Z wciągniętym brzuchem - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Z wciągniętym brzuchem

 

Czas czytania: ~3 min


IYCKgpC3RLjkxD4qwHzdRa5L1OM7nRA1n4EogSwS8h4qcB6tjjyW2qKBPLKe_the-met.jpg
Według jury International Highrise Award najlepszy wieżowiec świata zrealizowany w 2009 r. znajduje się w centrum Bangkoku i mierzy 230 metrów. To „Met” zaprojektowany przez biuro WOHA z Singapuru we współpracy z Tandem Architects z Bangkoku. Wieżowiec został wzniesiony w sercu ciasno zabudowanej dzielnicy Sathorn w centrum stolicy Tajlandii. Ze szczególnym uznaniem jurorów spotkało się „otwarcie budynku w taki sposób, że dosłownie oddycha, stojąc w samym środku mega-miasta. Wyprowadzenie tradycyjnego dla wieżowców wnętrza na zewnętrz i wciągnięcie do środka przestrzeni zewnętrznej, umożliwiło nie tylko stworzenie przyjaznego środowiska życia w tropikalnym klimacie, ale także budynku ekonomicznego i ekologicznego”. Specjalne wyróżnienia za innowacyjną technologię otrzymały: 828-metrowy Burj Khalifa w Dubaju zaprojektowany przez SOM, mierząca 262 metry Aqua Tower w Chicago autorstwa Studia Gang, 492-metrowy Shanghai World Financial Center zaprojektowany przez pracownię KPF z Nowego Jorku oraz 203-metrowy wieżowiec Tokyo Mode Gakuen Cocoon Tower z Tokio, zaprojektowany przez Tange Associates. Jak podkreślają projektanci zwycięskiego wieżowca, jednym z największych wyzwań, z jakim musieli się zmierzyć, był tropikalny klimat. Ze względu na jego specyfikę, nieprzydatne okazały się zachodnie wzorce projektowania wysokich budynków. Drapacze chmur, które – jako nowy typ architektury – rodziły się w Nowym Jorku i Chicago, tradycyjnie dostosowane były do klimatu umiarkowanego z zimnymi zimami i silnymi wiatrami. Dlatego ich wnętrza były zwarte i dobrze izolowane od środowiska zewnętrznego, a elewacje – płaskie i pozbawione elementów zacieniających. Budynki były projektowane jako bezpieczne schronienia, osłaniające przebywających wewnątrz ludzi przed surową aurą na zewnątrz. Tymczasem, projektując dla tropików architekci musieli uwzględnić wysokie przez cały rok temperatury i ostre światło słoneczne, znaleźć sposób na „wychwytywanie” delikatnej bryzy i włączenie jej w system wentylacji, a także zaplanować zewnętrzne przestrzenie – balkony, tarasy i ogrody – umożliwiające mieszkańcom przebywanie na zewnątrz. W odpowiedzi na te uwarunkowania, architekci tak rozplanowali apartamenty, żeby zapewnić naturalną wentylację poprzeczną, widoki na miasto i przepływającą w pobliżu rzekę. Chcąc maksymalnie wykorzystać bryzę, bryłę budynku rozdzielili na trzy wieże spięte pomostami z ogrodami i basenami. Wnętrza apartamentów – z przeszkleniami na całej wysokości, balkonami, ogrodami i tarasami – są maksymalnie otwarte na otoczenie. Elementy zacieniające i wysunięte fragmenty elewacji pełnią funkcję ekranów i filtrów dla intensywnego światła słonecznego. Cień w mieszkaniach zapewniają również ściany zieleni, które jednocześnie produkują tlen, podnosząc lokalnie jakość powietrza. Części wspólne wewnątrz budynku oferują mieszkańcom różnorodne przestrzenie rekreacyjne – od skomplikowanych „dywanów” skomponowanych z wody, kamieni i roślin na poziomie gruntu, przez rozległe, na poły zewnętrzne, na poły wewnętrzne tarasy z ogrodami i niewielkimi basenami oraz miejsca na spotkania towarzyskie i przyjęcia po biblioteki. Architekci: WOHA Lokalizacja: Bangkok, Tajlandia Zespół proejktowy: Alina Yeo, Carina Tang, Cheah Boon Kwan, Gerry Richardson, Janita Han, Jose Nixon Sicat, Puiphai Khunawat, Punpong Wiwatkul, Techit Romraruk, Richard Hassell, Sim Choon Heok, Wong Mun Summ Współpraca: Tandem Architects Inwestor: Pebble Bay Thailand Co. Ltd Architektura krajobrazu: Cicada Pte. Ltd. Powierzchnia budynku: 11,360.5 m2 Koszt: 132 miliony dolarów amerykańskich Projekt: 2004-2005 Realizacja: 2005-2009 Fot: Patrick Bingham i Tim Griffith
zYxVnrIxApPMOZCqrbDtfMbRYRoSgjNzXhq1H1NoBedYuGPNHIDNsyvuCKSk_the-met-2.jpg
SFfq8MslcBjpvABwKB7PEIp4kLuIs9VFgEBQuAxyNEncOgLmN2C3ZS0ycS3J_the-met-3.jpg
58L1U88PmPGzAXAQsrHAqNwePZ9eZurlWuyKyRuFydcU9RDJJEfgkpLegpV0_the-met-4.jpg
ylBQTkPZEa8fJNlswHUp8z08MBqRt0WJVEalaHnbK7Ru9KENIFpneeYtRyim_the-met-5.jpg
SGXzx2dwwtLyanCjvT3iESMYZEf18kj89MOLRIPcSFUibdAz5qtkQWBg9vjz_the-met-6.jpg
hCQkGiXpU1N6b2GQE0lghPerrbWsbO9SRVoSlPxCBEAj3h7q91oZwV42gNiP_the-met-9.jpg
0nRomORxzU64lWyohOokZshNq97yTD0BQo5bRGh1c9j59YPYcCOrFmuFjqsu_the-met-ground-floor-plan.jpg
sZ4pZLhLkuLsdsP40GrxWKtRSq2hPppJYM64uWATSzVNrBwiWkp3XHpwpos7_the-met-9-floor-plan.jpg
7h9Nc5gdIFnBNFik08wvym3lzx7WBNwJIQZcFFhMjR2q8YLqfCoX4BoTZPAR_the-met-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem
Dom Kota – niezwykła realizacja architektoniczna pod Szczecinem

Dom Kota – to budynek dla zwierząt. Powstał na terenie schroniska w miejscowości Dobra pod Szczecine ...

Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego
Mieszkanie Plus w Krakowie 2018 - wyniki konkursu architektonicznego

Wyniki konkursu architektonicznego na projekt osiedla w programie Mieszkanie Plus w Krakowie ogłoszo ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera