Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Sport w Kórniku

 

Czas czytania: ~5 min


t6Gdi69OqhgSohNxLFiccBtL9JgcnE7Jm9QN93IgF8QYzPO4h2AaToV0MbSQ_csrko-kornik.JPG
W ubiegłorocznym plebiscycie Sztuki-Architektury jednym z kandydatów w kategorii „sport” było – wówczas jeszcze w budowie – Centrum Rekreacyjno-Sportowe i Kulturalno-Oświatowe w Kórniku zaprojektowane przez dwie śląski pracownie – Ovo Grąbczewscy Architekci i Małgorzata i Adam Zgraja Architekci. Dziś prezentujemy efekty. W listopadzie 2010 r. dobiegła końca realizacja pierwszego etapu inwestycji – otwarta została hala sportowa i basen. Założenia autorskie: Kórnik jest miejscowością położoną w odległości 20 km od Poznania. Leżący na terenie gminy zamek z arboretum należącym do najstarszych i najbogatszych parków dendrologicznych w Polsce jest jedną z ważniejszych atrakcji turystycznych w województwie wielkopolskim. Jednocześnie, ze względu na swoje położenie, Kórnik stał się atrakcyjny dla polskich i zagranicznych inwestorów i należy aktualnie do najprężniej rozwijających się gmin w regionie. W 2006 roku władze gminy ogłosiły konkurs architektoniczny na koncepcję centrum rekreacyjno-sportowego i kulturalno-oświatowego, które miało się stać nową atrakcją turystyczną miasta. Zwyciężył w nim projekt przygotowany przez konsorcjum dwóch biur projektowych ze Śląska: OVO Grąbczewscy Architekci oraz Małgorzata i Adam Zgraja Architekci (autorzy: Małgorzata Balcer-Zgraja, Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Adam Zgraja). Pod koniec 2010 roku oddano do użytku część rekreacyjno-sportową, na którą składają się hala sportowa oraz kryta pływalnia z centrum odnowy biologicznej. Na realizację w drugim etapie, czeka budynek kulturalno oświatowy, który stanowi integralną część koncepcji urbanistyczno-architektonicznej. Lokalizacja obiektów w centrum miejscowości w pobliżu historycznego Rynku oraz w sąsiedztwie prowadzącej do Poznania trasy szybkiego ruchu ma sprzyjać powstaniu prężnie działającego ośrodka o znaczeniu lokalnym i ponadlokalnym. Autorzy uznali, że projektowany zespół musi spełniać kilka podstawowych warunków. Po pierwsze – charakteryzować się spójnym rozwiązaniem przestrzennym przy zróżnicowanej funkcji. Po drugie – powinien być dobrze połączony z Rynkiem, najlepiej pasażem wzdłuż ul. Dworcowej oraz dobrze skomunikowany z trasą dojazdową do Poznania. Po trzecie – nowe obiekty należało powiązać ze znajdującym się w bezpośrednim sąsiedztwie budynkiem szkolnym oraz – wzdłuż ulicy Krasickiego – z pobliskim osiedlem mieszkaniowym. W celu uzyskania spójnego rozwiązania przestrzennego, halę sportową i basen połączono holem w jeden obiekt o charakterze sportowym. Odrębny budynek o funkcji kulturalno-oświatowej (zawierający między innymi wielofunkcyjne audytorium, bibliotekę oraz kręgielnię) stanowić będzie kontynuację pasa przestrzeni holu wielofunkcyjnego. Podobnie jak zaprojektowane elementy zagospodarowania terenu (otwarte tereny sportowe oraz pasaż wzdłuż ulicy Dworcowej) czeka on na realizację w kolejnym etapie inwestycji. Dopiero wówczas czytelny stanie się zamysł całości. Obiekty kubaturowe miały się bowiem z założenia uzupełniać, „przestrzennie zazębiać”. Miały być one powiązane pasem przestrzeni publicznej, który rozpoczyna się na terenach sportowych projektowanych przy istniejącej szkole. Wykończone białym klinkierem budynki sportowe rozcięte są przeszklonym holem, który stanowi kolejny element pasa przestrzeni publicznej. Hol jest w rzucie wycofany od lica elewacji frontowej, dzięki czemu powstaje plac wejściowy przed budynkiem. Poprzez ulicę Krasickiego plac ten będzie się łączył ze strefą przed budynkiem kulturalno-oświatowym. Kontynuacją tego pasa przestrzeni o charakterze wielofunkcyjnym, będzie hol nowego budynku widoczny na czarnej tym razem, klinkierowej elewacji, jako horyzontalny pas przeszklenia. Budynek będzie nadwieszać się nad placem głębokim wspornikiem o wysokości jednej kondygnacji. Wysunięcie potęgować ma efekt przestrzennego powiązania zespołu ponad ulicą dojazdową do osiedla, która faktycznie dzieli teren opracowania na dwie części. Również detale architektoniczne, takie jak bazaltowa posadzka placu wchodząca do wnętrza obiektów, asymetryczne skosy przeszkleń na elewacji, sposób rozmieszczenia świetlików dachowych, czy tubusy kiosków-punktów informacyjnych, swobodnie rozmieszczonych w pasie wielofunkcyjnym, służyć mają zespoleniu założenia w jednolity przestrzennie kompleks obiektów. Kompozycja zrealizowanej w pierwszym etapie „białej” części kompleksu stanowi odrębną całość. Budynki sportowe otwierają się przeszkleniami w kierunku ulicy Krasickiego. W tej części znajdują się pomieszczenia o największej kubaturze i wysokości 9 m: hala sportowa o wymiarach 29 m x 52 m i hala basenu o niecce 12,5 m x 25 m, głębokości 1,4 m x 2,2 m. Zespoły szatni usytuowane zostały pod pasem widowni wzdłuż całego założenia. Od strony szkoły zlokalizowano dwupoziomowy pas mieszczący mniejsze sale ćwiczeń z zapleczami i biura oraz pomieszczenia odnowy biologicznej w części basenowej. Ze względu na głęboki trakt budynku, wnętrze bloku doświetlone zostało światłem dziennym pośrednio. W elewacji zewnętrznej wykonano przeszklenia stanowiące kompozycję okien w systemie ślusarki aluminiowej oraz powierzchni wykonanych dyli szklanych. Podobnie rozwiązano wewnętrzną elewację wzdłuż korytarza. Głębiej, w blokach szatni, przewidziano system naświetli. Ze względu na wysoki poziom wód gruntowych, budynek hali jest niepodpiwniczony. W części basenowej zastosowano podpiwniczenie techniczne. Źródło: OVO Grąbczewscy Architekci & Małgorzata i Adam Zgraja Architekci Obiekt: Centrum rekreacyjno-sportowe i kulturalno-oświatowe w Kórniku, Etap I : Kórnickie Centrum Rekreacji i Sportu OAZA – hala sportowa i basen Lokalizacja: Kórnik, ul. Krasickiego Zespół projektowy: OVO Grąbczewscy Architekci + Małgorzata i Adam Zgraja Architekci (konsorcjum równorzędnych partnerów) Autorzy: Małgorzata Balcer-Zgraja, Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski, Adam Zgraja Inwestor: Urząd Miejski w Kórniku, Kórnik , Pl. Niepodległości 1 Kalendarz: I nagroda realizacyjna: 2006 Projekt: 2006 – 2007 Realizacja hali sportowej i basenu: 2008 – 2010 Dane obiektu: powierzchnia zabudowy A.zespół hali widowiskowo-sportowej wraz z holem wielofunkcyjnym: 3 390 m2 B.zespół krytej pływalni: 1 630 m2 kubatura brutto A.zespół hali widowiskowo-sportowej wraz z holem wielofunkcyjnym: 40 660 m3 B.zespół krytej pływalni: 19 580 m3 powierzchnia użytkowa A.zespół hali widowiskowo-sportowej wraz z holem wielofunkcyjnym: 4 360 m2 B.zespół krytej pływalni: 2 490 m2
KLnRDG5bCh1sT23etDppqT5pX5bvvrcmjG4hFlsfvSslH2MR6TIrlgBxJ7eC_csrko-kornik-2.JPG
nIkgs36cgs0EbZ5xF1hgj7rCLSoFQ6OUJGzDUtlj6M4EhzEF4LMKRdRzg3Xc_csrko-kornik-3.JPG
FnWGXwtdnyEIx3MBhBi69GcA8aKzg7hQmAHz1WCXUYc67tOWgdOQXCRQOJfK_csrko-kornik-4.JPG
ZabYpsWdMQzOebTDPsXmIh5J6FsCycuAU3NzxIPSZh2p6ScCLRXFpxLiCY48_csrko-kornik-5.JPG
TJgKaeYJ7aYzM0IYe4VDtYqE9Iw4HccrElpzgRLaUB3Iw5SbCbjQKb9njlPp_csrko-kornik-6.JPG
cU7Y7E2D79ORWMkBHZeLKSPBzQ81dXxfGYuchXEq0OfLpssputGkCQdKrhcm_csrko-kornik-7.JPG
Za1Xi0DT9YMBWARZPXYHKdxwyAdLUNIDZEbY5XfTXPiRhXkC4nNjMYaB17kZ_kornikparter.jpg
2gj1O70qECszcFFBV53loW4dYhu57YuiBuBIN3IV4C6XjfnmcbyGegb1Rc0b_kornikpietro.jpg
NID8eNttabdwx0grnHWpUKPFMTOVFqC9mGRVN6EQ0SySABScZqZWhptEEur3_kornikprzekroje.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt
Nowy obiekt architektoniczny od Art-Projekt

Szkoła i przedszkole przy ul. Twardowskiego w Stargardzie – to pierwszy obiekt architektoniczny, pow ...

Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji
Rusza XI edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL - czekamy na zgłoszenia realizacji

Zapraszamy do udziału w jedenastej edycja Plebiscytu Polska Architektura XXL, którego celem jest wsp ...

Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa
Wieża ciśnień w Ciechanowie jak nowa

Wieża ciśnień w Ciechanowie – to jeden z najbardziej znanych obiektów architektonicznych w tym mieśc ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera