Rozbity, malowany, lekki - Sztuka architektury

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera


Rozbity, malowany, lekki

 

Czas czytania: ~3 min


gCqSs0R3R4BjtsWj0vL8Vfx5S8JIZw9I8k6m6PIOiSB2KASTtxVH2fVC0sxC_ds-karolek-17.jpg
W relacjach funkcji i formy szala przechyla się raz na jedną, raz na drugą stronę. Znalezienie równowagi nie jest łatwe. Zwłaszcza, gdy w grę wchodzi rozbudowany i ściśle określony program funkcjonalny budynku. Z takim problemem zmierzyli się architekci z pracowni Front Architects, projektując dla Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu akademik z zespołem sportowym. Złożony program funkcjonalny domu studenckiego przeznaczonego dla ponad 150 mieszkańców i połączonego ze studium wychowania fizycznego zdeterminował duże gabaryty bryły. Została ona rozbita na dwie części: niższą, horyzontalną strefę kompleksu sportowego i wyrastający z niej masywny, prostopadłościenny blok części mieszkalnej. Skalę obiektu 'maskują' białe elewacje ożywione grą kolorów – akcentami intensywnych barw w pasach okiennych oraz geometryczną 'układanką' na elewacjach parteru. Dzięki nim, budynek zyskuje lżejszy i bardziej swobodny charakter, odpowiedni dla swojego przeznaczenia. Kolor jest także ważnym elementem aranżacji i organizacji wnętrz, stając się znakiem rozpoznawczym całego obiektu. Dom Studencki przy ul. Rokietnickiej w Poznaniu to kolejny z budynków zgłoszonych do tegorocznego plebiscytu Polska Architektura XXL. Front Architects: Budynek domu studenckiego składa się z dwóch brył: parterowej, przylegającej bezpośrednio do istniejącego budynku hali sportowej, przekrytej płaskim dachem oraz bryły domu studenckiego składającej się z siedmiu powtarzalnych kondygnacji, „stojącej na bryle parteru i także przekrytej dachem płaskim. W kondygnacji podziemnej zlokalizowano halę garażową i pomieszczenia gospodarcze i techniczne. Program funkcjonalny parteru zakłada podział budynku na dwie niezależnie funkcjonujące strefy: dom studencki i studium wychowania fizycznego UM z kontrolą dostępu w portierni. W strefie DS zaprojektowano ogólnodostępny hol, bistro oraz sanitariaty. Dostęp do wyższych kondygnacji oraz piwnicy za pomocą klatki schodowej oraz dwóch wind (osobowej i osobowo-towarowej). Na wyższych kondygnacjach zaprojektowano pokoje z łazienkami, kuchnie ogólnodostępne oraz dodatkowo na drugiej kondygnacji biura, apartamenty, pokoje do nauki oraz salę telewizyjną. Dla osób niepełnosprawnych przystosowano pokoje na drugiej kondygnacji, sanitariaty na parterze oraz miejsca parkingowe w hali garażowej. Dodatkową ewakuację stanowi druga klatka schodowa z drzwiami na zewnątrz budynku. W piwnicy zlokalizowano pomieszczenia gospodarcze, pralnię, suszarnię oraz halę garażową dla samochodów osobowych, rowerownię i otwarte miejsce na odpady stałe w kontenerach zamkniętych. W strefie studium zaprojektowano zespół dla kadry nauczycielskiej, szatnie z natryskami, sanitariaty ogólnodostępne oraz sale gimnastyczne. Strefa studium jest połączona z istniejącą halą sportową i zespołem kortów tenisowych. DS zaprojektowano na 156 łózek, sala konsumpcyjna baru przeznaczona jest dla 50 osób, a sale studium na 250 osób. Budynek wykonano w układzie konstrukcyjnym mieszanym, w technologii żelbetowo-murowanej. Elewacje w technologii tynku cienkowarstwowego w kolorze białym z kolorowymi blendami miedzy oknami. Zewnętrze ściany partii parterowej wykończono kolorowymi płytami włókno-cementowymi. Obiekt: Dom studencki z usługami w parterze Inwestor: Uniwersytet Medyczny w Poznaniu Projektant: Front Architects /Poznań/ Zespół projektowy: mgr inż. arch. Paweł Kobryński, mgr inż. arch. Wojciech Krawczuk mgr inż. arch. Marcin Sakson opracowanie: stud. arch. Paulina Piskuła, stud. arch. Marta Pietrucha, stud. arch. Arkadiusz Szczerek Realizacja: 2010 Powierzchnia działki: 26.993,00 m2 Powierzchnia zabudowy: 2.071,20 m2 Powierzchnia całkowita: 10.088,00 m2 Powierzchnia użytkowa: 8.241,23 m2 Kubatura: 26.571,68 m3 Długość: 58,20 m Szerokość elewacji frontowej: 33,41 m Szerokość maksymalna: 44,51 m Wysokość: 24,57 m Ilość : 8 kondygnacji nadziemnych + kondygnacja podziemna Źródło: Front Architects Fot: fotoarchitektura.pl
PSKra7VzI0sGmv1Q9fE6KeLufZXCDxYd7crFGH9ndoJsWvyl0LMOeKDE6Hz9_front-dom-studencki-2.jpg
P9PnYHf9uTJrbk0RX10DoOIkv5qjWfaVVKbcTy3mJLhVrJdh18QeQJuvgxWB_front-dom-studencki-3.jpg
BthJEoNrSYzmqrmS2yKUXx62sKTCdMDzdzwBH554epeVgmeJB7fc4pRAy7F6_front-dom-studencki-6.jpg
IZXEbkmCjmkHrvGXti1X2J9rU9E3SZacZojC2PpCNgJSKAw5Ln9fgP9Us9UH_front-dom-studencki-7.jpg
mCuiL7F8Mq0P3cRLkFSaXimAMxnARDEcmrnn2kZODsiXhQAp7Dz4xoaMjVw9_front-dom-studencki-9.jpg
ZI21RHcMe4XHq71qd0k7JGAaua2B2taeEBz3pmw1ngjJeGdXEicolPFENaVM_front-dom-studencki-sytuacja.jpg
Np5pVDo0NbCM3GtNbXNsCUOSMhEkruaAqTISjCJVBEZvJJ7SCpPNLAhjEhj6_front-dom-studencki-rzut-parteru.jpg
ulJ1aKwe7lU4qJ8phoiSACieoRg7hWYcmBH1Kx6I8dDEQBXAlmXIgfaCgyNG_front-dom-studencki-rzut-kondygnacji.jpg
aSOosattj8520xHYNCmM9U99yOS47u8uhZc7AQVW3rb0ugwUfyFKTdckfqki_frontprzekbb.jpg

Brałeś udział w projekcie? Opowiedz nam swoją historię.

tagi

Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce
Nowoczesny dom jednorodzinny na pochyłej działce

Nowoczesny dom jednorodzinny projektu Łukasza Lewandowskiego stanął kilka lat temu w Rybniku. Na pro ...

Villa Metro – porządek w chaosie
Villa Metro – porządek w chaosie

Villa Metro – to nowoczesny i ekologiczny biurowiec, który stanął w zbiegu kilku wyjątkowo ruchliwyc ...

CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci
CWA House – nieregularna bryła architektoniczna od Beczak / Beczak Architekci

CWA House – realizacja architektoniczna z pracowni Beczak / Beczak Architekci – powstała niedaleko W ...

KOMENTARZE
Komentarze
Brak komentarzy
Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie przegap okazji!!!

zapisz się do naszego newslettera