Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Erozja w betonie

 

Czas czytania: ~5 min


qt0S45tRrQFrj28JLPUsqEfDobh6TB5fFhJSEjc71LEzafJk4xEp0dXmKzOP_kopernik-8.jpg
Kilka dni temu pisaliśmy o otwarciu Centrum Nauki Kopernik – pierwszego w Polsce multimedialnego centrum edukacyjnego, którego celem jest przekazywanie wiedzy poprzez eksperymenty i zabawę i dla którego pierwowzorem – jak dla wszystkich tego typu przedsięwzięć – było Exploratorium w San Francisco, utworzone w 1969 r. przez prof. Franka Oppenheimera. Siedzibę warszawskiej instytucji zaprojektowali architekci z pracowni RAr2 Laboratorium Architektury z Rudy Śląskiej. Dziś przestawiamy autorski opis koncepcji budynku i leżącą u jej podstawy filozofię.
4f0iFNqrcP8A8ehqUM0Zzz3MPfaGUA1Bm6enJoAxaCHymTwQqjGJIn05Weqm_kopernik-konkurs.jpg
Centrum Nauki Kopernik, opis autorski:

Kontekst urbanistyczny
Uwzględniając dwuznaczność pojęcia krajobrazu, jego naturalistyczne znaczenie, jak również wymiar estetyczno-percepcyjny, celem tego projektu było zgłębienie „idei krajobrazu” i uczynienie z niej specyficznego obszaru współczesnej architektury. Pomimo różnych interpretacji, krajobraz stanowi podstawowy element strukturalny przy tworzeniu pojęcia projektu architektonicznego. Związek pomiędzy naturą a projektem architektonicznym polega na specyficznej manipulacji jego formami i materiałami za pomocą sztucznych urządzeń technicznych. Natura, surowiec, to wyjściowy punkt do budowania związku z architekturą. Naturę pojmuje się w szerokim znaczeniu. Nie istnieje ona jako byt samoistny, lecz związana jest ze swoim kontekstem, sztucznością i technologią. Tak więc nowy kod krajobrazowy wnosi nową konotację samego krajobrazu. Zmienia to jego wartość semantyczną w tym sensie, że dzięki nowym interpretacjom nabiera on innego przesłania estetycznego. Procesu architektonicznego nie można odróżnić od procesu krajobrazowego.

Strategia
Propozycja projektowa dąży do odzyskania charakterystycznych elementów topografii obszarów styku lądu i wody lewego, zurbanizowanego brzegu Wisły, na odcinku pomiędzy budynkiem CNK a Mostem Świętokrzyskim: plaża, rozlewiska i wzgórza. W projekcie implikuje to szereg przedsięwzięć o zróżnicowanych zakresach interwencji (ze względu na oczekiwania spełnienia różnych potrzeb) zmieniających krajobraz w jego zasadniczych i metaforycznych elementach: wzorze parcelacji, modelowaniu wzgórz i niecek, blokach wegetacji, tworzeniu ikon współczesnych przestrzeni publicznych.

Koncept – Logika fenomenu erozji
Nowa jakość krajobrazowa powstaje w wyniku działań interwencyjnych symulujących proces erozji rzecznej oraz wód opadowych. Największy fenomen „rzecznej i deszczowej aktywności” – erozja – staje się sceną dla powstania nowego kodu krajobrazowego wolnostojących obiektów krajobrazowych.

Struktura funkcjonalno-programowa CNK i Parku Odkrywców
Kompleks CNK wraz z budynkiem dawnej elektrociepłowni Powiśle i Biblioteką Uniwersytetu Warszawskiego tworzy nowy układ urbanistyczny w tej części miasta o funkcji naukowo-kulturalnej z wyraźnie zdefiniowanymi przestrzeniami publicznymi. Rdzeniem kompozycyjnym i funkcjonalnym CNK i Parku Odkrywców jest 16 metrowej szerokości promenada biegnąca równolegle do Wisły, która łączy tereny kompleksu z obszarem parkowym i bulwarami nadrzecznymi na południu (za mostem Świętokrzyskim) i ogrodami Biblioteki UW na północy. Jej częścią wewnątrz Centrum jest agora. Dzięki takiemu układowi możliwa jest do zainscenizowania sekwencyjna podróż poprzez świat nauki, kultury, zabawy, wykraczająca poza wnętrze budynku Centrum. Przyjęta struktura przestrzenna CNK pozwala na realizowanie różnych scenariuszy użytkowych w kontynuacji z otaczającymi Centrum terenami parkowym.

Rozwiązania materiałowe
Wrodzona relacja pomiędzy krajobrazem a architekturą jest skonkretyzowana w projekcie CNK do jednostki fizycznej. To łącze pomiędzy formą i „nieformą”; perforacje w dużej „jamie”; „jama” przykryta przez typową wegetację otaczającego krajobrazu. (ogrody na dachu Centrum). To miejsce mówi o odwiecznych czasach, kiedy to ziemia była nietknięta przez pracę człowieka. Architektura zamierza wywołać prehistorię, “pokojową ziemię”, gdzie tajemnice naszych początków są zakopane, gdzie odnajdujemy miejsca badań naukowych, gdzie nasza najnowsza wiedza, większość zaawansowanych technik jest wyrażona przez sieć kolorowych nitek, przez skodyfikowane próbki i skomplikowane etykiety w zetknięciu z brunatno-żółtawym, naturalnym tłem “jaskini”. Kontrast pomiędzy dwoma estetykami, jedną dziedziczoną przez nas od milionów lat, drugą wymyśloną i stworzoną przez nowe wieki.

Rozwiązania konstrukcyjne
CNK jest kompleksem budynków o dwóch kondygnacjach naziemnych i wysokości 12 m (lokalne przewyżki do 16 m wysokości: platforma widokowa planetarium oraz punkt zawieszenia wahadła Foucault’a) i jednej kondygnacji podziemnej (w części podziemnej zaproponowano opcję zlokalizowania parkingu dla pracowników i gości Centrum). Rozwiązania konstrukcyjne zostały przyjęte w ten sposób, aby zapewnić przede wszystkim maksymalną fleksybilność i swobodę w aranżacji przestrzeni wystawienniczej (ekspozycje stałe i czasowe).

Program funkcjonalny kompleksu Centrum Nauki Kopernik:
- multimedialne planetarium z widownią na 150 osób,
- przestrzeń wystawiennicza – ekspozycje stałe – około 6 000 m²,
- wielofunkcyjna sala audytoryjna na 250 osób,
- zespół 6 salek konferencyjnych,
- kawiarnia oraz bar bistro,
- pokoje gościnne,
- geologiczny ogród na dachu,
- Park Odkrywców z ekspozycją zewnętrzną oraz pawilonem galerii plenerowej,
- zaplecze warsztatowe w podziemiu budynku z możliwością wjazdu samochodów ciężarowych typu TIR.


Lokalizacja: Warszawa, ul. Wybrzeże Kościuszkowskie
Inwestor: Miasto Stołeczne Warszawa
Powierzchnia użytkowa : (moduł A,B i Planetarium): 19 150m2
Kubatura : 123 000 m3
projektanci (projekt budowlany i wykonawczy):
mgr inż. arch. Magda Łukasik (Gilner)
dr inż. arch. Jan Kubec
dr inż. arch. Michał Tomanek
oraz mgr inż. arch. Grzegorz Buława, mgr inż. arch. Anna Małek, dr inż. arch. Krzysztof Zalewski, dr inż. arch. Zbyszko Bujniewicz
Konstrukcja i instalacje: Buro Happold Polska sp. z o.o.

Zobacz dalsze informacje o Centrum Nauki Kopernik
jRT5qSnoIDzLAQx5CPxDjpoKdqYdCFUFCohVC6OscCBcklI1XWKDidYUOgx8_kopernik-10.jpg
cqNEwF9ongXyww2A8FvL12bMDazMNnkckXNkotcmdheda4uEsETm9Dr1dwaI_kopernik-11.jpg
UOISTn7CugKPtorJoRkB8Degc7vWRM6N0wOC2I8FpUBKDIBWer4cRfPpvFWA_kopernik-3.jpg
chgZEOoQKNmyWgAuueyBb5n6c6fknKsh4dJOcMd5IavhnOoLMeeyXsszDeds_kopernik-4.jpg
DlC7KTQlr918ZWUFjmWgI9T5RalkpPrOfWHpwIJfhWpKY3fSIUEJVw4gg7jl_kopernik-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017
Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017

Najlepsze realizacje architektoniczne Gdańska lat 2016 – 2017 zostały właśnie docenione. Po raz drug ...

Niezwykły dom dla gości
Niezwykły dom dla gości

Dom dla gości, jaki pracownia Studio 512 zaprojektowała w Teksasie sami autorzy projektu architekton ...

Skra – wyniki konkursu architektonicznego
Skra – wyniki konkursu architektonicznego

Konkurs architektoniczny na projekt nowego zagospodarowania terenu sportowego Skra w Warszawie władz ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera