Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Zeitgeist w hotelu

 

Czas czytania: ~3 min


R0jzjaWCxuQdJeZvQmC8pzudHIHRe3G9sk9ggGP0iTJxSTm857TA1kkDGclh_nhowberlin.jpg
Słowa-klucze dla koncepcji wnętrz berlińskiego hotelu NHow, który został otwarty w listopadzie 2010 r., to infoestetyka i digipop. Ich projektant, Karim Rashid, dążył do wykreowania „technoorganicznej” przestrzeni, która stanie się emanacją ducha epoki i manifestacją nowoczesności stolicy Niemiec.
nVOfk5fB3tst6WhoQbAlsaBeQLgd3mWLs15Z2Yz55sQ2OhIw1B8ol293RgUc_nhowberlin-2.jpg
Hotel NHow zlokalizowany jest bezpośrednio nad Sprewą, kilka minut spaceru od centrum Berlina, w otoczeniu architektonicznej mieszanki odrestaurowanych dawnych obiektów portowych i nowoczesnej architektury. Budynek hotelu, zaprojektowany przez Sergieja Tchobana z biura nps tchoban voss, przyciąga wzrok odważnie nadwieszoną nad rzeką prostopadłościenną bryłą, dla której inspiracją było ramię portowego dźwigu i która ma być ukłonem w stronę historycznej funkcji miejsca.

Projektując wnętrza hotelu, Rashid chciał stworzyć pomost miedzy cyfrową erą informacji a fizycznymi i duchowymi potrzebami ludzi. Wyjaśnia: „Moja wizja łączy technologię, fakturę, kolor i doznania wzrokowe, odpowiadając na potrzebę życia w prostszym, mniej chaotycznym, ale za to bardziej zmysłowym środowisku. Design otacza nas na każdym poziomie życia, może uczestniczyć w definiowaniu i kształtowaniu naszego środowiska, a także tworzeniu nowych, progresywnych ludzkich zachowań i nowego języka. Zawsze zadaję pytanie, czy świat fizyczny jest tak eksperymentalny, pociągający, spójny, inspirujący, spersonalizowany i adaptowalny jak świat cyfrowy? To właśnie chciałem osiągnąć w NHow Hotel w Berlinie – zmysłową przestrzeń, która współistnieje ze światem cyfrowej, wyprowadzonej z danych infoestetyki”.

Wchodzących do hotelu gości wita przestronny hol, w którym zdecydowanie dominuje rzeźbiarska, płynnie ukształtowana lada recepcyjna w intensywnie różowym kolorze – wizytówka nie pozostawiająca wątpliwości w kwestii autorstwa projektu. Ceramiczna podłoga pokryta jest sprawiającym wrażenie trójwymiarowego, komputerowo wygenerowanym wzorem. Z holu przechodzi się do baru, gdzie pojawiły się – również różowe i płynnie uformowane z włókna szklanego – lady, a także biomorficzne, ergonomiczne sofy i fotele. Całość wieńczy rzeźbiarska instalacja w formie plastikowego ‘plafonu’ na suficie. Podobne struktury zintegrowane z oświetleniem pojawiają się także w innych pomieszczeniach części wspólnej hotelu.

Jak podkreśla Rashid, każdy pokój został zaprojektowany tak, by zapewnić użytkownikom komfort i pozytywną energię. W pokojach we wschodniej części budynku dominują kolory wschodu i zachodu słońca – ciepłe odcienie złota i mocny róż. W części zachodniej zaś kolory są chłodniejsze z przewagą szarości, błękitów i delikatnego różu. We wszystkich pokojach pojawiają się dzieła sztuki utrzymane w nurcie digipopu. Podłogi – wykonane z laminowanego drewna pochodzącego z recyklingu – pokrywają podobne, parametryczne wzory jak w części wspólnej. Sztuczne oświetlenie można modyfikować, tworząc nastrój sprzyjający pracy, rozrywce lub odpoczynkowi.

Ponieważ NHow Hotel jest hotelem muzycznym, znajdują się w nim także dwa profesjonalnie wyposażone studia nagraniowe.

Projekt: NHow Hotel Berlin
Program funkcjonalny: 304 pokoje, studio nagraniowe, sale konferencyjne, bar, restauracja, centrum wellness
Klient: NH Hotels
Architektura: nps tchoban voss
Wnętrza: Karim Rashid
Zespół projektowy: Karim Rashid, Camila Tariki, Kamala Hutauruk, Cece Stellies, Julie Lee, Evan Mccullough
Realizacja: luty 2008 – listopad 2010
LDyYbXO4OMkPwiG4mUZ3y9v5uwysHQL7wDdMPtMVFJb0KJxGFjK8MO32DFmI_rashid-nhowberlin.jpg
BwiFN2lhTDxcQC95xUczpBxHnBADTiY5lj9OOhIbfSYMQiCAf04bzMp4tvb7_rashid-nhowberlin-2.jpg
fJdhM2djDoHs80vQNEyAgmvCKV6z0eWMsREyAjRksR0ovJMsmeHpT3pJzLo7_rashid-nhowberlin-3.jpg
Wh6q4MoOOGiyachXXxBftJO0Z6dQS0GYFOsf3RHPp4NWwUIEGzmRGylRRFsh_rashid-nhowberlin-4.jpg
SjoHwHdpYljhWAxbPNtyZCCsM0iw2m8FTwZkZYbs7REbda3ZRN8GpOjGxmAg_rashid-nhowberlin-5.jpg
sLde1REwqK3Vp2cLlo3jcxAhC2i7mGdTmu6NvRmLbb2OjCv1s7BRcBYs7GNB_rashid-nhowberlin-6.jpg
r2LIV9VJUfnNqSOJJKcuXfsBQsCm5WhojCDD0NI3EsFQ0Hihb2hL20OoEV7a_rashid-nhowberlin-7.jpg
skyWGawUqiXJuN5Dyi7twk2Alx60JgMAY3c6gcIdrTGSJb3K7BWRMbX8mQYD_rashid-nhowberlin-8.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

Mies van der Rohe Award: polskie nominacje
Mies van der Rohe Award: polskie nominacje

EU Prize for Contemporary Architecture - Mies van der Rohe Award – to najważniejsza nagroda architek ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera