówka otwierają przestrzenie projektowanego budynku na otaczającą zieleń i wodę – ważna jest żywa relacja z otoczeniem i płynne przechodzenie wnętrza na zewnątrz i zewnętrza do środka. Reminiscencją z przeszłości na zewnątrz budynku, oprócz pozostawionej starej elewacji, jest fragment odnowionego średniowiecznego, ceglanego, miejskiego muru obronnego obok kamiennych schodów prowadzących z parku na poziom przyszłej przystani. Nad wspomnianym zejściem, na elewacji południowej zaprojektowano balkony – symboliczne punkty obserwacyjne w miejscu dawnej baszty. Zabieg zastosowania “powietrznej” kurtyny z blachy aluminiowej na elewacji od strony kanału scala obiekt z otoczeniem. Wnętrze biblioteki realizuje jej program użytkowy uwzględniając dwie drogi –czytelnika i książki. W nowej części budynku hol główny z centralnie umieszczoną klatką schodową prowadzi czytelnika do biblioteki i czytelni. Cały parter budynku stanowi wydzieloną strefę i może funkcjonować samodzielnie, poza czasem działania biblioteki. Nową i starą część budynku rozdzielono podświetlaną, wypełnioną kamieniami “fosą” z bambusami, która kontynuowana jest przebiegającym przez wszystkie piętra pęknięciem we wnętrzu, a na zewnątrz – wąskim, szklanym łącznikiem doświetlającym poszczególne kondygnacje. Łączność obu części, nowej i starej, na wszystkich poziomach umożliwiają kładki i pomosty. Podczas realizacji zastosowano nowatorską technikę utrzymania zabytkowej fasady. W starą tkankę kamienicy wprowadzono przed rozbiórką przestrzenny żelbetowy układ słupowo-ryglowy rozmijający się z istniejącą konstrukcją kamienicy. Po jego wykonaniu zakotwiono do niego pozostawianą fasadę a pozostałą część obiektu wyburzono. Uzupełniony następnie o stropy i ścianki wypełniające żelbetowy układ słupowo-ryglowy stał się podstawowym układem konstrukcyjnym budynku biblioteki. Program budynku: I piętro: czytelnia tradycyjna z działem udostępniania zbiorów i punktami obsługi dzieci i dorosłych, katalogami komputerowymi oraz skomputeryzowanym punktem samodzielnej obsługi czytelnika , “pokój bajek” z widokiem do patio i punktem obsługi dzieci. II piętro: zbiór audiowizualny z mediateką, wypożyczalnia dla dorosłych z czytelnią komputerową przy zbiorach, dostępem do Internetu i katalogiem oraz działem informacji i promocji. III piętro: dział gromadzenia i opracowania zbiorów z centralnym magazynem książek oraz administracja i serwerownia. Projekt: ARCHITOP Andrzej Zatwarnicki Zespół projektowy: arch. Małgorzata Zatwarnicka, arch. Andrzej Zatwarnicki Opracowanie: mgr inż. Dagmara Czernecka Konstrukcja: mgr inż. Mirosław Łotarewicz, mgr inż. Maria Smolarska Realizacja: Energopol Trade Opole Spółka z o.o. Projekt: 2007 Zakończenie budowy: 2010 Powierzchnia użytkowa: 2366m² Kubatura: 10742m³
GEJbhwh2sPEQD9FAZ4PSv8PLBn7F6XMWd6Za731YHCkISC9qQqDmEMNWNbNJ_biblioteka-opole-4.JPG
JiNesZad3U118Sr00Bm9dT5uGYaiW4EnyQQkGGjRkz2rN99DJtg8ZmVNc0I8_biblioteka-opole-7.JPG
u5yxMHpFXzlY3CMCfsDPOjZi3CRyfboi6uVDIxYT2UWDaYhCkSzwU0peXprT_biblioteka-opole-11.JPG
NQSQx5qe4hryfYXpUBqqfrzGuMXtVNNxE5jhvEK0Ovp7Sw0TpA9CXPQVj52z_biblioteka-opole.JPG
i4VlQTXvbbUVGlSZubw00nPTlxladn8GJKVLrYJmsu413LWIM8hIhs1jJKLO_biblioteka-opole-13.JPG
Iua75nttlgff4O8rDhtjYcCh4PUyYI4JicEtIE7r73tPHntt9pJ1SW2F64nd_biblioteka-opole-9.JPG
hqBczDriTlbpkvpMDmOGGycQd7cth1cvinojdYtlCqPajPoiCMWP5ksMSSim_biblopoleprzekroj.jpg
JlxwIy6e3QYHJWa4sQOOHJRBA9e7lanw7TrXxsu8LjtxQPYskS0c4GHbk3Hd_biblopolerzutpart.jpg
a7wAedhC4nmDw0xMDm93CU9MlrxYY5daOzJJ1QdFjLSI7QKvi9HFz0VldBBf_biblopolerzut1pietr.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jak kostka
Dom jak kostka

Dom projektu biura Ktura Architekci ma 150 m2 powierzchni i bardzo kompaktową formę. Prosta, wręcz m ...

Forrest House – dom w parku
Forrest House – dom w parku

Forrest House – to projekt biura Jabraarchitects. Na formę budynku wpływ miało jego otoczenie – zaby ...

Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą
Płocka Galeria Sztuki z nową siedzibą

Płocka Galeria Sztuki ma znaleźć swoją siedzibę przy ulicy Sienkiewicza 51. Do tej pory placówka dzi ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera