Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Budowanie i odejmowanie

 

Czas czytania: ~5 min


jkaI4nufUAXrhJfEc1YveCwT3jlOR0kgi0RuvuGzd4tl6XsKYCwC9uy0cN9r_schuco-siedziba-formo3-7.jpg
Ekologia i prostota. Te dwa pojęcia stały się podstawą koncepcji siedziby firmy Schüco International Polska, która w czerwcu 2010 r. została otwarta w Siestrzeni pod Warszawą. Architekci z pracowni Formo 3 postawili na minimalistyczne rozwiązania formalne, jako główny element identyfikacji obiektu traktując kolor i produkty z oferty inwestora oraz maksymalne rozwiązania ekologiczne – zaprojektowany przez nich budynek jest nie tylko energooszczędny, ale sam wytwarza energię. Przyjazny dla środowiska program budynku, a w szczególności zintegrowana z jego elewacją ściana z paneli fotowoltaicznych oraz podwójna fasada stanowiąca ekran chroniący wnętrze przed czynnikami atmosferycznymi i hałasem, stał się jednocześnie jednym z głównych czynników kształtujących wizualną stronę obiektu. W efekcie, powstał budynek operujący industrialną estetyką, a przy tym nowoczesny i elegancki. Założenia autorskie: Działka na której zrealizowano obiekt położona jest w bezpośrednim sąsiedztwie trasy S-8 (trasa Katowicka) w miejscowości Siestrzeń przy skręcie w ulicę Żelechowską. Z pozostałych stron sąsiaduje z lasem lub łąkami. Inwestor – Schüco International Polska – wiodący na rynku europejskim niemiecki producent systemów fasadowych, okien jak i systemów solarnych przyjaznych środowisku – miał ściśle sprecyzowane oczekiwania co do programu budynku. Siedziba miała być centrum logistyczno-biurowym, a także wizytówką firmy skupiającą jej działalność w kraju i regionie. Jednym z głównych, jeśli nie najważniejszym czynnikiem kształtującym nasze podejście przy projektowaniu była bliska obecność trasy szybkiego ruchu i zapis w Miejscowym Planie Zagospodarowania Przestrzennego przewidujący znaczne odsunięcie linii zabudowy od osi trasy. W efekcie, elewacja frontowa budynku biurowego musiała zostać odsunięta od osi trasy o ponad 55m, co nie redukowało jeszcze fali akustycznej, a jednocześnie nie generowało satysfakcjonującej ekspozycji względem ciągu komunikacyjnego. Architektura zespołu została ukształtowana zgodnie z ideą odejmowania formalnego. W założeniu miała być prosta i zarazem zgodna z hasłem niemieckiego porządku i oszczędności wyrazu. Efekt to dwa pudełka, większe i mniejsze, przesunięte względem siebie. W mniejszym pudełku został wycięty prostopadłościan (kształtujący portal wejściowy) w miejsce którego została podwieszona kostka (mieszcząca pokój dyrektora). Jedną z głównych wytycznych Inwestora było wykorzystanie w projekcie produktów koncernu i stworzenie budynku, który na pierwszy rzut oka będzie kojarzony z profilem produkcji firmy Schüco. W zespole dominuje więc barwa grafitowa, która jest znakiem rozpoznawczym Inwestora, uzupełniona elementami srebrnymi i szklanymi. Strefę wejścia wraz z wiszącą kostką obłożono płytą laminowaną. Kolor okładziny jest identyczny z barwą fragmentów elewacji na obiektach, które koncern zrealizował ostatnio w Niemczech i we Włoszech. Całość uzyskała elegancki, stonowany charakter. Efekt ten potęguje elewacja typu double skin na fasadzie części biurowej, która oprócz funkcji estetycznej pełni rolę akustyczną, redukując poziom hałasu w pomieszczeniach biurowych. Jej zewnętrzne tafle szklane zamocowane zostały do konstrukcji stalowej w nietypowy sposób „na mijankę”. Aby uzyskać taki efekt, specjalnie dla tej realizacji został zaprojektowany i wytłoczony aluminiowy profil listwowy. Umieszczony dodatkowo półprzezroczysty logotyp firmy jest niejako podpisem – znakiem wodnym na elewacji. Halę zaprojektowano również jako grafitową. W ten sposób obiekt charakteryzuje żelazna konsekwencja kolorystyczna, która staje się jego wizytówką. W swojej działalności Inwestor duży nacisk kładzie na zagadnienia ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju. W zastosowanych rozwiązaniach nie mogło więc zabraknąć zabiegów obniżających energochłonność budynku. Najważniejszym jest zastosowanie zintegrowanej z budynkiem fasady fotowoltaicznej. Jest to pierwsza w Polsce realizacja budynku przemysłowego z zastosowaniem takiego hybrydowego rozwiązania. Ta sama ściana (a właściwie zewnętrzna powłoka) osłania budynek przed warunkami atmosferycznymi oraz pozyskuje energię w postaci konwersji fotowoltaicznej. Pozostała część zapotrzebowania jest uzupełniana z sieci elektroenergetycznej. Ten element budynku stał się na tyle istotny dla Inwestora, że w holu głównym zostały wyeksponowane trzy inwertery pełniące funkcję informacyjną oraz edukacyjną. Na dachu hali zastosowano cieczowe kolektory słoneczne do podgrzewania wody użytkowej. Latem przed przegrzaniem budynek chronią od wschodu zewnętrzne aluminiowe żaluzje Schüco ALB o szerokości prawie 40cm, natomiast od pozostałych stron zewnętrzne, sterowane elektrycznie aluminiowe żaluzje typu Schüco BEB. Elewacja dwupowłokowa wspomaga naturalną wentylację pomieszczeń biurowych wykorzystując zjawisko tzw. "komina słonecznego". Całość uzupełniają aluminiowe, otwierane elementy okienne Schüco AWS 75.SI wyposażone w mechatroniczne okucia Schüco TipTronic, w wybranych pomieszczeniach otwierane bezprzewodowo, na pilota. Budynek został zaizolowany termicznie znacznie ponad standard obowiązujących norm i przepisów w kraju. Na dachu hali zaprojektowano 20cm izolacji z wełny mineralnej a w ścianach magazynu 10cm pianki poliuretanowej. Budynek został też przygotowany na rozwój technologiczny. Dach hali został tak zaprojektowany aby w przyszłości można było zainstalować dodatkową ilość paneli fotowoltaicznych. Ich ilość może być na tyle duża, że w efekcie obiekt może stać się obiektem autarkicznym. Wnętrza zaprojektowano w sposób chłodny i uporządkowany. Dominuje kolorystyka zgodna z elewacjami oraz Corporate Identity: ściany pomieszczeń biurowych pomalowano na kolor jasnoszary, podłogi i posadzki utrzymane są w kolorystyce ciemnoszarej i grafitowej. Jedynym białym elementem we wnętrzach są podwieszane sufity. Sala konferencyjna oddzielona jest od holu głównego szklaną ścianą składaną. Dodatkowo istnieje możliwość podziału jej na dwie mniejsze sale za pomocą podwieszonej, mobilnej ściany akustycznej. Jedynym dodatkiem ocieplającym wnętrza są drzwi do pomieszczeń biurowych wykończone fornirem z dębu gęsto usłojonego. Pomieszczenia biurowe zostały wyposażone w biało-grafitowe meble co uzupełnia konsekwencję formalną wnętrz. Wszelkie dodatki wykonane są ze stali nierdzewnej, szczotkowanej. Hol wejściowy pełni funkcję rozrządu, a także przestrzeni ekspozycyjnej. Prezentowane są w nim modele najnowszych systemów sprzedawanych przez firmę. Uzupełnieniem ekspozycji są prezentacje multimedialne wyświetlane na ścianach. Na osi wejścia do holu zaprojektowano siedmiometrową, świecącą ścianę eksponującą logotyp firmy. Lokalizacja: ń, ul. Żelechowska 2 Pracownia projektowa: FORMO 3 ARCHITEKCI Zespół autorski: Magdalena Beczak, Maciej Beczak, Maciej Kulesza, Rafał Leszczyński Projekt: 2007-2008 Realizacja: XII 2008 – I 2010 Inwestor: Schüco International Polska Sp. z o.o. Powierzchnia całkowita: 4.936m2 Powierzchnia zabudowy: 4.362m2 Generalny wykonawca: JAKON Sp. z o.o. Źródło: Formo 3 Architekci
LNEVZyg3VCQTeSN0FfD4a9XFK0menOmEHAb1Oud12zoj6lT2e9jhuNCpc3gj_schuco-siedziba-formo3.jpg
SqTQ4wKVEgnrJqY65VWbjsqeYFOm9fxQdKzjgMJusFb8TCtzmxKBLeoJh5pp_schuco-siedziba-formo3-2.jpg
zwZuHGTFSjHT0AoIxuTcbMZnCiYXlUOsI1WdarwmQ0ZS3FxjbtuAEfi3kPTS_schuco-siedziba-formo3-3.jpg
ExclL4qXN3hOClbXfLe52VWZCxoAbCCUP57cuP6Cz6ycf3VVKo2a1u49UccC_schuco-siedziba-formo3-4.jpg
6m38GggPxbwFRs1MTyvuyt08842S9XMG5ovpvcp63pigJgWblvwtmbvcekqF_schuco-siedziba-formo3-5.jpg
wTgN7CVk7YkaBAVhOAf3w9G28OfT0YdfWmimpn3M5qG1yuCbEcXv6PM5QjwX_schuco-siedziba-formo3-6.jpg
TBXS2ighYT2PYZyP7PcOjFuy8xp5fygefXBBQuamwokZpfKVV3349xHWta30_schuco-pzt.jpg
fva0sdOLOQ0C8tz9JjqAuWv7fI3sgi9XbdyGAJQHkmqsLtGFk7eRf0fsm7Im_schuco-przekroj-aa-final.JPG
oDedQvevIfzVTQXKQ4WCxkvvmkjWy2sW8bYhFcUJtXUEOSFuOu6qFgd66NwV_schuco-rzut-parteru.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowa Fabryczna – złoto w centrum
Nowa Fabryczna – złoto w centrum

Nowa Fabryczna – to budynek biurowy, który stanął w pobliżu nowego dworca kolejowego w centrum Łodzi ...

WXCA zaprojektuje bulwary
WXCA zaprojektuje bulwary

WXCA, znana warszawska pracownia zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na projekt zagospodarowania te ...

Osiedle Warzelnia – w fabrycznym stylu
Osiedle Warzelnia – w fabrycznym stylu

Osiedle Warzelnia składa się z trzech rodzajów budynków. Na terenie kompleksu powstał budynek wielor ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera