Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Opromieniacz

 

Czas czytania: ~2 min


avkE4y5icu0jgypzv4vDd7oUfRGDNekYJt4c0ugcZclWkd9kFKpsi47XpB2O_wp8.jpg
Zadaszona przestrzeń publiczna miasta Šiauliai przypomina tęczowy statek kosmiczny.Wylądował po to, by zaintrygować mieszkańców oraz wprowadzić w ich życie trochę magii kolorów. Nazwa miasta Šiauliai, położonego w północnej części Litwy, w dosłownym tłumaczeniu oznacza ‘słońce’. Twórcy chcieli nadać temu miejscu jak najwięcej blasku, opromienić i rozweselić okolicę. Fasadę pokryto szkłem holograficznym, które sprawia, iż bryła mieni się kolorami niczym kameleon. Dzięki temu konstrukcja nie przytłacza. Tworzy fascynujący, żywy spektakl w zależności od pogody i natężenia światła. W dni słoneczne kolory fasady stają się żywsze, intensywniejsze, jakby promieniowały radością z powodu sprzyjającej aury. Gdy jest pochmurno pokrycie staje się bardziej stonowane, a spokojne odcienie zapraszają by schronić się od deszczu w budynku. Twórcy zastrzegli, że skoro fasadę budynku zaprojektowano tak odważnie, we wnętrzach należy stworzyć spokojny kontrapunkt. Z tego powodu zaprojektowano je skromnie i minimalistycznie. Można ów zabieg przypisywać też typowej dla mieszkańców Żmudzi powściągliwości. Obiekt zlokalizowany jest na terenie parku położonego w sąsiedztwie dzielnicy bloków powstałych w latach osiemdziesiątych. Kolorowa, rozległa hala stała się dominantą krajobrazu, odwracając uwagę od smutnej szarości wokół, natomiast obecność zieleni sprawia, iż kompozycja wydaje się wyrastać z krajobrazu.Arena to pięciopoziomowa, okrągła struktura o średnicy 100 metrów i wysokości 19m.Może pomieścić nawet do 7000 widzów. Jeden z architektów pracujących nad projektem, Algimantas Bublys, posiada duże doświadczenie w zakresie konstrukcji hal sportowych. Przez lata był zaangażowany w wiele projektów na terenie Stanach Zjednoczonych. Dzięki temu w projekcie jest wiele rozwiązań zaczerpniętych z amerykańskich wzorców. Z drugiej strony rada miasta Šiauliai domagała się wzięcia pod uwagę zapisów planu zagospodarowania przestrzeni wedle których hala powinna służyć również organizacji wydarzeń kulturalnych tj. występów, happeningów, targów, wystaw czy imprez edukacyjnych. W tym celu koncepcję obiektu sportowego należało dostosować i uzupełnić o te funkcje. Dodatkowo wygospodarowano wewnątrz budynku pomieszczenia, gdzie stale prowadzą swoją działalność szkółki sportowe, centrum odnowy biologicznej, sala gimnastyczna, muzeum sportu, a także różnorakie kluby, bary oraz kafejki. Owe punkty usługowe są otwarte również wtedy, gdy nie odbywa się żadna większa impreza. Dzięki temu zapewniają ruch publiczności przez cały rok. Małgorzata Kuleta Architekci: E. Miliuno studija / Dvieju Grupe Lokalizacja: Siauliai, Litwa Główny architekt: Eugenijus Miliunas Architekci: Gintaras Balčytis, Algimantas Bublys, Eugenijus Miliunas, Linas Tuleikis Współpraca: Julius Baronas, Vytautas Całka, Aurimas Ramanauskas, Kestutis Scevinskas, Kestutis Vaiksnoras Urbanistyka: Algimantas Cerniauskas Inżynieria: Audrius Razaitis Klient: Urząd Miasta Siauliai Wykonawcy: AB Panevėžio statybos trestas Obszar zabudowy: 19600 mkw Budżet: € 21.500.000 Realizacja: 2005-2007 Zdjęcia: Gintaras Cesonis
Vo88oDF3F2ZzQrrQ5e22yIT7l9tzu1Oz3zWNxRX3i5GWgLbpLmgceE6qp7K8_wp11.jpg
x1N1yyOmZhTO1yuZ9ZoNp6Elmr2g2rTC4j4l1ZEyBPfJjMH5ts9b03nXgEAV_wp7.jpg
VXB2IW1borYJBl0kd6ULu8rc1zekF2a5Gi1dYpj8yFqCjP6O0NjmPrZfYXiY_wp12.jpg
u0MVbo6nAlM1ClCiea4mtjzB3pJlaVFFxhsSNU2fXhEPVWLqtYgzo9M5DBHn_wp10.jpg
Isw5EvqFhthcUelfRkIn33NnVYhpJqLwNHFHM95vRZHN4eALylR0MHPsCzRM_wp13.jpg
nIkBKfRev6pBNHSSwLK7ZnAisg7CrVhy6PVQOPC02afnsDlApJwXnAHGR8TA_wp14.jpg
lJlIR9qZKyPp5UM2Uzh8t1TxAo0n8Jx0xp3FQrjmYcR0wRmnbkLSjDALZn1a_wp15.jpg
Z1HPgiVFxfZEyVft5P1XM4DNhT5yMPPxyVFYRbArQNGOU2uGGfQsU72DaxUy_wp16.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera