Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


W ludzkiej skali

 

Czas czytania: ~2 min


yE29YWHmmYAruqU6TX7AdW7QylIkb3wgfPHSq8rVDfAyWAoHnLcZebd9zXOc_bvn-youth-mental-health.jpg
Według jury konkursu World Architecture Awards 2010, towarzyszącego festiwalowi architektury w Barcelonie, najlepszy budynek świata w kategorii służby zdrowia w 2009 r. powstał w Sydney. To ośrodek zdrowia psychicznego dla młodzieży przy Brain and Mind Research Institute (BMRI) zaprojektowany przez biuro BVN Architecture. Wśród jego konkurentów był między innymi szpital CircleBath Normana Fostera w Wielkiej Brytanii.

Budynek wzniesiony w poprzemysłowej dzielny Camperdown został przez sędziów uznany za “dzieło architektury wybitne pod wieloma względami – prostoty projektu, dostosowania do kontekstu miejsca oraz wymagań funkcjonalnych, formy zewnętrznej i zastosowania materiałów, a także dokładnie przemyślanej organizacji wnętrz”.

James Grose, dyrektor BVN: “Projekt budynku musiał odpowiedzieć na szereg różnych wymagań i ograniczeń. Z jednej strony, musiał się odznaczać ludzką skalą i tworzyć przyjazne środowisko dla osób z problemami psychicznymi, z drugiej – konieczne było dopasowanie go do lokalizacji w części miasta, w której dominują budynki mieszkalne oraz pozostałości zakładów przemysłowych, nadające Camperdown specyficzny charakter”. Grose podkreśla też, że nagroda World Architecture Festival jest poważnym sygnałem uznania dla australijskiej architektury, która na arenie międzynarodowej przez długi czas utożsamiana była z jedynie peryferyjnymi budynkami silnie zakorzenionymi w unikatowym krajobrazie naturalnym.
RVUw1Ert0isoBJE2ul4DfUqzhvARV2TeN9hze2Xhe6xP6oExNjOk9wT08oh9_bvn-youth-mental-health-2.jpg
BVN Architecture:

BMRI jest częścią Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Sydney, skupioną na badaniach nad zdrowiem psychicznym i problemami klinicznymi związanymi z mózgiem. Budynek należy do satelickiego kampusu uniwersytetu ulokowanego w dzielnicy słynącej niegdyś przede wszystkim z przemysłu odzieżowego.

Fasada istniejącej siedziby Instytutu musiała zostać zachowana. Największym wyzwaniem przy projektowaniu jej rozbudowy było więc dla nas dopasowanie nowego obiektu do zastanej struktury architektonicznej oraz sąsiednich zabudowań. W rezultacie, na starszym budynku umieściliśmy prostopadłościan o elewacjach z półprzezroczystego szkła, które zapewniają mu łączność z otoczeniem, a zarazem umożliwiają dostęp dziennego światła do wnętrz.

Budynek liczy cztery kondygnacje – dwie niższe przeznaczone są na konsultacje i spotkania z pacjentami, dwie kolejne – umieszczone w szklanym prostopadłościanie połączonym z dwoma sąsiednimi budynkami – mieszczą laboratoria badawcze.

Oprócz szkła, na elewacjach i we wnętrzach ośrodka zastosowaliśmy stal, drewno oraz beton – materiały, które odzwierciedlają industrialny charakter dzielnicy. Poszczególne piętra skomunikowane są za pomocą otwartych klatek schodowych oraz małego, centralnego atrium mieszczącego przestrzeń socjalną. Z niego dostępne są wszystkie funkcje budynku.

Fot. John Gollingsa

Zobacz szpital CircleBath
zq7ml85fhaMmRUcgx5xjbXqSwN3f54TrjdhdCHO8KrFdE89W1eTYKmRBFI6R_bvn-youth-mental-health-3.jpg
Ws04ercc3uTiVn7lmiNz53fjvnS8UFXwh0mt9JescWHvzUN9RW0DROSw6fQg_bvn-youth-mental-health-4.jpg
I811N4xU8DRBcpp6xF9qylK9ZG8S1Rpe4Xuu499WvXsEwuhkMVPZFFstqO6f_bvn-youth-mental-health-5.jpg
fwVgvfPVC2WDMyp0IeDmEjfpceNqUFKXFkzt8ASNiD31Vz5xUnUi8JMy6fTe_bvn-youth-mental-health-6.jpg
GoIdGkno0t5Yc3HWKbcB27go0RpmCBZyIF91PZzP6NHOGkUwtCAnwwqIX3lv_bvn-youth-mental-health-7.jpg
rYkBx1H7QQdYia6gxVUGfbhjj2BKPQwaifXetc9FKeO0J7L7PXzR9KwOWnS0_bvn-youth-mental-health-8.jpg
is9qDtZHkMjoCtwltlS6QBqQzBj3tgaekmHWnMbwZcD2YHNrMEBxXBFFFBEF_bvn-youth-mental-health-9.jpg
Acbgz2sZbbJ5P3T3Gl4IG6ybXbcJfoXTkrmlFiKVxDk5goft0c0DTy2Hpnc9_bvn-youth-mental-health-10.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS
Apartamenty Niemcewicza 17 – nowa realizacja architektoniczna JEMS

Na Starej Ochocie, w otoczeniu przedwojennej zabudowy mieszkaniowej dwa lata temu powstała nowa real ...

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera