Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Słoweński wachlarz

 

Czas czytania: ~1 min


tztRE7uyiqH5IkGkcQgPSFNT4wLWlXqoxNbEQNPmTGjLmKeuQlt910vYF60N_vb-1.jpg
Villa Beli Križ leży na malowniczym wzgórzu górującym nad miastem Portorož w Słowenii. Mimo, iż jest to budynek wielorodzinny, twórcy chcieli zapewnić przyszłym lokatorom jak największy komfort korzystania z wysuniętego balkonu. Apartamenty zostały więc rozlokowane w ten sposób, by powierzchnie zewnętrzne przynależące do każdego z nich były równoległe do siebie, przez co użytkownicy będą mogli poruszać się swobodnie, nie naruszając przy tym intymności pozostałych osób. Struktura jest bardzo geometryczna – można wręcz wyczuć jej rytm. Elementy dekoracyjne poniżej okien rozkładają się niczym wachlarz, przywodząc na myśl chińskie orgiami. Ogromne okna otwierają przestrzeń mieszkalną na morze rozciągające się aż po horyzont. Dzięki dużej powierzchni przeszkleń pokoje są jasne i wydają się bardzo przestronne. W tym przypadku to zarys bryły nadał ton wnętrzu – skosy sprawiają, iż pomieszczenia mają charakterystyczny, nieregularny rys. Wewnątrz willi znajdują się cztery jednakowe, trzypoziomowe apartamenty. Każdy ma dostęp do ogrodu, balkonu po stronie zacienionej i większego tarasu od strony bardziej nasłonecznionej, gdzie znajduje się basen. Małgorzata Kuleta Architekci: SVA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Anamarija Volk, Corina Trunz, Goran Golubic) Współpraca: Wykonawstwo : Elea IC Konstrukcja: Lenassi Instalacje: MB biro, Bojan Mikolic Architektura krajobrazu: GLG projektiranje Realizacja: 2009 Lokalizacja: Belokriška cesta, Portorož, Slovenija Klient : Lesnina Inženiring, d.d. Powierzchnia działki: 626,11 m2 Powierzchnia zabudowy: 183 m2 Powierzchnia podłogi: 398 m2, 4 apartments Konstrukcja: beton
ttNwLKvDer3Flq78iPwQRTjBt5Ik6Nn8YaHhruCG1EQZkzoruvGQcZacurLb_vb-2.jpg
UnVIuAmM7GigY6vFUGEbnXGeS6ceXRgB5PevuTuIIETxkOqWpoTcAmGSdBto_vb-3.jpg
O5KIG1cf7PRt9rL1m8i7X3CfPQOXdw9TW2WWtO85BmFyCme7rSaTla8invKr_vb-4.jpg
mKvp2dcOQO4hjq13rNaWsbsyKtJ6m3PW45GUYVGP6Jyy8cmYDQRlAMTmjrzX_vb-5.jpg
ZMie0EB4ewl1uRwj1mukrHNO7MyUdWjPaQjsZtvEkGQrnnxZobMQY1vUdmoe_vb-6.jpg
ISdnaDJkqfsGyLKAiPh7IQnc2uEWepnE23GOEygVZykAFQy5Qphli4JUVszz_vb-7.jpg
rc7kuhyUreXFSC6SnDlrNhSmtO3yJASZymfhEtJ0qpbXIP0zUeMcvCrdDWiW_vb-10.jpg
61Qwzd9yJluQKSTX4TBXSgg2fDX23SNZ7d11vQOv04H8Xepf93O9DeLefWtK_vb-8.jpg
hTWCPWvG4E12rIUTPvmZXMNBnCtvVRarGfFb7SY7XwHUTJTIM4TPw54yL96C_vb-9.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera