Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Nowe zaraża stare

 

Czas czytania: ~2 min


xEtmaR9fYhVN8j9TWhbTB6MUQ2vLCP2D3TfLW41GPspyGsdhzxiP4BpggTL1_macro-museum.jpeg
Po spektakularnym sukcesie, jakim okazało się nagrodzone tegoroczną nagrodą Stirlinga MAXXI Zahy Hadid, Rzym wzbogacił się o kolejne muzeum. 5 grudnia 2010 r. otwarte zostało Macro Musem, czyli Muzeum Sztuki Współczesnej. Jego projekt powstał w paryskim biurze Odile Decq.

Na potrzeby muzeum zaadaptowany został budynek dawnego browaru Peroni z początku XX wieku, który poddano gruntownej renowacji i rozbudowie. Konkurs na projekt tej interwencji Decq wygrała w 2001 r., proponując odważne rozwiązania mocno ingerujące w historyczną tkankę budynku – sieć przeplatających się ramp i iluminowanych klatek schodowych, ogród bambusowy, taras na dachu oraz transparentną strefę wejściową. Koronnym elementem projektu jest czerwony zygzak przecinający dziedziniec, foyer, ogród, restaurację i dach budynku. W ten sposób Decq chciała uniknąć statyczności i centralności przestrzeni na rzecz ciągłego napięcia i dynamicznej równowagi, które mają potęgować doznania płynące z odkrywania dzieł sztuki

Odile Decq:
Muzeum Sztuki Współczesnej w Rzymie powstało w dawnym browarze Peroni. Przestrzenie ekspozycyjne, magazyn dzieł sztuki, sala konferencyjna, biblioteka i restauracja zostały umieszczone w dawnym budynku przemysłowym i skonfrontowane z historycznym dziedzictwem. Nowe muzeum łączy istniejącą, statyczną strukturę z dynamiką, ruchem i transparentnością.

Każdy fragment przestrzeni muzeum konfrontuje horyzontalność i wertykalność, wnętrze i zewnętrze. Stare i nowe, przestrzeń ekspozycyjna i przeznaczona na inne aktywności, foyer i ogród na dachu płynnie się przenikają, a jednocześnie są wyraźnie wyartykułowane i odrębne. Nowe infekuje wszystko dookoła, a każda część zyskuje klarowny wyraz i staje się atrakcyjna.

Powierzchnia dachu jest krajobrazem, projekcją szlaku sztuki na niższych poziomach budynku. Daje to efekt ciągłości przestrzeni. Abstrakcyjny ogród jest ogólnodostępny. Oferuje różnorodność materiałów i faktur pod stopami: szorstkość, głębię, gładkość, zagęszczenie, jasność, matowość. Piasek, żwir, gładkie wapienie, jasne powierzchnie wody i trawa sprawiają, że taras staje się miejscem spokojnym, świeżym, dostarcza doznań zmysłowych. W jego centralnym punkcie umieszczony został odświeżający powietrze zbiornik z płynącą wodą.

Całe muzeum jest dynamiczną przestrzenią, w której trwa nieustanny ruch, przepływ ludzi i energii – od części ogólnodostępnej przez prywatną z powrotem do publicznej. W przeciwieństwie do otaczającej ją dookoła dynamiki, sama część ekspozycyjna jest bardziej neutralna. Umieszczona jest w nieregularnych, ale prostych wnętrzach, a przestrzeń, jaką mają do dyspozycji artyści daje wiele możliwości aranżacji.

Powierzchnia muzeum: 12 tysięcy metrów kwadratowych.
HQuCvCdUFIIBnwvrXHoUSwMoAaT46BRV2ihF7CKQceB2ChsMTa2S61vZaVIR_macro-museum-2.jpeg
sGj78tv29YAGnYAim3MuAuRHpD5AuqXTdwv91464H0il7Sh2eGDQ8K80QCPV_macro-museum-3.jpeg
57Wba3LXimyvqji4Uqx1iSgSDdronyo3sYjj5bERUGJMEIqCAiTMw6Z8cCX4_macro-museum-4.jpeg
dJYNBbm7uT4PdqPF4zjj4uSraMRATpKgH8BTMFlH4R3u2DGDvhl1lBx38uFg_macro-museum-5.jpeg
WcLXddrocKXrs86JnO9cDjaMTOLR1CY7JfNSUwnv7ODXKSh5Ji2EN71WhKXL_macro-museum-6.jpeg
sz6mhQOtnoOmakrKUwuHEyhtisvKOD1Z3jzkv4OqBmTAuJDuftuiXXp9JslH_macro-museum-7.jpeg
CPDC0F6YndjB8vHiDzmnbQOLbXUpB6PUyFzmYAjoxEfJwyoR4x1AeAHAtOqK_macro-museum-8.jpeg
2STIa7fQYdCoXS9nt6IBGfDhs7cM3iS8F1OEhDM6EDx0jxtI8Xq9b9BK9nfV_macro-museum-9.jpeg

Zapraszamy do zakupów w naszej księgarni

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera