Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Złota mleczarnia

 

Czas czytania: ~2 min


2fyHjjahNvU4KVrwzVj2VX7YrVOoYjTygXrIPpgm5hiNhwEEOUefsQNN3at4_vitarium-klv.jpeg
W czasach starożytnych i biblijnych duże ilości mleka były synonimem bogactwa. A skoro tak, to jaki jest lepszy kolor, by uczcić poświęcone mu muzeum, niż złoty? Złote muzeum mleka powstało właśnie w Luksemburgu. Zaprojektowało je berlińskie Studio KLV. Otwarte zostało w listopadzie 2010 r. Vitarium to inicjatywa koncernu mleczarskiego Luxlait zrealizowana przy wsparciu rządu Luksemburga. Nie jest to tylko „firmowe” muzeum wiodącej w kraju spółdzielni mleczarskiej, ale także pierwsze w Luksemburgu centrum naukowe, którego ambicją jest udowodnienie, że edukacja może być ciekawa i atrakcyjna. Nowy budynek ma prawie 3 tysiące metrów kwadratowych powierzchni i za pomocą tunelu połączony jest z nowym obiektem przetwórni mleczarskiej, położonym 50 metrów dalej. W ten sposób powstała multimedialna trasa edukacyjna włączająca elementy doświadczeń naukowych. Składa się na nią około 80 interaktywnych eksponatów i animacji, które służą praktycznemu zaprezentowaniu zjawisk i fenomenów naukowych związanych z tematami odżywiania i trawienia, zdrowego trybu życia, aktywności fizycznej. W budynku mieści się również bar, kawiarnia, sala konferencyjna i sale do prowadzenia warsztatów. Nowy obiekt może służyć organizacji różnego rodzaju wydarzeń kulturalnych i targów oraz realizacji telewizyjnych programów kulinarnych. Jest także otwarty na lokalną społeczność – może być wynajmowany na wesela i inne uroczystości. W intencji inwestora, Vitarium miało być nie tylko wyjątkowym miejscem edukacji, ale także odznaczać się pod względem architektonicznym. Nowy obiekt tworzą dwie bryły, z których jedna – skomponowana z dwóch przesuniętych względem siebie segmentów na rzucie prostopadłościanu i o spadzistych dachach – pokryta jest blaszaną okładziną w złotym kolorze, wyróżniającym ją na tle szarej, przemysłowej architektury kompleksu przemysłowego. Do 'złotej' dominanty mieszczącej strefę wejściową i sale konferencyjne przylega częściowo zagłębiona w ziemi, horyzontalna bryła z przestrzenią ekspozycyjną i edukacyjną. Źródło: expodatabase.com, baunetz.de Fot: Studio KLV
kYoWkghThTeQVkekDyckVTShpbdeuf2KKGFjJGuSzH5QMvOBC1mZPAFR4Hsm_vitarium-klv-2.jpeg
Hevn5qCj8cC9Srm1Ko5VTr0AN6cqSPeJis5ibVlh1RiJ49jBWizVCj673m3d_vitarium-klv-3.jpeg
vNxjt7R4pZSzgeyyzCu4TQl07RfgGYSYIpKyAACfKREBg9Fp46M6ezAKvjDr_vitarium-klv-5.jpeg
Af5lcDbgGj2XCdkA1TV1e2bGRLGCI1Sd2i7c4vXjwgAYYa0FjCKIlj5DzPwF_vitarium-klv-8.jpeg
mw2RXbdHcmM5bZdQy9iOkMD8M0MsjKwJjY3ExUKwLizjwMVRWQXcOlyAjiAZ_vitarium-klv-9.jpeg
r3zvTT4aC58REjyMAFNshy8TbqeZLq3Y45jgJtdN95yPVTTiWLd0N1Amuo1O_vitarium-klv-10.jpeg
BuBJaLbaW65poGnCfcazPt6jrq6Qu3iHy94CDOpBAltW94eyDc4yN8nUzCLt_vitarium-klv-11.jpeg
k4lT0CabZ0OvYpfKawY5jkp0zlCDBXJZb70Ehg99c3yWdpOnZjqZFRyKQNsG_vitarium-klv-12.jpeg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa
Szkoła z betonu od Zbigniewa Maćkowa

V Liceum Ogólnokształcące we Wrocławiu – to realizacja architektoniczna warta uwagi z wielu powodów. ...

Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia
Dom jednorodzinny JRV2 z drewna i betonu ze studia de.materia

Projekt architektoniczny tego domu jednorodzinnego zdeterminowało jego położenie: na stoku skarpy, n ...

Budynek jako pomnik
Budynek jako pomnik

Budynek – pomnik, miejsce pamięci połączone z dziełem architektonicznym – to pomysł, który nie jest ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera