Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Spiętrzenie na las

 

Czas czytania: ~1 min


hfmzYZKuaCLDoqYiIKwZEzFN0nn2Lx1SEmxCvHYwd91t5gFScbvdd2jF2dAH_jna-model-01.jpg
W konkursie Architektura Województwa Śląskiego 2010 otrzymały Grand Prix i tytuł Obiektu Roku. Domy sąsiedzkie w Rybniku zaprojektowane przez pracownię jojko+nawrocki architekci zdobyły uznanie jurorów za „wyważony i elegancki sposób myślenia o budynku mieszkalnym”, a także „zaskakujące walory przestrzenne” wyróżniające je na tle podmiejskiej zabudowy. Tworzące zespół budynki są jak pozytyw i negatyw – jeden czarny, drugi – pokryty okładziną z jasnego drewna. Oba mają jednak proste, minimalistyczne bryły i oba nakryte są spadzistymi, zielonymi dachami, dzięki którym wydają się w naturalny sposób wyrastać z otoczenia. Założenia autorskie: Współpracę z inwestorami rozpoczęto od symulacji podziału parceli. Ostatecznie z długiej i wąskiej działki wydzielono trzy mniejsze, na których należało zaprojektować dwa domy jednorodzinne odpowiadające różnym potrzebom i budżetom oraz spełniające podstawowy warunek klientów, że budynki powinny być nowoczesne. Projekt domów w Rybniku to próba odpowiedzi na pytanie: Co oznacza dzisiaj „dom współczesny”? Ich strukturę oparto na bazie niezmiennych danych, trwale wpisanych w określoną lokalizację, takich jak nasłonecznienie, sąsiedztwo lasu, usytuowanie dojazdu oraz widok na zabudowę ze wzniesienia drogi obsługującej. Spiętrzenie domów w części południowej umożliwiło otwarcie większej liczby pomieszczeń na las, a zielone dachy dodatkowo wpisały budynki w otaczający krajobraz. Projektowanie jednocześnie na obszarze trzech parceli pozwoliło na stworzenie niewielkiego założenia urbanistycznego, gdzie odpowiednia forma i układ domów mają na celu także poprawę jakości przestrzeni sąsiadów. AUTORZY: jojko+nawrocki architekci www.jna.com.pl Konstrukcja: Leszek Bojda Powierzchnia użytkowa: 390 m2, 240 m2 Projekt: 2007 Realizacja: 2008-2009 fot. Michał Jędrzejowski
3wuXMdApygb95fwKW8SDrECtNJZSYf5jJKeDh5obXQ55XVT0yLBRVQgtK67P_jna-01.jpg
Y1s6Zyyy3iVFb0GI0wzligaXBaUSZFNp7GZuXIiS8Gu4pehHsYHjwExjoUWI_jna-02.jpg
YD9TWHjLm7UMuotjr1m11aQijSjPGF4mhYRoMxrvtIC1s50QthRNZ0at9z7U_jna-03.jpg
CipAQR2M4WJeMi5H4qSQ6m2LB6db6WFxMBCV6rPRbBxRYDNFtTwKdk7MjbCq_jna-04.jpg
kRwGRi6lgtQAlnSmwL7N0CvfYLwfpQbxo6p4FSVcrK10gye64hPhksjBPKnv_jna-05.jpg
UEqjxfz3DlePfXqnKLsHGd7fivEhUdh2UlnFsL6nBqZrK2Y057lD5MqP9Ym7_jna-06.jpg
uz863wKzYpXkC5lxyMX9E2AcsTTT4M3AefdOwotgELlkdJZx39ev5R0f4w5h_jna-07.jpg
18hSAXZfsAxtm6QwHMO4Qwy5kN2PzRIBTuqGEwIhHpC5t8eRQm6gvYLk22MR_jna-context-data.jpg
1qS3diGhpxGr9RlsPZomlqg7ZL7o5IhXOQcdRNk7rhxhxFvDUCEd4O7I5g5K_jna-houses-abc-on-the-plot.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera