Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Stadion z placami

 

Czas czytania: ~5 min


soPLAcrUMjaFML3nl9bHTJdVpD9Or1pEC5tJI4a6N1zYqwUKtfJCMnFwgc0z_cracovia-0027.JPG
5 września 2010 r., w niewiele ponad 14 miesięcy od rozpoczęcia budowy, otwarty został nowy stadion Cracovii. Chcąc nadać mu miejski charakter, odpowiedni dla lokalizacji w pobliżu tak ważnych obiektów, jak Muzeum Narodowe i Biblioteka Jagiellońska oraz krakowskich Błoni, architekci nadali mu prostą, nowoczesną formę, wyróżniającą go na tle „typowych” stadionów piłkarskich. Konkurs na projekt nowego stadionu Cracovii w lipcu 2007 r. wygrało konsorcjum Estudio Lamela – Sener. Celem inwestycji była przebudowa istniejącej areny na zamknięty obiekt z zadaszonymi trybunami, spełniający wymogi stadionów kategorii III UEFA i stadionu treningowego EURO 2012 oraz umożliwiający rozgrywanie meczów najwyższej klasy organizowanych przez Polski Związek Piłki Nożnej. Stadion może także służyć jako miejsce koncertów i innych imprez masowych. Koncepcja przebudowy obiektu Cracovii obejmowała również zintegrowaną z nim halę sportową, której realizacja planowana jest w kolejnym etapie inwestycji. Założenia autorskie: Teren, na którym znajduje się stadion Cracovii, zamknięty jest ulicami: Al. Focha od strony północnej, ul. Kraszewskiego od zachodu i ul. Kałuży od wschodu. Ma on duże znaczenie dla tego fragmentu miasta, w niewielkiej odległości znajdują się istotne obiekty użyteczności publicznej – Muzeum Narodowe, Biblioteka Jagiellońska, budynki Akademii Rolniczej i Uniwersytetu Jagiellońskiego. Działka od północy, poprzez Al. Focha, graniczy z terenem zielonym Błoń (wpisanym do rejestru zabytków), które wraz z Parkiem Jordana, terenami klubów sportowych, bulwarami nad Rudawą, wzgórzem św. Bronisławy i Laskiem Wolskim stanowią największy w mieście kompleks rekreacyjny. Teren ma położenie istotne dla widoków sylwety miasta w ujęciach od Al. Focha w kierunku Kopca Kościuszki, ekspozycji w kierunku Wawelu z Błoń Krakowskich oraz widokach panoramy miasta z punktów na Kopcu Kościuszki oraz na Wzgórzu Wawelskim. Jednym z podstawowych założeń projektowanej przebudowy istniejącego stadionu była próba zwrócenia tego terenu przestrzeni publicznej i mieszkańcom miasta. Dzięki zamknięciu wszystkich funkcji w kubaturze budynku, udało się stworzyć obiekt publiczny z dwoma miejskimi placami – jednym od strony ul. Kałuży, stanowiącym oprawę głównego wejścia na Stadion i drugim od strony ul. Kraszewskiego. Ich posadzka została zaprojektowana z wykorzystaniem przewijającego się w projekcie motywu pasów. Aby umożliwić sprzedaż biletów w czasie, kiedy stadion jest zamknięty, na ogólnodostępnych placach zostały zlokalizowane kioski z kasami. Zaprojektowany obiekt ma dopełniać, a nie konkurować z sąsiadującymi elementami przestrzeni publicznej. Dla osiągnięcia efektu lekkości i uniknięcia wrażenia przytłoczenia przez 150-metrową fasadę północną w widoku od strony Błoń, obramowujące ją drzewa „powtórzono” w postaci rytmu smukłych pionowych elementów konstrukcyjnych, miedzy którymi zaprojektowano wypełnienie refleksyjną fasadą szklaną. Powstały w ten sposób ciąg pasów na elewacji jest nawiązaniem do wielkiego porządku kolumn Muzeum Narodowego i jednocześnie twórczą interpretacją motywu pasów z klubowych barw Cracovii. Fasada skrywa funkcję komercyjną budynku – powierzchnie usługowe pod wynajem i restaurację z widokiem na płytę boiska. Elewacja południowa została zaprojektowana zgodnie z zasadą podziału konstrukcyjnego dźwigarów zadaszenia trybuny głównej z dodatkowymi pionowymi elementami żaluzji w okładzinie z płyt kompozytowych aluminiowych. Elewacje wschodnia i zachodnia mają układ horyzontalny. Jako główny materiał elewacyjny wybrano płyty ceramiczne w kolorze jasnego beżu. W wejściach do holi głównych (od strony wschodniej i zachodniej) zostały zaprojektowane ściany z krat stalowych z systemem przesuwnych skrzydeł, co umożliwia niemal całkowite otwarcie fasady w czasie zapełniania się stadionu podczas meczów i imprez masowych. Zastosowanie w holach głównych takiej samej posadzki jak na placach przed budynkiem zaciera granice pomiędzy wnętrzem i zewnętrzem. Płyta boiska mieści pole gry o wymiarach 68 x 105m, pokryte naturalną murawą trawiastą wyposażoną w system podgrzewania, zraszania i drenażu. Widownię stadionu na 15 tysięcy miejsc siedzących zaprojektowano w kształcie prostokątnej niecki. Krzywa nachylenia trybun umożliwia uzyskanie optymalnej przewyżki nad poprzedzającym rzędem, która mieści się w przedziale 9-15cm dla trybun i ponad 13,5-20cm dla bardziej komfortowej trybuny VIP. Ze względu na proporcjonalnie niewielkie gabaryty obiektu, prawie 100% miejsc siedzących na stadionie mieści się w zasięgu 90 m od punktu środkowego boiska. Ta odległość, zgodnie z wytycznymi dla projektowania stadionów, uznawana jest za zasięg optymalny dla widzów. Proponowana kolorystyka siedzeń (pozornie przypadkowo rozrzucone siedziska w kolorze białym, jasnoszarym, czerwonym i ciemnoczerwonym) jest twórczą i nowoczesną interpretacją klubowych barw i pasów Cracovii. Na poziomie +1, w centrum trybuny południowej znajduje się sektor VIP dostępny odrębnym, kontrolowanym wejściem od strony fasady południowej. Na poziomie +2 znajduje się poziom sky-box, czyli wynajmowanych lóż dla indywidualnych klientów, do których dostęp prowadzi z holu VIP lub bezpośrednio z zewnątrz obiektu. Mogą być one wynajmowane lub dzierżawione jako przestrzeń biurowo-konferencyjna. Na poziomie +4 znajduje się wydzielony sektor dla prasy i reporterów. Dla zawodników, sędziów i delegatów została przeznaczona centralna część parteru podtrybunia południowego z holem wejściowym i punktami udzielania wywiadów, salą konferencyjną i strefą roboczą mediów oraz strefą szatniową. Zawodnicy i sędziowie dostają się na płytę boiska przedłużeniem głównego korytarza, przechodząc obok pomieszczeń kontroli antydopingowej i pomieszczenia badań lekarskich. Stadion przystosowany jest do potrzeb kibiców niepełnosprawnych. Konstrukcja stadionu składa się z żelbetowej konstrukcji trybun i stalowej konstrukcji zadaszenia, dla której konstrukcja betonowa stanowi podporę. Autorzy: Konsorcjum Estudio Lamela S.A/Estudio Lamela Sp. z o.o.- SENER S.A./ SENER Sp. z o.o. Architektura : Estudio Lamela S.A/Estudio Lamela Sp. z o.o Zespół projektowy: Architekci: Carlos Lamela, Pierluca Roccheggiani, Adam Kulikowski, Piotr Krajewski, Magdalena Morelewska, Maja Chęcińska, Matteo Canepari, Julita Kucharska- Dziuba, Martyna Tejwan, Ireneusz Asman, Paweł Pieniężny, Agnieszka Łozińska Joanna Skórzyńska, Przemek Kaczkowski, Grzegorz Skowroński Konstrukcja: SENER S.A./ SENER Sp. z o.o. Instalacje: NIRAS Polska Sp. z o.o. Ochrona przeciwpożarowa: PROTECT Projekt fasady: INTRO PROJEKT Projekt komunikacji drogowej: SENER S.A./ SENER Sp. z o.o. Architektura Krajobrazu: Bronisz Architektura Krajobrazu Powierzchnia działki: 48 727 m2 Powierzchnia użytkowa stadionu: 16 031 m2 Powierzchnia trybun: 7389 m2
qrDKjBNiI8YBReUdLFKPJY9pSIvysE7k6p559B71cRHBdBuamTfAAh40rPxN_cracovia-0035.JPG
JngQTjVKZzIeQHX7cwnRZQLk6H57qhF315SQ1k7Q9bRuoBqr9IYY1RFhvlNv_cracovia-0047.JPG
qnJhE1L6YV2xPb9UyujcvnQLSRmfWC38D0hlBSWPorAbj5qBnHerrmvuIBKL_cracovia-0054.JPG
GW6G69OV9FHsDV19iTp4gsRp3qNBEHTN0pdUWr8u9ELuMk2ab8a76xe6mwVq_cracovia-0112.JPG
0XsykPGyZsUHCHkUUFqkrVb0CDnghvZpiK9VRHutWRBsJrFydktHqssNVLVE_cracsyt.jpg
XTtml6DprBV6IdNgNQVsfzKE9SdlVDk3lS9GaadFChKjJovsGhm9CpXmD47v_cracpoziom0.jpg
MFMxoSsnRIRgZuUL1ulDJpM2yWqTyemSTkIIXtoD9YGm8xylucbUQ8TDzxiB_cracpoziom2.jpg
EnChAa1DgfWt1wvqwfhXD5VXmBZo2hZR6Ebk22qt7XV6gfmm6sGjtQ7P6VQm_cracpoprzeczny.jpg
1dmZKj5Fzh1hotfL5TU5exdk7vQXSAferivD8RXsNzwNzBUNAmMzZNi8eU0C_cracpodl.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera