Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Słoma z oknem

 

Czas czytania: ~2 min


gXxHSczPnBQuAYXFoh7gmdudd5rIFgyIeoJPOAhBxI7ovFqEM4ZlhRoONMIv_arjen-reas-living-on-the-edge.jpg
Moda na proste, neomodernistyczne domy trwa nie od dzisiaj. Czasami jednak nowoczesność tęsknie spogląda w stronę tradycji, czerpiąc z niej archetypiczne formy i naturalne materiały. Dzięki temu mariażowi, kojarzona z purystyczną surowością, współczesna architektura zyskuje bardziej przytulny, czasem wręcz rustykalny charakter. Projektując dom jednorodzinny na przedmieściach miasteczka Zoetermeer w Holandii, architekci z młodej rotterdamskiej pracowni Arjen Reas sięgnęli do tradycji, która w Europie niemal całkowicie zanikła. We współpracy ze strzecharzem, Janem Voogtem Rietdekkersem, stworzyli nowoczesną wersję wiejskiego domu ze słomianym dachem. Arjen Reas: Dom powstał na zlecenie przedsiębiorcy, który wraz z rodziną mieszkał w centrum miasta, ale chciał się przenieść do spokojniejszej okolicy na jego obrzeżach. Działka, na której został zbudowany, znajduje się w miejscu, gdzie miasto spotyka się z otwartą przestrzenią, znikając z pola widzenia. W tym na poły wiejskim otoczeniu, umieściliśmy prostą, kubistyczną bryłę, który łączy w sobie tradycję i nowoczesność. W dawnych czasach, budując domy ludzie zwykle stosowali proste formy i plany, do krycia dachów używali słomy, a ściany wznosili z kamieni i zaprawy gipsowej. Zadaniem, z jakim postanowiliśmy się zmierzyć, była fuzja tradycyjnych metod i współczesnej formy. Połączenie prostoty, trwałości i ekspresji. Zestawienie dwóch różnych, ale rozpoznawalnych w holenderskim krajobrazie materiałów – nierównej faktury słomy i gładkiego, białego tynku na ścianach zaowocowało strukturą, która jest zarazem nowoczesna i tradycyjna. Zwarta połać strzechy daje przy tym skuteczną ochronę przed czynnikami zewnętrznymi. We wnętrzach zastosowaliśmy przede wszystkim naturalne materiały, które wprowadzają unikatową, spokojną atmosferę. Jednym z priorytetów podczas projektowania domu było zapewnienie mieszkańcom widoków na otaczający krajobraz oraz maksymalnej ilości światła dziennego w pomieszczeniach. W ciągu dnia promienie słońca dodają wnętrzom dynamiki, w nocy zaś dom promieniuje światłem na otoczenie, wyraźnie zaznaczając w nim swoją obecność. Dzięki usytuowaniu budynku na lekkim wzniesieniu terenu, mieszkańcy mogą wjechać z ulicy wprost do garażu. Obok niego, w piwnicy znajdują się także dwa pomieszczenia gospodarcze oraz klatka schodowa prowadząca do głównej części domu z przestronną, otwartą kuchnią i pokojem dziennym, który wielkimi, przeszklonymi, przesuwnymi drzwiami otwiera się na taras i ogród. Strefa wejściowa do domu jest zaskakująco przestronna i – dzięki oddzieleniu od kuchni jedynie transparentnym przepierzeniem – dobrze oświetlona. W części tej znajduje się komórka, toaleta, garderoba i klatka schodowa prowadząca na piętro. Tam zaś ulokowano sypialnie mieszkańców z łazienkami, z których także roztacza się widok na otaczający krajobraz. Realizacja: 2010 Lokalizacja: Zoetermeer Klient: prywatny Wykonawca: CL De Boer & zn. B.V. Strzecharz: Jan Voogt Rietdekkers Fot: Kees Hageman
gNaX99OKc8PXnjgoTsJN440sEhmyHIgQi4gvSdFQEOTf6vRYudLcLbscPGVb_arjen-reas-living-on-the-edge-2.jpg
m8THEeDgu7myhy26LNDv9KhzflBTRCyX5k9WlbnaHbV0KzottBCKVsiFWl51_arjen-reas-living-on-the-edge-3.jpg
keMal5m7FVp0POxqRQEm3XX47UmBR0zkpPeTKlTVMCd8VXzyLOJCcF8LrqBM_arjen-reas-living-on-the-edge-4.jpg
Smb0y7oOQfRR3aPIeimqnQMobRzNZ0zVwp4ZzISl3FU1b98SmbftpNg6F4Gj_arjen-reas-living-on-the-edge-5.jpg
wGcOXwcqUKMpFpTM2kmd9v4okClNlFgYwVeS4O24zZy4EvGqzEI8gNOlyWO8_arjen-reas-living-on-the-edge-6.jpg
kkUD6wViOIf2uZdEMjzKCIor3CnPTNMPAhJVZgfpzbGUFSuRZkg4sXAMKlP2_arjen-reas-living-on-the-edge-7.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018
Znamy zwycięzców Konkursu Koło 2018

Konkurs Koło w tym roku obchodził swój jubileusz – odbyła się jego 20. edycja. Jego celem od początk ...

Face2Face Business Campus
Face2Face Business Campus

Face2Face Business Campus swoją nazwę zawdzięcza wzajemnemu ustawieniu dwóch budynków, z których zło ...

Ażurowy szpital
Ażurowy szpital

Na gmach szpitala, który powstać ma w mieście Tambacounda w południowej części Senegalu rozpisany by ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera